Hlavní obsah

Na ČVUT otevřeli v rámci evropské miliardové infrastruktury novou laboratoř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dvou a půl roku budování byla 28. dubna v Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky Českého vysokého učení technického (CIIRC ČVUT) v Praze slavnostně otevřena experimentální laboratoř, největší svého druhu ve střední a východní Evropě. Testbed pro Průmysl 4.0 je výzkumná infrastruktura, která na ČVUT vzniká díky investici evropských fondů v rámci česko-německého centra RICAIP.

Foto: J. Ryszawy, ČVUT

Díky experimentální laboratoři se českému průmyslu otevírá přístup k nejnovějším vědeckým poznatkům i aplikacím pro pokročilou výrobu a moderní továrny 21. století.

Článek

Centrum RICAIP je největším projektem v oblasti robotiky a průmyslové umělé inteligence, který prostřednictvím fondů financuje společně Evropská unie a tuzemské ministerstvo školství ve výši 48,5 milionu eur (zhruba 1,2 miliardy korun) na období šesti let.

Většina těchto prostředků je určena právě na nejnovější technologie pro Průmysl 4.0, přičemž tzv. Testbed pro Průmysl 4.0 na CIIRC ČVUT tvoří jádro této sítě experimentálních pracovišť.

Česká technologie vyrábějící vodu ze vzduchu vyhrála na Expo cenu za nejlepší inovaci

Věda a školy

V rámci RICAIP se tak propojuje pražský Testbed s průmyslovými Testbedy v Brně na institutu CEITEC Vysokého učení technického (VUT) a v německém Saarbrückenu, který spravují instituty přes umělou inteligenci a automatizaci DFKI a ZeMA.

Dohromady vytvářejí tyto tři Testbedy základ robustní výzkumné evropské infrastruktury pro pokročilou průmyslovou výrobu, jedinou svého druhu v Evropě, jak uvedli zástupci ČVUT ve středeční tiskové zprávě.

Na ČVUT vznikla laboratoř robotických agentů. Studenti je v ní učí spolupracovat

Domácí

Pražský Testbed je v provozu už více než tři roky, nyní prošel rekonstrukcí a vybavováním nejmodernějšími technologiemi. Slouží desítkám subjektů v ČR i v Evropě, vědcům, ale i malým či středním podnikům nebo mezinárodním lídrům, jako je Siemens, VW, Lego či Airbus.

„Testbed je stále více oceňovanou výhodou, která umožňuje zapojení jak ČVUT, tak i dalších českých partnerů z akademické a průmyslové sféry do celé řady prestižních evropských výzkumných projektů a sítí,“ popsal rektor ČVUT Vojtěch Petráček.

Foto: J. Ryszawy, ČVUT

Zleva ředitel CIIRC Vladimír Mařík, německý velvyslanec Andreas Künne, ministryně pro vědu Helena Langšádlová, rektor ČVUT Vojtěch Petráček, duchovní otec Průmyslu 4.0 Wolfgang Wahlster, náměstek MŠMT Jaroslav Miller a ředitel RICAIP Tilman Becker

Slavnostního otevření Testbedu na CIIRC ČVUT se zúčastnilo několik čestných hostů, a to včetně „duchovního otce“ Průmyslu 4.0, německého profesora Wolfganga Wahlstera, reprezentantů vlády a ministerstev v čele s ministryní pro vědu, výzkum a inovace Helenou Langšádlovou (TOP 09), německého velvyslance Andrease Künneho a zástupců univerzit i českého průmyslu.

„Je důležité, že RICAIP jakožto projekt evropského významu má centrum právě v ČR a že přinese českým podnikům významné možnosti pro rozvoj jejich technologického a inovačního potenciálu,“ poznamenala Langšádlová.

Obrovský úspěch. Studentský tým z ČVUT vyhrál s konverzačním botem soutěž Amazonu

Věda a školy

„Díky této výzkumné infrastruktuře se na našem institutu a ČVUT daří realizovat dlouhodobou vizi: budujeme tady velmi komplexní výzkumný ekosystém pro inteligentní průmyslovou výrobu. Propojujeme vědce světové úrovně působící v Česku i zahraničí a na druhou stranu pomáháme přenosu vědeckých poznatků do průmyslové praxe,“ prohlásil vědecký ředitel CIIRC ČVUT a člen správní rady RICAIP Vladimír Mařík.

Testbed podle něj nabízí reálné prostředí pro výzkum na evropské úrovni, ale např. i řešení či výzkumné služby určené přímo českým firmám – výrobním podnikům či technologickým developerům.

Foto: J. Ryszawy, ČVUT

Testbed pro Průmysl 4.0 je výzkumná infrastruktura, která na ČVUT vzniká díky investici evropských fondů v rámci česko-německého centra RICAIP.

„Jsme tak schopni pokrýt celý inovační cyklus, od ověřování čistě vědeckých teorií a experimentů, až po přenos nových technologií a praktických postupů do průmyslu,“ dodal Mařík.

Nejnovější typy robotů

Z téměř 1,2 miliardy Kč, které se dělí mezi čtyři partnery centra RICAIP (CIIRC ČVUT, CEITEC VUT, DFKI a ZeMA), je pro CIIRC určeno 690 milionů korun, významná část právě pro Testbed. Do konce března 2022 sem již byly dodány technologie za 315 milionů, z toho většinu představují investiční zařízení. Plánované pořizované technologie přesáhnou 370 milionů.

Robotické dítě zvané iCub: Výzkumníci z ČVUT učí robota využívat lidské smysly

Věda a školy

Na ploše 1700 metrů čtverečních jsou k dispozici téměř čtyři desítky nejnovějších typů robotů, včetně kolaborativních a mobilních, 3D tiskárny, obráběcí stroje, plnohodnotná 5G kampusová síť i zcela unikátní stroje pro aditivní výrobu pomocí nanášení různorodých materiálů. Zařízení jsou softwarově a datově propojena pomocí serverových i cloudových aplikací s využitím algoritmů umělé inteligence. Testbed umožňuje experimentovat s dostupnými zařízeními nebo připojovat zařízení nová.

Foto: J. Ryszawy, ČVUT

Nová zařízení v pražském Testbedu

„Nyní se završuje zásadní fáze dobudování Testbedu pro Průmysl 4.0 na ČVUT. Vzniká zde zcela unikátní prostředí pro testování, simulaci a vývoj různých scénářů, které jsou klíčové pro transformaci české ekonomiky směrem k Průmyslu 4.0 v souladu s požadavky Green Deal,“ shrnul Mařík.

Nahradí vás v práci robot? Vědci ze Švýcarska srovnali ohrožení tisícovky profesí

Koktejl

Při této příležitosti byla podepsána dvě memoranda o porozumění, která otevírají cestu k dalšímu rozvoji evropské sítě Testbedů propojených v rámci RICAIP. Spolupráce byla stvrzena s Vysokou školou báňskou - Technickou univerzitou Ostrava (VŠB-TUO) a s německým institutem Fraunhofer IWU, který má jednu ze svých technických poboček také v Drážďanech, kde se specializují na výzkum v oblastech aditivní výroby, strojního a lékařského inženýrství.

Průmysl 4.0

  • Označení změn na trhu práce vycházející z postupné digitalizace a automatizace výroby.
  • Počítá s internetem služeb a věcí i s digitální ekonomikou.
  • Pracovní místa, která mohou zastávat stroje, by měla být zrušena, což povede k tlaku na pracovní trh, který bude vyžadovat vyšší kvalifikaci.

Výběr článků

Načítám