Hlavní obsah

Jak to vidí děti? Miloš Zeman pije alkohol, správný prezident by mohl být mladší a vegetarián

Praha 2

Jak si děti představují ideálního prezidenta? Kolik by mu mělo být let, co by měl jíst a je pro funkci prezidenta důležité pohlaví? A co si školáci myslí o současné hlavě státu? Nejen na to jsme se zajeli zeptat žáků do Základní školy Kladská v Praze 2.

Anketa s dětmi o prezidentské funkciVideo: Marek Tereba, Novinky

 

Reklama

Článek

„Prezident Zeman není moc reprezentativní.“ „On převážně nevykonával funkci prezidenta. Spíš se tak vozil.“ Děti z pražské základní školy v Kladské ulici mají na dosluhující hlavu státu jednoznačný názor, a ne zrovna pozitivní.

V anketě, kterou jsme natočili, odpovídali žáci z prvních a druhých tříd, ale také deváťáci.

Správný prezident by se měl prý dobře vyjadřovat a měl by být reprezentativní. Podle školáků hraje důležitou roli i věk. V nejvyšší ústavní funkci vidí spíše mladší osobu.

„Je to dobré tak do těch sedmdesáti. Když vidíme třeba pana Baštu, tak to je už dost špatný,“ řekla Novinkám jedna ze žákyň.

Co se týče jídelníčku, správná hlava státu by podle dětí měla jíst zdravě. Tedy ovoce, zeleninu a maso. Podle jedné ze studentek by ale mohl nový prezident být vegetarián, prý aby ochránil přírodu.

Zda bude v čele státu stát muž, či žena, děti neřeší. „Pokud ustojí ten tlak, tak ať je to muž, nebo žena, je mi to jedno,“ rozpovídala se školačka.

O současných kandidátech mají školou povinné děti přehled. Jako první je napadne trojice prezidentských kandidátů, kteří jsou podle průzkumů na prvních třech místech, tedy Petr Pavel, Andrej Babiš a Danuše Nerudová.

Pokud by deváťáci měli možnost volit již nyní, svůj hlas by dali převážně Petru Pavlovi nebo Danuši Nerudové. Odpovědět na tuto otázku ale před kamerou nechtěli všichni. Zároveň se shodli na tom, že každý kandidát má své mouchy.

KVÍZ: Budete znát odpovědi v testu, který dostali prezidentští kandidáti?

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám