Hlavní obsah

Sváteční výzdoba na poslední chvíli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sváteční dekorace se nemusejí třpytit spoustou lesklých flitrů ani stát jmění, aby doladily vánoční náladu k dokonalosti. Hravě si je vyrobíme sami z ozdob, které vyrostly na zahradě, v přírodě anebo doma v květináči. Hotové budou dřív, než odzpíváme koledu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Přirozený půvab lišejníkem porostlé křivolaké větve se nikdy neomrzí. Navíc je to senzační společnice pro přírodní ozdoby, kterým dovoluje vyniknout do posledního detailu.

Článek

Ústředními aktéry jsou suchá plodenství okrasného česneku (Allium) a bolševníku obecného (Heracleum sphondylium). Česnek vytváří koule tak perfektní, jako jsou ty ze skla. Pěstuje se snadno z cibulí vysazených na podzim, vykvétá v květnu a po odkvětu okouzluje strukturou až do zimy.

Medonosný bolševník kvete v létě. Jeho trvanlivé okolíky připomínají hvězdičky prskavky třaskající ve vzduchu, a ještě teď je najdeme na louce či v příkopu u silnice. Nevýrazně hnědým rostlinným ostatkům dají glanc barvy ve spreji. Přestříkáme je den předem, aby stačily oschnout.

Dřevěné paroží

Ze zimní procházky si přineseme borové šišky a pěknou větev, nejlépe přizdobenou zlatými a stříbrnými brožemi lišejníků a křivolakou jako paroží šesteráka. Větev naaranžujeme do vhodné nádoby. Pak k ní tavnou pistolí přilepíme barevné česnekové koule zbavené stonku a důkladně vyschlé šišky.

Zabavte děti před Štědrým dnem - vyrobte si spolu jednoduchý svícen

Vánoce

Křehké jiskřičky

Z břečťanu odstřihneme několik dlouhých šlahounů, které v místě řezu svážeme červenou bavlnkou s očkem pro zavěšení a ozdobíme velkou mašlí. Zelený chvost zavěsíme na zeď nebo na dveře a pomocí tavné pistole na něj nalepíme prskavkovitá plodenství bolševníku obecného, přestříkaná na bílo křídovou barvou, která vyzdvihuje jejich křehkou krásu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Křehkost a něžnost téhle geniálně jednoduché závěsné dekoraci propůjčují prskavkovité okolíky bolševníku obecného rozpadající se v jiskry na listech břečťanu.

Vánoční slunce

Kouli ze šedé aranžovací hmoty posprejujeme barvou, jaká se nám líbí a v interiéru nejvíc zazáří. Špejlí propíchneme střed koule skrz naskrz a protáhneme jím provázek, na kterém vytvoříme poutko k zavěšení a na opačném konci ho zajistíme proti vyvlečení korálkem nebo knoflíkem.

Poté kouli pověsíme a postupně ze všech stran do ní napícháme česneková plodenství, jejichž stonky jsme předem sestřihli na stejnou délku.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Dekorace hotová za pár minut z plodenství česneku ani časem neztrácí na kráse a při pohledu zahřeje jako tisíc sluníček. Krásně se vyjímá zavěšená od stropu nebo v okně.

Ve dvou kruzích

Kruhový korpus z pěnové hmoty položíme na stůl a do lícové strany zapícháme těsně vedle sebe obarvené kouličky česneku se stonky zkrácenými na délku asi 7 cm.

Korpus vezmeme do ruky a po celé jeho vnější straně do něj zasuneme svazečky blýskalky nebo její rovnocenné náhrady, jako jsou bobkovišeň (Prunus laurocerasus) či mahónie (Mahonia).

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vánoční věnec z čerstvého a sušeného přírodního materiálu ozdobí interiér, ale hodí se i na domovní dveře kryté stříškou proti dešti.

Prostý luxus

Do vázy zatlačíme aranžovací hmotu, lhostejno zda na živé rostliny, či suchou vazbu. Stonky česneku s plodenstvími po krajích červenými a vprostřed šmrncnutými bílou barvou sestříháme do různých výšek a vypícháme do tvaru pyramidy. Doplníme je kapradím.

Nechť se vánoční výzdoba rozsvítí i za okny

Vánoce

Krásné namodralé listy má druh z Ameriky (Phlebodium aureum), což je hodně zajímavá, ale nepříliš známá pokojovka. Hmotu zamaskujeme větvičkami blýskalky (Photinia) a vavřínu vznešeného (Laurus nobilis) alias bobkolistu, který aranži propůjčí své jedinečné aroma.

Využít můžeme jiné stálezelené dřeviny s kožovitými listy včetně rozmarýnu, cesmíny či buxusu, které vydrží i bez vody dlouho svěží.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Nádech sváteční opulentnosti rozprostře na stole či krbové římse aranžmá s dominantním česnekem. Tón mu udává zdobená vintage váza. Použít můžeme i polévkovou mísu po babičce.

Z listů a peří

Kytici nevážeme v ruce, nýbrž ji skládáme přímo do vázy vyplněné namočenou zelenou hmotou oasis, která suroviny zafixuje, takže si aranžmá udrží fazonu.

Začneme bolševníkem, jehož rozměrné okolíky v bílé barvě připomínají sněhové pápěří. Poté libovolně přikládáme čerstvé listy čemeřice smrduté (Helleborus foetidus) a amerického kapradí (Phlebodium aureum).

Působivou alternativou je kombinace chvojí a pokojového fíkusu (Ficus benjamina). Nakonec kytici vyšperkujeme pery s pavími oky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Kytice z listů, pavích per a suchých okolíků potěší úplně stejně jako ta rozkvetlá, ať už ji naaranžujeme do vázy a vystavíme v pokoji, nebo převážeme mašlí a darujeme.

Jaké trendy letos vládnou vánočním dekoracím

Vánoce

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám