Hlavní obsah

Ukrajinci postupují, Rusko narychlo verbuje

Ukrajinské síly pokračují v protiofenzivě, uvedl v pátek ráno ukrajinský generální štáb, podle něhož bylo během čtvrtka dobyto 13 opěrných bodů nepřítele a míst soustředění ruských jednotek a techniky. Podrobnosti k postupu štáb neuvedl. Doplnil také výčet míst ostřelovaných Rusy.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Zničený ruský obrněný transportér u Nové Husarivky v Charkovské oblasti

Článek

Podle čtvrtečního vyjádření washingtonského Institutu pro studium války (ISW) roste tlak na ruské zásobovací linie a pozice východně do Charkova. Ukrajinské jednotky už působí jihozápadně od Izjumu, u Lymanu a Jampolju a také na východním pravém břehu řeky Oskil, když od okupantů vyčistily její levý břeh.

Potvrzují to i ruské zdroje. Milice samozvané Doněcké lidové republiky na svém účtu na Telegramu uvedla, že nepřítel u Lymanu, který se Ukrajinci snaží dobýt, neprojde. Zveřejněny byly u záběry škod ve městě po posledním ukrajinském ostřelování.

Verbování se stupňuje

Podle ISW Kreml zareagoval na porážku pod Charkovem zdvojnásobením své skryté mobilizace. Všeobecnou mobilizaci nespustil, i když k tomu byl vyzýván. Znamenalo by to vyhlásit válku, a to ruský prezident Vladimir Putin nechce. Dál tvrdí, že Rusové provádějí na Ukrajině „zvláštní vojenskou operaci“.

Kadyrov přišel na způsob, jak mobilizovat a nenamočit do toho Putina

Válka na Ukrajině

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov vyzval všechny federální subjekty, aby provedly vlastní mobilizaci a nečekaly na vyhlášení válečného stavu. Každá z oblastí by místo neplodných řečí a mítinků měla vyslat tisícovku vojáků.

Foto: Novinky

Vývoj ukrajinské ofenzivy na severu země - stav k 15. září

I ruská propagandistka Margarita Simonjanová ve výzvě, aby se každý rozhodl, na čí straně stojí, vybídla lidi, aby na Ukrajině byli přítomni nejlépe fyzicky, protože je to „naše země a nemáme právo ji ztratit“.

Několik gubernátorů také zdůraznilo potřebu toho, aby se do operace zapojilo více dobrovolníků. Rusy podporovaný správce Krymu Sergej Aksjonov ohlásil v reakci na Kadyrovovu výzvu formování dvou dobrovolnických praporů.

Pět minut na rozmyšlenou. „Putinův šéfkuchař“ na videu verbuje vojáky v ruském vězení

Zahraniční

Simonjanová přišla rovněž s výzvou, aby lidé, kteří nejdou sami bojovat, koupili vojákům teplé oblečení a drony, za ni ale sklidila negativní komentáře. Lidé se v nich pohoršují nad tím, že ti, kteří obracejí každou kopějku, mají ještě platit. Platit by podle nich měli oligarchové, kteří vysávají zemi. A drony by měla od Číny koupit vláda.

V komentářích zaznělo také, že by vedení mělo jít příkladem a mělo poslat na frontu své syny, jako to udělal Stalin.

Nábor na oblastech neuspěl

Ruské vedení zatím neprovádělo celoplošnou náborovou kampaň. Když jednotky trpěly nedostatkem mužstva, nechávalo verbování na jednotlivých oblastech, přičemž každá z nich měla podle červencového vyhlášení vytvořit jeden dobrovolnický prapor. Předpokládalo se, že lidé z jedné oblasti budou lépe držet při sobě. Počty se ale nedařilo naplnit a místo praporů, jež mívají kolem 900 lidí, bylo mnohdy zverbováno jen 200 lidí.

Kampaň měla řadu odpůrců i z řad úřadů v oblastech, stavba jednotek na etnickém základě byla kritizována hned v několika republikách federace, například v Burjatské a Kalmycké a také v Tuvě a v Jakutsku (Republika Sacha).

Rusko rovněž stáhlo většinu svých vojáků umístěných na základnách v bývalých postsovětských republikách, uvedla Svobodná Evropa, šlo třeba o 1500 vojáků z 201. základny v tádžickém Dušanbe, a plánuje poslat na Ukrajinu dalších 600 lidí. 

Také tři sta vojáků ze základny Kant v Kyrgyzstánu bylo od konce roku 2021 přesouváno na Ukrajinu.

Foto: Novinky

Vývoj ukrajinské ofenzivy na jihu země - stav k 15. září

Reklama

Výběr článků

Načítám