Hlavní obsah

Ukrajinské děti se nemusejí hned hlásit do škol a školek, oznámilo MŠMT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ukrajinské děti, které uprchly před ruskou invazí ze své země, se nemusejí hned hlásit do tuzemských škol a školek. Pokud je jejich rodiče budou chtít do vzdělávacího systému zapsat, mají na to právo. Když ale zařízení nebude mít dostatečnou kapacitu, může dítě odmítnout. Ministerstvo školství předpokládá, že po dobu prvních tří měsíců pobytu v ČR nebudou muset ukrajinští žáci chodit povinně do školy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z informací, které úřad rozeslal ve čtvrtek do škol. Podle ministerstva se povinné předškolní a školní vzdělávání vztahuje na cizince, kteří jsou oprávněni pobývat na území Česka trvale nebo přechodně po dobu delší než 90 dnů. Nástup do školy je nutné zajistit až poté, co si uprchlíci zajistí bydlení a materiální zabezpečení.

„To samozřejmě může trvat i mnoho měsíců, tedy předpokládáme, že není vůbec nezbytné po dobu prvních tří měsíců pobytu v ČR řešit povinnou školní docházku,“ konstatovali zástupci MŠMT.

Ředitelka školy: Popisují nám, že je to ještě horší, než vidíme ve zprávách

Věda a školy

Zabezpečení povinného předškolního a školního vzdělávání je podle resortu především úkolem obce, na jejímž území dítě pobývá, a samotné školky nebo školy. Pokud se rodič rozhodne dítě do školy nebo školky zapsat, může tak podle ministerstva učinit kdykoli.

Jestliže ale zařízení nemá dostatečnou kapacitu, tak ho může odmítnout, upozornil úřad. Školky navíc ani podle zákona nemají povinnost v době trvání školního roku děti přijímat.

Putin mluví z cesty: Vůči našim sousedům nemáme žádné špatné úmysly

Zahraniční

Pro povinné předškolní vzdělávání od příštího školního roku by podle ministerstva měli rodiče přihlásit děti při zápisu v období 2. až 16. května. Spádová je pro cizince školka či škola podle místa jejich pobytu v ČR. Povinná školní docházka se nyní vztahuje na děti narozené od 1. září 2006 do 31. srpna 2015. Od září se bude týkat dětí, které se narodily mezi 1. zářím 2007 a 31. srpnem 2016. Zápisy do prvních tříd budou v dubnu.

Jedná se o možnosti zjednodušení navyšování kapacit škol

Školky ani školy podle platné legislativy nesmějí překročit svou povolenou kapacitu. „Pokud se do základní školy hlásí více spádových žáků, než může škola přijmout, je jediným transparentním způsobem výběru žáků losování,“ připomnělo ministerstvo.

Web Ukrajina na školách nabízí desítky vzdělávacích materiálů k ruské invazi

Věda a školy

Žádat o navýšení kapacity může škola na MŠMT prostřednictvím krajského úřadu, potřebné je k tomu také stanovisko hygieniků nebo stavebního úřadu. Ministerstvo proto s úřady jedná o možnosti, jak celý proces zjednodušit.

Ukrajinské jednotřídky

Jak jsme již informovali, resort podporuje také projekt, ve kterém by v následujících týdnech měly ve vybraných školách vzniknout ukrajinské jednotřídky. Děti uprchlíků se v nich budou učit ve svém rodném jazyce, dokud si tu více nezvyknou. Projekt připravilo ukrajinské velvyslanectví spolu s Nadačním fondem Děti Ukrajiny a emeritním rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou.

V Česku vznikne síť jednotřídek pro uprchlíky z Ukrajiny

Věda a školy

Uprchlíci se do projektu budou moci registrovat na webu. První tři jednotřídky se otevřou v pondělí, jedna v Praze a dvě v Brně.

Zařadit žáka z Ukrajiny do prvního ročníku střední školy v ČR legislativa neumožňuje. Středoškoláci mohou nastoupit do vyššího než prvního ročníku střední školy po posouzení dokladů předchozího vzdělávání.

„Situaci občanů Ukrajiny, kteří nemají doklady o vzdělávání, aktuálně s jinými dotčenými orgány řešíme,“ sdělilo ministerstvo.

Do prvního ročníku maturitních oborů musejí uchazeči složit jednotnou přijímací zkoušku, přičemž ta z češtiny se jim po vzdělávání v zahraničí podle školského úřadu promine a nahradí se pohovorem.

Nabídka stipendií pro ukrajinské vysokoškoláky bude na webu Study in the Czech Republic

Věda a školy

Ukrajinci se zájmem o studium vysoké školy v ČR pak najdou přehled stipendijních nabídek na speciální stránce na webu Study in the Czech Republic. Ve středu se na tom dohodli zástupci ministerstev školství a vnitra, Domu zahraniční spolupráce a zhruba 60 veřejných i soukromých vysokých škol v Česku. MŠMT již v úterý informovalo, že na stipendijní podporu studentů z Ukrajiny uvolní 150 milionů Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám