Hlavní obsah

Ukrajinská armáda postupuje, osvobodila další tři vesnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postup ukrajinské armády na východě země pokračuje. V Charkovské, Doněcké a Luhanské oblasti vytlačila ruské síly z několika dalších obcí, napsala v pondělí agentura DPA s odvoláním na ukrajinská média.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinská armáda u Izjumu

Článek

Kyjevská média oznámila osvobození vesnice Jarova na levém břehu Severního Donce, úřady dosud tuto zprávu nepotvrdily.

Řeku se ukrajinským jednotkám zřejmě podařilo překročit také u Bilohorivky v Luhanské oblasti, přičemž sama obec je podle oblastního šéfa Serhije Hajdaje rovněž v držení ukrajinských sil.

Již dříve se objevily videozáznamy úspěšného postupu ukrajinských jednotek na levém břehu řeky Oskil u měst Kupjansk a Borova v Charkovské oblasti.

Znamenalo by to, že ukrajinská armáda pokračuje ve svém tažení ze začátku září, při němž dobyla prakticky celou oblast.

Prezident a vrchní velitel ukrajinské armády Volodymyr Zelenskyj se domnívá, že nyní je pro Ukrajinu nejdůležitější udržet tempo osvobozování území.

„Tempo je velmi důležité. Tempo stabilizace v osvobozených oblastech, tempo pohybu našich vojsk, tempo obnovy normálního života na osvobozeném území a tempo podpory partnerů. Mluvíme o tom upřímně. Tempo pomoci Ukrajině by mělo odpovídat tempu našeho postupu,“ řekl Zelenskyj.

Teď se chystáme osvobodit celý zbytek Ukrajiny včetně Krymu, načrtl Zelenskyj

Zahraniční

Podle něj Ukrajina nyní stabilizuje situaci v osvobozených oblastech Charkovské oblasti a drží tam své pozice tak pevně, že okupanti „znatelně panikaří“.

„Varovali jsme: ruská armáda má jen dvě možnosti – uniknout z naší země, nebo ze zajetí. Spolupracovníci mají podobné možnosti,“ řekl prezident.

Šéf doněckých separatistů Denis Pušilin v ruské televizi naopak hovořil o odražení ukrajinského útoku na město Kreminna nedaleko Severodoněcku, které je od dubna pod ruskou kontrolou.

Reklama

Výběr článků

Načítám