Hlavní obsah

Vánočně nazdobený dům ve městě, kde je sníh vzácností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapský poloostrov v Jihoafrické republice není právě místem, které bychom měli v představách spojené se závějemi sněhu či světel o Vánocích. Přesto i zde mají dům, který si v nazdobenosti a vánoční atmosféře nezadá s těmi evropskými nebo americkými. Jeho majitel Matthew Haines propadl kouzlu vánočních světel už v dětství a nyní svou výzdobou vnáší vánoční atmosféru do srdcí své rodiny i sousedů.

Z vánočně nasvíceného domu v Kapském Městě až zrak přecházíVideo: Reuters

 
Článek

Lidé všech věkových kategorií přicházejí do pobřežního města Fish Hoek na Kapském poloostrově, aby se potěšili pohledem na dům vyzdobený více než 200 000 vánočními světly. Jeho majitelem je Matthew Haines, který se jako dítě zamiloval do vánočního osvětlení a který nyní ozdobil svůj domov tisíci blikajícími žárovkami, aby po těžkých covidových letech vnesl do života lidí z okolí trochu sváteční nálady.

„Vánoční osvětlení jsem si zamiloval, když jsem byl velmi malý… Vždycky mi to přinášelo radost, vždycky to těšilo mou rodinu, když jsem zdobíval dům, když jsem byl mladší,“ svěřil se reportérům agentury Reuters Matthew Haines.

Nyní se chce o vánoční atmosféru a radost z výzdoby podělit s těmi, kteří si nemohou dovolit jít ven a utrácet spoustu peněz. Náklady na světla a elektřinu platí přitom sám společně se svou ženou.

Nejnazdobenější vánoční dům v Evropě máme téměř za humny. Jeho tradice trvá už 30 let

Vánoce

„Přiveďte děti, manžela, manželku, rodiče nebo své domácí mazlíčky. Prostě přijďte, užijte si světla a zkrátka se bavte,“ zvou návštěvníky, pro něž pořádají prohlídky zdarma.

Anketa

Scházejí se lidé také před vaším domem, aby obdivovali vaši vánoční výzdobu?
Ano, také se k nám chodí lidé dívat.
7,1 %
Občas se někdo zastaví...
3,8 %
Ani moc ne.
6 %
Ne, nemají k tomu důvod.
83,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 183 čtenářů.

A tak se před svítícím Santa Clausem samou radostí roztančily děti a starší ženy nasávaly slavnostní atmosféru.

„Á, moje milé děti,“ říká Haines s úsměvem, když třídí desítky pohlednic, které děti umístily do krabice u jeho domu. Spoustu z nich zdobí ručně nakreslené obrázky Santa Clause.

Jak poznamenává agentura Reuters, navzdory výpadkům elektřiny kvůli nestabilním službám stárnoucí flotily uhelných elektráren státní energetické společnosti Eskom Hainesův dům svítí nepřetržitě. Je to proto, že je blízko místní nemocnice.

„Jsme ve skutečnosti na nemocniční síti, proto nemáme výpadky proudu. Ale stalo se tak jen letos a je to takové malé vánoční kouzlo,“ pochvaluje si Haines.

Vánoční výzdoba jeho domu potěšila například Matthewa Samuelse ze sousedství. I on má vánoční světla spojená s pocitem štěstí a při pohledu na ně, když se zešeří, pociťuje příjemné vzrušení. „Prostě vás naplní vánoční náladou,“ říká.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

To se tak často nevidí. Nejhezčí částí velkorysé vánoční výzdoby domu je nasvícený betlém

Vánoce

Může se vám hodit na Zboží.cz: Venkovní vánoční osvětlení

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám