Hlavní obsah

Blokují soudy a úřady, doklady se neprokazují. Za nebezpečnou sektou stojí ukřivděný podnikatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná jste ta obskurní videa také viděli. Vznikají většinou u soudů, na úřadech či během silniční kontroly. Jejich autoři tvrdí, že Česká republika neexistuje a je jenom soukromou firmou s ručením omezeným. Bohužel nejde o legraci, ale o poměrně nebezpečnou skupinu, která si bere za příklad podobné extremistické spolky ze zahraničí. Říkají si Společenství legitimních věřitelů a právě o nich je nový díl Řetězáku.

Řetězák: Společenství legitimních věřitelů České republiky (3. díl)Video: Novinky

 
Článek

Těchto různých skupin „Čechoslováků“ je vícero, prosíme nezaměňovat se samozvanými „živými člověky“ nebo s partičkou (Peterková, Zítko a další), která obnovuje údajně nezákonně rozdělenou Československou federaci. Možná vás překvapí, že tyto skupiny se mezi sebou nenávidí a bojují proti sobě. I těmto skupinám se budeme věnovat v dalších dílech Řetězáku.

Dnes se však zaměřujme na skupinu, kterou klidně můžeme označit jako sektu, říkající si Společenství legitimních věřitelů České republiky (SLVČR). Tvrdí, že Česká republika a všechny její úřady jsou korporace, které na ně nemají žádný právní vliv.

Proč korporace? No protože mají IČO. A protože rozdělení státu prý proběhlo nelegálně a proti vůli občanů Československa. Platné v jejich logice tím pádem nejsou ani žádné osobní doklady. Proto se jimi zásadně neprokazují.

Za skupinou stojí od roku 2019 celostátně hledaný Jan Macháček, kterého policisté označují jako nebezpečnou osobu. Ten na svém webu píše, že v Česku máme doslova neztotožnitelné jedince, kteří se vydávají za „vládu“, „poslance“, „soudce“, „policisty“, „exekutory“, „úředníky“, aniž by měli jakékoliv pravomoci.

Foto: Policie ČR

Hledaný Jan Macháček

Aby bylo jasné, proč tato skupina bez přestání narušuje chod nejrůznějších institucí, je potřeba se podívat na minulost zmíněného Macháčka. Stavař z východních Čech měl totiž na začátku 90. let v Německu dojednanou lukrativní zakázku, mezitím ho ale čeští policisté obvinili z podvodu a zakázali mu opustit zemi. Až po letech se ukázalo, že se skutek nestal. Ale domluvený kšeft už mu nikdo nevrátil. V roce 2006 se domohl zhruba čtyřmilionového odškodnění, podle něj mu ale stát dluží 2,2 miliardy korun.

Z obyčejného podnikatele, který má už skoro 20 let pocit křivdy, se postupem času stal vůdce skupiny, která obráží a zahlcuje nejrůznější úřady a navádí k tomu ostatní.

Členy sekty se pak bohužel často stávají lidé v exekucích, kteří věří, že se tím podaří jejich dluhy nějak vymazat.

Že lidé jednají pod tíhou své neutěšené finanční situace, dokazuje i fakt, že dramatický nárůst počtu příznivců těchto skupin nastal ve světě v roce 2008, tedy v době světové ekonomické krize.

Co je ono „ztotožnění“?

Jedná se o pseudoprávní akt, na základě kterého příznivci Společenství legitimních věřitelů České republiky požadují, aby jim bylo přiznáno občanství ČSFR, a prohlašují, že jsou skuteční věřitelé ČR a stát jim dluží peníze. ČR považují za nelegitimní, a proto i nositeli občanství ČR nenáleží (dle jejich učení) žádná práva, ale ergo ani povinnosti vůči státu. Ztotožnění legitimních věřitelů měly již provést německé a švýcarské soudy, na což se legitimní věřitelé často dovolávají. Právě ztotožnění je další prvek, který se nápadně podobá ideologii analogického hnutí tzv. Suverénních občanů (Sovereign Citizen Movement, SCM) známého z USA. Ideologie zahraničních Suverénních občanů pramení z antisemitských, rasistických a radikálně protistátních konspiračních teorií a hrála roli v řadě závažných zločinů.

zdroj: Ministerstvo vnitra ČR

Legitimní věřitelé svou aktivitu naplno rozjeli během pandemie covidu, do veřejného povědomí se ale dostali v dubnu roku 2023, kdy vtrhli na neveřejné jednání Krajského soudu v Hradci Králové, kde se rozhodovalo o vazbě pro Petra Včeliše. Ten byl obviněn a následně odsouzen za to, že v podzemních kontejnerech na Broumovsku vypěstoval půl tuny konopí.

Přítomna byla Včelišova manželka, v soudní síni nechybělo ani malé dítě. Napjatou situaci musela řešit policie.

Žába na obalech z mužů ženy neudělá. Tajný plán je snůška nesmyslů

Řetězák

Tyhle skupinky ale neoperují jenom v Česku. Podobné spolky vznikly už v 90. letech v USA, kde je FBI označila za extremistické a teroristické hnutí. A možná si vzpomenete na německou odnož Říšských občanů, kterou předloni v prosinci pozatýkaly po celé zemi zásahové jednotky, protože chystali ozbrojený převrat, včetně ovládnutí ministerstev a parlamentu v Berlíně a znovunastolení Německé říše. Podobné skupiny byste našli i v Rakousku či Austrálii.

SLVČR se snaží vyvolávat nedůvěru v systém a chytit do své sítě další lidi, včetně seniorů. Výzvy k záborům se objevují v řetězových e-mailech a běžné je, že za skupinou stojí celá řada podvodníků, která spoléhá na důvěřivost a naivitu lidí v nouzi.

Na dnešní díl Řetězáku se podívejte na videu, najdete v něm i záběry, které vznikly během samotné činnosti SLVČR. Sledujte nás také v podcastových aplikacích.

Moderátor Tony Havlík (segment) věnuje pozornost tématům, která se objevují v řetězových mailech a temných zákoutích internetu. Nový díl vychází vždy před víkendem, kdy nejčastěji dochází k výměnám názorů v rámci celých rodin a generací. Argumenty naservírované ve stručné a srozumitelné formě.

Odebírejte Řetězák také v podcastových aplikacích, zapněte si upozornění a žádný díl vám neuteče. Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám