Hlavní obsah

Novým rektorem VUT bude Ladislav Janíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Novým rektorem Vysokého učení technického (VUT) v Brně bude dosavadní kvestor Ladislav Janíček, který působí i jako docent Leteckého ústavu Fakulty strojního inženýrství VUT. V únoru příštího roku po osmi letech nahradí v čele univerzity Petra Štěpánka.

Foto: VUT

Ladislav Janíček

Článek

„Akademický senát Janíčka při úterní volbě podpořil 24 hlasy z 27 přítomných,“ oznámila mluvčí školy Radana Koudelová.

Vyzyvatelem sedmapadesátiletého Janíčka byl děkan fakulty informačních technologií Pavel Zemčík. Rektora ještě po zvolení musí jmenovat prezident.

Karlovu univerzitu povede lékařka Králíčková. Bude první rektorkou UK v historii

Domácí

„Technické vzdělávání by se podle mého názoru mělo stát společenskou prioritou. Jako primární poslání vysoké školy vidím právě oblast vzdělávání. Chtěl bych využít nejen možností, které nám dává institucionální akreditace, již se nám podařilo získat jako první technické univerzitě v republice, ale především unikátního spojení technických, ekonomických a uměleckých fakult, které VUT nabízí,“ prohlásil Janíček na předvolebním shromáždění.

Spojení univerzity a průmyslu

Ve svém volebním programu zmiňoval např. posílení mezinárodní spolupráce a podporu kritického myšlení a kreativity.

„Rád bych se zasadil o vyšší počet profesních programů. Domnívám se, že studium na VUT nabízí studentům konkurenční výhodu. Spojení naší univerzity a průmyslu je zcela zjevné a co do objemu smluvního výzkumu patříme k nejlepším,“ uvedl Janíček.

Chtěl by rovněž iniciovat vznik Asociace technických univerzit. „Protože technické vzdělávání by se mělo stát jednou ze společenských priorit České republiky. Nedostatek technických odborníků v určitých oblastech cítíme už nyní,“ upozornil.

Nejvíc cizinců na VŠ je ze Slovenska, přibývá Rusů

Domácí

Janíček je absolventem brněnské techniky, přes 30 let vyučuje na Leteckém ústavu Fakulty strojního inženýrství VUT, konkrétně ekonomiku a management v letecké dopravě.

Přednáší také na brněnské Masarykově univerzitě, byl jejím kvestorem (kvestor je akademický správní úředník, který řídí hospodaření a vnitřní správu VŠ a vystupuje jejím jménem podle pravomocí daných rektorem a vnitřními předpisy - pozn. red.) - v době jeho působení se stavěl například kampus v Bohunicích s náklady přes pět miliard korun. Kvestorem VUT je od roku 2014.

Masarykova univerzita zkoumá zdraví hasičů. Dá jim doporučení, jak zlepšit prevenci

Věda a školy

V roce 2011 Janíček kandidoval na rektora Masarykovy univerzity. Ve třetím kole volby jej nejtěsnějším rozdílem porazil muzikolog Mikuláš Bek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám