Hlavní obsah

Brněnské VUT se připojilo k Asociaci výzkumných univerzit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asociace výzkumných univerzit, která vznikla před třemi roky – 2. července 2019 – a nyní jí předsedá rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček, se rozrostla o dalšího člena. Od pátku 1. července se jím stává Vysoké učení technické (VUT) v Brně. K podpisu došlo ve čtvrtek v pražském Karolinu.

Foto: ČVUT

Zleva rektoři MU (Martin Bareš), VŠCHT (Pavel Matějka), VUT (Ladislav Janíček), ČVUT (Vojtěch Petráček), rektorka UK (Milena Králíčková) a prorektor UPOL (Vít Zouhar)

Článek

Zákládajícími členy asociace jsou Univerzita Karlova (UK), Masarykova univerzita (MU) v Brně, Univerzita Palackého v Olomouci (UPOL), ČVUT a Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v Praze.

Podpis charty

Zástupci všech šesti členských škol ve čtvrtek také podepsali prohlášení, tzv. Chartu Asociace výzkumných univerzit ČR. Členské univerzity jsou podle ní odhodlány např. „prosazovat excelentní tvůrčí a vzdělávací činnost s bohatou mezinárodní spoluprací, zapojovat se do mezinárodních univerzitních konsorcií podporujících přenášení dobré praxe ve výuce a výzkumu či obsazovat místa akademických pracovníků otevřenými, zpravidla mezinárodními výběrovými řízeními“.

Pětice českých vysokých škol vytvořila Asociaci výzkumných univerzit

Věda a školy

Jde o upravenou chartu. Rektor ČVUT a nynější předseda asociace Petráček vysvětlil, že změny se týkají témat, na které se chce uskupení nově více zaměřit: hodnocení výzkumu, přenosu znalostí a technologií do praxe či rozvoj a zkvalitňování doktorského studia. „A poté i na podporu státní správy při přípravě politik – ovšem tím, jaká je naše expertíza. Pomáhat s daty, s analýzami,“ zmínil.

Foto: ČVUT

Zástupci všech šesti členských škol také podepsali upravenou chartu asociace.

„Špičkové univerzity jsou nezbytným předpokladem ekonomické prosperity a kulturního bohatství státu a národa. Jsou součástí českého i evropského vysokoškolského a výzkumného prostoru. Z této pozice přispívají ke konkurenceschopnosti nejen České republiky, ale celé Evropy,“ poznamenal dále Petráček.

Na ČVUT otevřeli v rámci evropské miliardové infrastruktury novou laboratoř

Věda a školy

Považuje za nutné, aby ty české vysoké školy, které mají tradici, lidské a finanční kapacity, dostatečný výzkumný potenciál a zejména ambici konkurovat těm nejlepším světovým univerzitám, koordinovaly své kroky a „společně postupovaly na své misi k mezinárodní excelenci ve výzkumu a vzdělávání“.

„V nově vzniklé šestici členských univerzit jsou vyváženě zastoupeny všechny aspekty univerzitního vzdělávání a výzkumu pokrývané třemi širokospektrými univerzitami a třemi technickými univerzitami,“ dodal Petráček.

Novým rektorem VUT bude Ladislav Janíček

Věda a školy

„Pozvání VUT do Asociace výzkumných univerzit je přirozeným krokem dokonání partnerského propojení předních českých univerzit, na kterých studují v součtu téměř tři čtvrtiny vysokoškolských studentů a které společně generují více než tři čtvrtiny excelentního vědeckého výkonu na vysokých školách v ČR. Propojením výzkumného potenciálu v rámci asociace se vytváří příležitost pro spolupráci špičkových výzkumných týmů na sdružených univerzitách, zvyšuje se mezinárodní konkurenceschopnost ve společném získávání prestižních výzkumných grantů a zviditelňuje se český vysokoškolský sektor v evropském i mezinárodním měřítku,“ okomentoval připojení rektor VUT Ladislav Janíček.

Doplnil, že VUT s členskými univerzitami už úzce spolupracuje na různých výzkumných projektech. Míní, že účast v asociaci tuto spolupráci ještě posílí.

Bude vzestup v žebříčku?

Univerzity společně sdílejí vizi zvyšování kvality a mezinárodní konkurenceschopnosti v pedagogické a výzkumné činnosti, píše ČVUT v tiskové zprávě. Chtějí spolupracovat na organizačních, legislativních i rozpočtových opatřeních, díky kterým se mohou v následujících letech dostat mezi nejlepší evropské, ale i světové vysoké školy.

V posledním prestižním celosvětovém žebříčku univerzit QS Ranking jsou navíc v první čtyřstovce hned tři členové asociace: UK jakožto nejlépe hodnocená tuzemská univerzita (288. místo), VŠCHT (358.) a ČVUT (378.). Poslední dvě jmenované instituce si přitom polepšily.

Národní akreditační úřad pro vysoké školy bude řídit exministr Plaga

Věda a školy

Masarykova univerzita je pak na dělené 551. až 560. pozici, Univerzita Palackého na 651. až 700. příčce a u VUT svítí kolonka 701. až 750.

Devět veřejných VŠ založilo Meziregionální univerzitní radu

Věda a školy

Na 1. místě žebříčku QS World University Rankings 2023 trůní americký Massachusettský technologický institut (MIT).

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Výběr článků

Načítám