Hlavní obsah

Zabavte děti před Štědrým dnem - vyrobte si spolu jednoduchý svícen

Přemýšlíte, čím zabavíte děti na konci týdne, až jim vypuknou vánoční prázdniny? Zkuste s nimi vyrobit jednoduchý a přitom hezký svícen, kterým můžete zkrášlit sváteční tabuli.

Foto: Profimedia.cz

Jednoduchý svícen na sváteční tabuli zvládnete s dětmi vyrobit raz dva.

Článek

Na sváteční tabuli v mnoha domácnostech nesmí chybět svícen. Zatímco někde mají na Štědrý den na jídelním stole místa dost a vejde se jim na něj celý adventní věnec se čtyřmi svíčkami, jinde volí prostorově skromnější variantu se svícnem vyrobeným třeba ze šikmo uříznutého dřevěného kolečka se svíčkami a trochou chvojí. Někde není ale o svátcích na stole místo ani na ten. A svíce by chybět neměla…

V takovém případě je možné tabuli dekorovat jedním malým svícnem vytvořeným ze skleničky. Jeho výrobu zvládne doslova i malé dítě, a tak se do ní můžete pustit společně s potomky či vnoučaty.

Co budete potřebovat: skleničku, lepidlo, štěteček, hrubozrnnou sůl, stuhu, zelenou snítku (jehličnatou, cesmínu, jmelí), nůžky a čajovou svíčku

Pracovní postup

1. Čistou a odmaštěnou skleničku, která je dostatečně široká, aby se do ní vešla čajová svíčka, natřete pomocí štětečku lepidlem. Nejjednodušší je potřít skleničku ze všech stran, zkušenější a zručnější mohou pomocí lepidla vytvářet vzory - proužky, kolečka, hvězdičky, vločky atp.

Tip: Kdo chce vytvářet pravidelné tvary, může si vytvořit požadovaný tvar z papíru a ten pak použít jako šablonu pro nanášení lepidla.

Foto: Profimedia.cz

Aplikace lepidla

2. Plochy pokryté lepidlem posypejte důkladně solí, případně si sůl nasypte do rovnoměrné vrstvy například na talířek a skleničku v ní prostě vyválejte.

Foto: Profimedia.cz

Nanesení soli

3. Nechejte chvíli zaschnout, poté si odměřte dostatečně dlouhý kousek stuhy, abyste jím ovázali skleničku i se snítkou, a ještě zbylo na vytvoření mašličky.

4. Skleničku ovažte stuhou a pod mašličku přichyťte zelenou snítku.

5. Do skleničky vložte zapálenou svíčku.

Foto: Profimedia.cz

Uchycení snítky

I skromnější Vánoce s dekoracemi z recyklovaného papíru, šišek a sušených citrusů mají svůj půvab

Vánoce

Mohlo by se Vám hodit na Zboží.cz: vánoční dekorace

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám