Hlavní obsah

Na slavnostní stůl patří porcelánový servis, svícen a živá květina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stolování je o souznění a sdílení s našimi blízkými. V kulisách zimní krásy a nálady, kdy si užíváme atmosféru domova a klidu. Právě o Vánocích má i štědrý stůl zářit jako ozdoba.

Foto: Möbelix

Tradice, jež se snoubí s puncem luxusu. To je kombinace barev vínové a zlaté. Červená dostává tmavší šik podobu, zlatý odstín se hodí na drobné doplňky a dekorace, jako jsou svícny a etažéry.

Článek

Sváteční ubrus, porcelánový servis, ubrousky, svícen, vánoční aranžmá, ale i váza s čerstvou květinou. To vše patří na jídelní stůl. Zvolte hlavní barvu a další doplňkovou, styl (moderní, luxusní či přírodní) a těšte se na krásné svátky u jednoho stolu.

Vánoční dekorace

Zkuste popřemýšlet nad oblíbeným odstínem, jenž se nebude „tlouct“ se stylem interiéru. Také vnímejte fakt, že dekorace by měla vydržet po celou dobu Vánoc. Nemusí jít o draze zakoupené drobnosti, stačí nasbírat přírodniny. Zelené větvičky, šišky, bukvice, sušené plátky pomeranče, hřebíček, třeba i usušené jeřabiny a k tomu jednoduché látkové mašle.

Dopřejte si na stůl také živou květinu a preferujte nízké vázy, jež neruší stolovníky při komunikaci. Doporučujeme bílou květinu, která působí slavnostně, decentně a netříští barvy v místnosti. Zapomeňte na výrazné vůně, ty ke stolování nepatří!

I skromnější Vánoce s dekoracemi z recyklovaného papíru, šišek a sušených citrusů mají svůj půvab

Vánoce

Ubrus a prostírání

Na stůl položte ryze sváteční ubrus, jenž je opravdu nepřehlédnutelný. Odstín jemně laďte s prostíráním a svátečním servisem. Můžete mít ubrus v syté barvě, ale potom ovšem volte bílé talíře.

Vše doplní příbory a broušené skleničky, sklenice na víno a látkové ubrousky laděné do jednoho tónu.

Jako třešnička na dortu je v tomto případě svícen s planoucí svíčkou. Vytváří intimní a důvěrné prostředí, kouzlo domova. Svíčky vyberte spíše hladké, jednoduchých linií, třeba bílé dlouhé. Styl svícnu by měl odpovídat typu interiéru a celkového ladění. Svícen může být stříbrný, zlatý i jednoduchý dřevěný.

Příbory: maximálně troje!

  • Na každou osobu u stolu počítejte asi s 80 cm osobního prostoru.
  • Na každé místo přibližně 2 cm od okraje stolu umístěte mělký talíř a na něj talíř hluboký.
  • Po stranách přidejte příbory, a to maximálně tři vedle sebe, tedy jen tři nože, jejichž ostří směřují vždy k talíři. Jednotlivé příbory mají být sestaveny tak, abychom je mohli během jídla odebírat postupně od vnější strany. Platí pravidlo: kolik budete mít chodů, tolik připravte příborů.
  • A nezapomeňte připravit skleničku na víno i vodu.

Proč často marodíme kolem Vánoc

Zdraví

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám