Hlavní obsah

Tenhle souboj vyhrajeme, prohlásil Biden

Novinky, ČTK, aš, mso, jem, drk, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojené státy stále neznají jméno budoucího prezidenta, výrazně se tomu ale blíží. Demokrat Joe Biden strhnul na svou stranu Pensylvánii, a pokud by zde vedení udržel, stal by se 46. prezidentem USA. V sobotu brzy ráno SEČ Biden vystoupil s prohlášením, ve kterém ujistil, že vývoj spěje k jeho vítězství.

Článek

ON-LINE: Světoví lidři gratulují Bidenovi ke zvolení, Trump se vrací z golfu

Amerika

7:43 - Další aktualizace přidáváme do nové on-line reportáže.

7:42 - V Senátu USA mají obě strany jistých 48 křesel. V Severní Karolíně a na Aljašce vedou republikáni, o dvou mandátech se rozhodne v Georgii 5. ledna.

5:52 - Biden zatím podle sondážní agentury Edison Research vede poměrem 253 hlasů takzvaných volitelů ku 214 ve prospěch Trumpa. Na zisk prezidentské funkce je potřeba hlasů 270.

V posledním proslovu demokratický kandidát prohlásil, že si „Američané vybrali změnu” a že je na dobré cestě získat 300 hlasů volitelů. Zároveň požádal občany o trpělivost při sčítání hlasů a vyzval je, aby odložili hněv. „Politické strany jsou možná soupeři, ale ne nepřátelé," řekl.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Demokratický kandidát Joe Biden během posledního povolebního vystoupení.

4:50 - Demokratický kandidát Joe Biden vystoupil s dlouho očekávaným projevem. Vyjmenoval stále ještě dílčí, ale pro demokraty velmi nadějné volební úspěchy v jednotlivých státech a prohlásil, že tyhle volby vyhrají. Zdůraznil ale, že je třeba vyčkat až do sečtení všech hlasů a znovu vyzval ke klidu.

„Tenhle souboj vyhrajeme. Máme v zádech jasnou podporu většiny národa,” prohlásil viditelně dobře naladěných Biden v krátkém prohlášení, aniž by se prohlásil za vítěze.

3:11 - Spojené státy a s nimi celý svět nadále napjatě očekávají vystoupení demokratického prezidentského kandidáta Joe Bidena, který v dramatických volbách strhl vedení na svou stranu, ale dosud potřebných 270 volitelů nezískal. Podle posledních informací amerických médií se Biden za vítěze prozatím nejspíš neprohlásí. Měl by počkat, až budou výsledky jasnější. Sčítání hned v několika státech stále probíhá.

1:59 - Podle přehledu agentury Reuters jsou ke zveřejnění výsledku nejblíže v Georgii, kde sečetli již 99 procent hlasů. Biden tam v průběhu uplynulého dne získal nepatrný náskok, když mu voliči zatím dali 49,4 procenta, Trumpovi 49,3 procenta.

Také v Pensylvánii se situace obrátila v Bidenův prospěch - po sečtení 96 procent hlasů získává 49,5 procenta, nynější prezident 49,2 procenta.

V Nevadě je po sečtení 93 procent hlasů rovněž ve vedení Biden s 49,8 procenta oproti 48 procentům Trumpa. Bývalý viceprezident USA má zatím navrch i v Arizoně, kde sečetli 94 procent hlasů - Bidenova podpora činí 49,8 procenta, Trumpova 48,7 procenta.

0:54 - Šéf Bílého domu Donald Trump varoval svého demokratického soupeře v prezidentských volbách Joea Bidena, aby se neprohlašoval za vítěze hlasování.

"Joe Biden by se neměl chybně prohlašovat za vítěze hlasování. Stejnou věc bych mohl tvrdit i já. Soudní řízení teprve začínají," napsal Trump na Twitteru.

0:26 - Demokratický kandidát na úřad amerického prezidenta Joe Biden by měl v nejbližší době vystoupit s projevem. Promluvit by měla i jeho kandidátka na post viceprezidentky Kamala Harrisová. Americká média spekulují o tom, že by mohla dvojice oznámit vítězství. Stoprocentní jistotu ale demokraté stále nemají.

23:56 - U volebního centra ve Phoenixu, kde se rozhoduje o vyústění voleb ve státě Arizona byly hlášeny nepokoje. Dav Trumpových voličů se tam ráno shromáždil znovu poté, co ve čtvrtek večer na stejném místě vypukly drobné šarvátky mezi lidmi z prezidentova tábora a stoupenci kandidáta Demokratické strany Joea Bidena.

23:12 - Zhruba 250 až 270 tisíc korespondenčních lístků zbývá sečíst v Arizoně. Úředníci doufají, že to stihnou přes víkend. V Arizoně vede zhruba o 49 tisíc hlasů Biden před Trumpem.

22:56 - Trumpovi příznivci opět protestují u center, kde se sčítají hlasy, někteří z nich jsou ozbrojení. Stoupenci Bidena už ve Filadelfii slavili.

22:36 - Akcie v USA uzavřely téměř beze změny, čeká se na výsledky voleb. Dow Jones klesl o 0,2 pct. na 28.323 bodů, Nasdaq stoupl o 0,04 pct. na 11.895 bodů.

22:00 - Proti slovům Trumpa vystoupil senátor a republikán Mitt Romney, který se pokoušel stát prezidentem v roce 2012. Prezident má na svá slova právo, pokud má v ruce nějaké důkazy. V opačném případě se jedná o poškození svobody nejen v USA, ale na celém světě.

21:08 - K republikánům, kteří odsoudili Trumpův noční projev a napadání legitimity voleb, se přidala Carly Fiorinaová, jež kandidovala v roce 2016 v republikánských prezidentských primárkách. „Nikdy předtím v historii naší republiky americký prezident neprohlásil volby za podvod, ani nepožadoval, aby volební komisaři přestali počítat legálně odevzdané hlasy,” napsala na Twitteru.

20:14 - Trumpa dohání další jeho starší tweet z roku 2016. Tehdy po vítězných volbách citoval ruského prezidenta Vladimira Putina. „Podle mě je to ponižující. Clintonová by měla důstojně přijmout porážku,” stojí ve statusu.

19:06 - Právě v Pensylvánii už se rozdíl mezi Bidenem a Trumpem zvětšil na více než 10 tisíc. Demokratický kandidát má momentálně náskok 12 390 voličů. Zhruba 126 tisíc jich ještě zbývá.

19:02 - Hlavní volební úřednice v Pensylvánii Lisa Deeleyová médiím sdělila, že zhruba 40 tisíc korespondenčních hlasů, které přišly v den voleb, budou úředníci sčítat ještě „několik dní”. Jsou mezi nimi například i volební lístky, které vyžadují revizi či ty, které přišly od amerických vojáků ze zahraničí.

18:35 - Joe Biden by měl ještě dnes v hlavním vysílacím čase vystoupit s projevem k národu, uvedlo vícero amerických médií. Podle CNN, s odkazem na poradce demokratického kandidáta, by se mělo jednat o vítěznou řeč. Přesný čas jeho vystoupení ale není znám, protože se stále čeká na výsledky z jednotlivých států. Za hlavní vysílací čas se v USA považuje 20:00 až 23:00 (2:00 až 5:00 SEČ).

18:12 - Situace v Nevadě se za poslední hodinu změnila. Od včerejšího dne vzrostl Bidenův náskok na 22 tisíc hlasů, ale teď se zase o něco ztenčil. Trump v současné chvíli ztrácí ve státě, kde se hraje o 6 volitelů, 20 542 voličů. Ve hře je ještě 110 tisíc hlasů.

17:49 - Trumpovi příznivci se modlí před sčítací místností v nevadském okresu Clark County.

17:32 - Trend pokračuje v Pensylvánii, kde Biden zvýšil náskok na 9027 hlasů. Ještě jich ve hře zbývá 136 tisíc.

17:28 - Mírně svůj náskok navýšil Biden v Arizoně. Vede tam teď o 43 779 hlasů, 245 859 jich ještě zbývá. Je však pravděpodobné, že Trump tady ztrátu začne stahovat. Dosud se počítá ve čtyřech okresech, přičemž současný prezident vede ve třech z nich.

17:26 - Hlavní volební úředník ve státě Georgia avizoval přepočítávání hlasů. Bidenův náskok tam narostl na 1579 hlasů. Nezapočítáno je ještě 4671 voličů.

16:48 - Bidenova kampaň v reakci na zprávy, že Trump neuzná případnou prohru, uvedla, že vláda může vyprovodit z Bílého domu toho, kdo tam je neoprávněně.

16:43 - Bidenův náskok mírně roste také v Georgii, kde se ale dá očekávat přepočet hlasů. Demokrat nad Trumpem vede o 1579 hlasů, ve hře jich zůstává ještě 4671.

Úřady vyšetřují údajné falešné volební místo v Kalifornii

Volby USA

16:36 - Bidenův náskok v Pensylvánii podle posledních dat vzrostl na 6826 voličů. Ve hře jich ještě je zhruba 141 tisíc. Analytik Geoffrey Skelley zároveň uvedl, že v Pensylvánii dosud nedošlo na sčítání korespondenčních hlasů, které byly odevzdány v den hlasování a o nichž Donald Trump tvrdí, že by měly být neplatné.

15:50 - „Tyto volby ještě nejsou u konce. Projekce, na jejichž základě je Biden vítězem, jsou založeny na výsledcích čtyř států, které jsou ještě hodně vzdáleny celkovým výsledkům,” uvedl za Trumpovu volební kampaň poradce Matt Morgan. Zopakoval také, že Trumpovi zástupci nadále zpochybňují Bidenovu výhru.

15:43 - Z bezpečnostních důvodů byl omezen vzdušný prostor nad domovem demokratického kandidáta Joea Bidena ve Wilmingtonu ve státě Delaware.

Obamův rekordní počet hlasů překonal i Trump

Volby USA

15:19 - The New York Times uvádí, že většina nezapočítaných hlasů z Pensylvánie je z oblastí, které jsou nakloněny demokratům.

14:58 - Joe Biden otočil výsledek v Pensylvánii. Demokratický kandidát tam momentálně vede o 5587 voličů. Ještě 145 043 hlasů zbývá ve státě sečíst. Pokud zde Biden vedení udrží, stane se 46. americkým prezidentem v historii.

14:23 - Ať už výsledek prezidentských voleb dopadne jakkoli, také Donald Trump překonal dosavadní rekord Baracka Obamy v počtu získaných hlasů. Obama jich v roce 2008 měl 69,5 milionu, Trump jich už v tuto chvíli má zhruba o 130 tisíc více.

14:07 - Demokraté v Kongresu podle projekcí tuší, že se jim nepodařilo dosáhnout výsledků, které předpokládali. Ve Sněmovně reprezentantů sice udrží většinu, nicméně zřejmě oslabí. Stále také není jasné, zda se jim podaří obrátit poměr sil v Senátu, na což vynaložili obrovské množství peněz. Podle některých demokratů se strana příliš soustředila na otázku veřejného zdravotního pojištění, tzv. Obamacare, zatímco voliči se obávali především o stav ekonomiky.

13:46 - Těsný boj pokračuje v Pensylvánii, odkud by měl být výsledek znám ještě v průběhu dnešního dne. Trump zde vede o 18 047 hlasů, ale dopočítat jich zbývá ještě přes 275 tisíc, a to především v oblasti Filadelfie, která je nakloněna demokratům. Podle Johna Kinga z CNN se ani jednomu kandidátovi nepodařilo přebrat mnoho voličů druhé strany, dostali však k volebním urnám více lidí.

12:35 - Mluvčí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, jejíž pozorovatelé jsou v USA, uvedl, že nebyly zjištěny žádné důkazy o systematických pochybeních.

12:28 - Joe Biden navýšil své vedení v Georgii nad Donaldem Trumpem na 1096 hlasů, uvedla stanice BBC.

11:31 - Zákony v Georgii umožňují, aby kterákoliv ze stran požádala o přepočet, a to v případě, že oba kandidáty odděluje méně než půl procentního bodu. Nyní mají Trump a Biden po zaokrouhlení na desetiny shodně 49,4 procenta.

10:34 - Joe Biden zvýšil náskok v Georgii na 917 hlasů. Pokud Joe Biden vyhraje v Georgii, získá dalších 16 volitelů. Ani to mu však nebude stačit k celkovému vítězství, bude mu stále chybět hlas jednoho volitele. Výrazně by se však přiblížil k vítězství, protože Donald Trump by musel vyhrát ve všech zbylých státech, kde ještě nebyly sečteny hlasy. Biden přitom vede v Arizoně i v Nevadě a v Pensylvánii stahuje Trumpův náskok.

10:23 - Podle aktuálních dat služby Election Desk HQ Joe Biden otočil výsledek v Georgii a vede tam o 463 hlasů, respektive dvě setiny procentního bodu.

10:13 - V Georgii už vede Donald Trump nad Joem Bidenem jen o 463 hlasy, uvedla stanice CNN. Sečteno tam je 99 procent hlasů, v Pensylvánii vede o 18 229 hlasů, tak se však musí sečíst ještě pět procent hlasů.

Živě: Spojené státy volí příštího prezidentaVideo: Novinky / ČTK / Reuters / AP

08:55 - Trump zveřejnil tři tweety. V jednom varoval, že se demokraté pokoušejí ovládnout Senát tím, že chtějí vyhrát klání o obě senátorská křesla v Georgii. To se uskuteční v lednu. Zdůraznil, že právě proto je nutné, aby se stal prezidentem. V dalším zopakoval, že se snadno může stát prezidentem právní cestou. Opět tvrdí, že u sčítání nebyla povolena přítomnost pozorovatelů a že hlasy přijaté během sčítání musí být označené za neplatné a měl by o tom rozhodnout Nejvyšší soud. U hlasů ale záleží na tom, kdy byly odeslány. Trump také obvinil Twitter, že se vymkl kontrole. Sociální síť totiž některé jeho příspěvky označuje za zavádějící.

Zastavte to! Sčítejte dál! Rozpolcení Trumpovi voliči v ulicích to mají těžké

Volby USA

08:43 - Federální soudce zamítl žádost vedení volební kampaně Donalda Trumpa, aby se v Pensylvánii přestaly sčítat volební lístky. Další žalobu podalo vedení kampaně v Nevadě, kde vede Biden s náskokem 11 438 hlasů. Už dříve odmítli žaloby republikánů soudci v Georgii a v Michiganu.

08:40 - V okrsku Clayton v Georgii zbývá podle ředitelky volební komise sečíst 3500 z 30 000 korespondenčních hlasů. Komise neplánuje přerušit sčítání, dokud nesečte poslední hlas. V Georgii vede Donald Trump jen o 1267 hlasů.

07:41 - Americká tajná služba vyslala posily do Wilmingtonu v Delaware, kde je štáb Joea Bidena, pro případ, že by už brzo vyhlásil vítězství v boji o Bílý dům. Udělali to poté, co vedení Bidenovy kampaně oznámilo, že bude ještě nejméně den používat místní kongresové středisko a v pátek tam promluví, uvedl list The Washington Post. Tajná služba to nekomentovala.

07:32 - Ostrou kritiku od některých republikánů si vysloužil Trump za prohlášení zpochybňující regulérnost voleb. Další straníci ale prezidenta podpořili.

ON-LINE: Biden dotahuje Trumpa v Pensylvánii a Georgii

Volby USA

06:45 - Georgie nebude do pátečního rána místního času aktualizovat počty sečtených hlasů. Výsledky tedy odtamtud budou až během pátku, tedy někdy odpoledne středoevropského času.

06:40 - Trumpův náskok v Pensylvánii se zmenšil na 22 398 hlasů. Trump tam získal 49,59 procenta odevzdaných hlasů, Biden 49,26 procenta.

06:26 - Ve Filadelfii zasáhla policie kvůli tipu, že se místní kongresové středisko, kde se sčítají hlasy, mělo stát terčem útoku. Podniknout ho měla rodina jedoucí v hummeru z Virginie. Uvedla to lokální stanice 6ActionNews. Policie jednoho člověka zadržela a zabavila zbraň.

06:15 - Joe Biden má zatím jistých 253 hlasů volitelů, Donald Trump 213. Bidenovi stačí získat k většině 270 hlasů dalších 17 hlasů volitelů, tedy vyhrát v Arizoně a v Nevadě, kde vede. Pokud by vyhrál v Georgii, kde ztrácí na Trumpa jen 1805 hlasů voličů, získal by 16 hlasů volitelů, Pensylvánie, kde zaostává asi o 24 000 hlasů, by mu dala 20 hlasů volitelů a měl by vítězství v kapse. Pokud chce Trump obhájit post prezidenta, neobejde se bez výher v Pensylvánii a Georgii, uvedla CNN.

05:59 - Na hlasování v Georgii závisí, kdo bude mít většinu v Senátu. Tam se rozhoduje o dvou senátorech. Známé to však bude až 5. ledna, protože v prvním kole nezískal ani jeden z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů a bude se konat druhé kolo voleb.

V Senátu mají aktuálně demokraté i republikáni zajištěných 48 křesel a republikáni získají zřejmě ještě dva senátory. Padesát senátorů by jim však většinu zajistilo jen v případě vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách. Pokud by neuspěl, potřebují ještě jedno křeslo.

05:37 - Sčítání volebních lístků v Georgii se podle listu The Guardian komplikuje. V okrese Gwinnett jsou problémy se softwarem při sčítání 4400 volebních lístků. Jisté nemá Biden ani vítězství v Claytonu, kde dosud jasně vede. Zbývá tam však sečíst přes 4000 lístků a v pátek ještě dorazí další hlasovací lístky od tisíců vojáků sloužících v zámoří.

05:22 - V Georgii zbývá sečíst 14 100 hlasů. Donald Trump tam podle informací televize CNN vede o 1775 hlasů.

05:06 - Deník New York Times informuje o další demonstraci Trumpových příznivců, tentokrát před sčítací místností v arizonském Phoenixu. Protestu se účastnilo asi 200 lidí, někteří z nich byli ozbrojeni.

05:05 - Bývalý guvernér New Jersey, republikán Chris Christie, jako první Trumpův spojenec napadl prezidentovo vyjádření, že volby byly ukradeny a on to napadne u soudu: „Ukažte nám důkazy. Zatím jsme nic neslyšeli o důkazech.”

04:59 - Na místo protestů před sčítacím místem v arizonském okrese Maricopa dorazil konspirační teoretik a komentátor Alex Jones. Demonstrující dav požaduje dopočítání všech hlasů a vítězství Donalda Trumpa. Řada protestujících je ozbrojena. Jejich přítomnost ale celý proces sčítání zdržuje.

04:49 - Po sečtení 95 procent odevzdaných hlasovacích lístků vede v Pensylvánii prezident Trump o 26 319 hlasů.

04:28 - Podle informací stanice CBS nehodlá Donald Trump uznat porážku ani v situaci, kdy bude v následujících dnech prohlášen za vítěze prezidentských voleb jeho soupeř Joe Biden.

04:22 - Minimálně tři okresy v Georgii přerušují na noc sčítání hlasů. Podle zpravodaje BBC Nicka Bryanta zvítězí ve státě Biden. Posledním demokratem, který tu zvítězil, byl v roce 1992 Bill Clinton.

04:05 - Biden stáhl Trumpův náskok v Georgii na rozdíl 1797 hlasů. Pomalu také vyrovnává souboj v Pensylvánii, tam v tuto chvíli vede Trump o 41 305 hlasů.

03:36 - Už teď je jasné, že Joe Biden získal nejvíce hlasů v historii Spojených států amerických.

03:34 - Georgie pomalu dosčítává korespondenční hlasy, které zatím pomáhají Bidenovi dohnat ztrátu na jeho soupeře. Trump zde vede už jen o 1902 hlasů. Georgie je jeden ze států, který nejdříve sčítal prezenční hlasy a až poté přistoupil ke sčítání lístků zaslaných poštou.

03:01 - Bidenův náskok v Arizoně se zmenšil, nyní vede už jen o 46 257 hlasů. Zbývá sečíst asi 10 procent odevzdaných lístků. Podle agentury AP a televize FOX je vítězem v tomto státě Joe Biden. Ostatní média se ale takto zatím zdráhají vyjádřit. Podle nich existuje šance, že prezident Trump Arizonu ještě dostane na svoji stranu.

02:54 - V Pensylvánii vede Trump o 53 tisíc hlasů. Podle deníku New York Times zbývá sečíst asi 250 tisíc korespondenčních hlasů. Tímto způsobem hlasovali převážně demokrati, proto se očekává, že Biden ztrátu ještě stáhne.

02:51 - Republikánský guvernér státu Maryland, Larry Hogan, odsoudil prezidentovy výroky ohledně falšování voleb. Podle něj Trump svými slovy „podkopává demokracii” a nejde ho už hájit. „Amerika počítá hlasy a musíme respektovat výsledky, stejně jako jsme je respektovali vždy předtím,” řekl.

02:50 - Moderátor stanice CNN Anderson Cooper okomentoval Trumpovo vystoupení takto: „To byl nejmocnější muž na světě a my ho viděli jako obézní želvu na zádech, která se vrtí na slunci a pomalu chápe, že se její čas nachýlil.”

02:47 - Extrémně vyrovnaný souboj v Georgii: podle zástupce státu Jordana Fuche zbývá sečíst posledních 18 936 korespondenčních hlasů.

02:25 - V Georgii vede v tuto chvíli stále ještě Donald Trump, a to těsným poměrem 49,4 ku 49,3. To představuje náskok 3486 hlasů.

02:18 - Ve veřejném prostoru sílí kritika republikánů, kteří neodsoudili chování prezidenta Trumpa. „Republikáni, teď je čas bránit americkou demokracii. Historie si bude pamatovat, jak jste se v tento moment zachovali. Ozvěte se, nebo mlčte. Obojí je volba, která mluví za vše,” napsala na Twitteru republikánská organizace The Lincoln Project.

02:08 - Federální soudce zamítl Trumpovu žádost na zastavení sčítání hlasů ve Filadelfii. Nařídil ale tamním úředníkům, aby do sčítací místnosti pustili více pozorovatelů jak od republikánů, tak od demokratů.

02:00 - Bývalý republikánský senátor za Pensylvánii Rick Santorum zkritizoval výroky prezidenta Trumpa o tom, že jsou volby zmanipulované. Podle Santora není tvrzení podloženo fakty. „V tuhle chvíli to nevíme a fakt, že prezident vystoupí a něco takového bez důkazů řekne, je nebezpečný,” řekl ve vysílání CNN.

01:32 - Trump teď v Pensylvánii vede o 64 237 hlasů. Jen v samotné Filadelfii, jež je výrazně nakloněná demokratům, zbývá sečíst 60 tisíc korespondenčních hlasů.

01:24 - Trump v projevu opakovaně tvrdil, že jeho pozorovatelům nebylo umožněno kontrolovat na místě průběh sčítání a že kvůli tomu musel podat žaloby. „Zaprvé, proces sčítání hlasů je vždy věcí obou stran a pozorovatelům kandidátských týmů je umožněno ho sledovat. Zadruhé, jeho (Trumpovy) žaloby v Pensylvánii a Michiganu se netýkaly umožnění přístupu pozorovatelů – protože ten je a vždy byl umožněn –, žaloby se týkají toho, jak blízko mohou pozorovatelé stát,” uvedla analytička FiveThirtyEight Kaleigh Rogersová.

Žaloba v Michiganu byla zamítnuta, projednávání žaloby v Pensylvánii ještě neskončilo.

Trump tvrdil, že se nehraje fér ani v Georgii. Sčítání tam má přitom na starosti republikánský státní ministr Brad Raffensperger.

01:11 - Trump ve svém projevu tvrdil, že volby jsou zcela v režii „korupčního stroje demokratů”. „Když jsme někde vyhrávali, začaly se nám hlasy zázračně ztrácet,” postěžoval si.

Poukázal také na to, že korespondenční hlasy jsou téměř všechny ve prospěch demokratů. To se ale předpokládalo, neboť demokraté se k tomuto způsobu většinově klonili kvůli pandemii koronaviru. Tu Trump dlouhodobě bagatelizuje a od korespondenčního hlasování své voliče vždy odrazoval.

0:56 - „Je zvláštní, že Trump opět vystupuje proti legitimitě později sečtených korespondenčních hlasů v některých státech, když představují jeho jedinou šanci v Arizoně (a teoreticky v Nevadě),” uvedl k prezidentovu projevu analytik Nate Silver.

V Arizoně i Nevadě vede Biden. Trump by k vítězství potřeboval jeden z těchto dvou států získat.

0:53 - Trump tvrdí, že volební komise hlasy nesčítají, ale „hledají”. „Hledají je tak dlouho, až je nakonec najdou,” řekl. To se podle něj děje v Pensylvánii nebo Georgii, kde ho Joe Biden dotahuje. Korespondenční hlasy podle něj poškozují systém.

Pensylvánská ministryně odpovědná za přípravu voleb již před Trumpovým projevem na své tiskové konferenci uvedla, že korespondenční hlasy nijak nesnižují legitimitu voleb. Nejde podle ní o žádný nový prvek, protože se používaly již v mnoha předchozích volbách.

0:50 - „Pokud započítáte legální hlasy, volby lehce vyhraju. Pokud započítáte nelegální hlasy a opožděné hlasy, můžou nám ukrást volby,” řekl novinářům Trump.

Ten již dříve uvedl, že napadne výsledky ve všech státech, kde Biden otočil výsledky.

0:45 - Aktuálně se čeká na ohlášený projev prezidenta Trumpa, který měl začít už před 15 minutami.

0:20 - V Pensylvánii bylo započítáno dalších 37 tisíc hlasů. Dvě třetiny z nich připadly bývalému viceprezidentovi Bidenovi. Prezident Trump tak už v tomto rozhodujícím státě vede jen o 78 tisíc hlasů, respektive 1,2 procentního bodu.

V procentuálním vyjádření tak Trump vede v poměru 50 : 48,8.

23:55 - Velmi dramatický je závěr v Georgii, kde jde o 16 volitelů. Vede zde sice Donald Trump, ale jeho vedení se zde za hodinu smrsklo z 12 771 na 9 525 hlasů. Sčítat se bude už méně než jedno procento hlasů, něco pod 40 tisíc.

Pokud by Biden souboj v tomto státě dokázal otočit, stačilo by mu zvítězit v kterémkoliv dalším z dosud nerozhodnutých států (Nevada, Arizona, Pensylvánie, nebo Severní Karolína).

23:50 - Biden vede v Nevadě, kde se hraje o 6 volitelů. Podle tamní ministryně odpovědné za přípravu 90 procent dosud nesečtených hlasů pochází z okrsku Clark County. Tamní voliči přitom podle reportérky serveru Bloomberg Emmy Kineryové dlouhodobě výrazně upřednostňují kandidáty Demokratické strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám