Hlavní obsah

Putin mluví z cesty: Vůči našim sousedům nemáme žádné špatné úmysly

– Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek v projevu k národu uvedl, že Ruská federace nemá špatné úmysly vůči sousedním státům. Veškeré vojenské aktivity jsou prý jen reakce na provokace nepřátel, píše agentura Reuters. Ukrajinci se přitom už devátý den brání ničivé ruské invazi.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Vůči našim sousedům nemáme žádné špatné úmysly. A také bych jim doporučil, aby situaci nevyhrocovali a nezaváděli žádná omezení. Plníme všechny své závazky a budeme je plnit i nadále,” řekl Putin v televizním vystoupení.

Letecké snímky z Borodjanky ukazují naprostou zkázu

Zahraniční

Ruský prezident vystoupil v rámci slavnostního vztyčení vlajky na nové ruské lodi Maršal Rokossovskij, která má zajistit zásobování Kaliningradu, ruské enklávy na březích Baltu. Hovořil online ze své rezidence poblíž Moskvy.

„Nevidíme důvod, proč bychom měli naše vztahy přiostřovat nebo zhoršovat. Všechny naše aktivity, pokud k nim dojde, vznikají vždy výhradně v reakci na nějaké nikoliv přátelské aktivity, aktivity zaměřené proti Ruské federaci,” tvrdí Putin.

Zelenskyj: Rusko spáchalo jaderný terorismus. Evropa se musí probrat

Válka na Ukrajině

Vyzval také partnery ze sousedních zemí, aby „se zamysleli nad tím, aby normalizovali vztahy, normálně spolupracovali, normálně rozvíjeli vztahy”.

Rusko se v důsledku své agrese proti Ukrajině už několikátý den potýká s drtivými účinky mezinárodních sankcí, z nichž nejúčinnější se zdá být zmražení aktiv Ruské centrální banky v dolarech a eurech. Svá opatření dobrovolně zavádí i bezpočet soukromých společností, které se rozhodly zrušit své podnikání v zemi, která začíná být de facto odříznutá od zbytku civilizovaného světa.

Soud v Haagu už sbírá důkazy 

Ruští vojáci v noci na pátek ostřelovali největší evropskou jadernou elektrárnu v ukrajinském Záporoží. V areálu vypukl požár, který se podařilo uhasit až po několika hodinách, jelikož na místo zprvu nebyli vpuštěni hasiči.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj apeloval na Evropu, aby se probudila. Ruské tanky mají termovize, vojáci tak dobře věděli, po čem stříleli. „Všichni si ještě pamatujeme Černobyl a víme, jak moc trpěly oběti po výbuchu jaderné elektrárny. Byla to celosvětová katastrofa. Rusko to chce zopakovat, ale následky budou šestkrát horší,“ dodal Zelenskyj.

Prokurátor ICC zahájil vyšetřování možných zločinů proti lidskosti na Ukrajině

Evropa

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu Karim Khan ve středu oznámil, že už zahájil vyšetřování možných válečných zločinů, zločinů proti lidskosti či genocidy na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám