Hlavní obsah

Kadyrov přišel na způsob, jak mobilizovat a nenamočit do toho Putina

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov ve čtvrtek na Telegramu vyzval ruské regionální gubernátory, aby přistoupili k vlastní mobilizaci a nečekali na to, až tak učiní prezident Ruské federace Vladimir Putin. Právě vyhlášení mobilizace je vnímáno jako velké riziko pro stabilitu kremelského režimu.

Foto: Profimedia.cz

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov

Článek

„Není třeba čekat, až Kreml vyhlásí stanné právo, nebo sedět a čekat naopak na konec speciální vojenské operace na Ukrajině,“ napsal Kadyrov s tím, že Rusko je federativní stát a gubernátoři mají pravomoc vyhlásit vlastní mobilizaci, pokud budou chtít.

Podle čečenského vůdce by mohl každý region vyškolit „minimálně“ tisíc dobrovolníků. „V celostátním měřítku by se jednalo o impozantní vojenský kontingent čítající 85 tisíc mužů – téměř armáda!“ zasnil se Kadyrov.

Analytik: Rusové střízliví. Mobilizace může být Putinův konec

Zahraniční

V závěru příspěvku připouští, že v posledních dnech Rusko zažívá na frontě problémy. Ty by ale podle něj mohly být brzy vyřešeny, kdyby gubernátoři vyslyšeli jeho výzvu. „Ze zkušenosti vím, že v naší zemi je dost upřímných vlastenců, kteří jsou připraveni vstoupit do řad dobrovolníků,“ píše.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Šéf Moskvou podporované správy na Krymu uvedl, že „plně podporuje iniciativu přítele a bratra Ramzana Kadyrova“.

Novinář BBC Francis Scarr na Twitteru upozornil, že tento nápad může hrát do karet Putinovi v případě, že by se chtěl zbavit zodpovědnosti za plnou mobilizaci. Přestože ruská armáda na Ukrajině trpí akutním nedostatkem personálu, Kreml se dosud zdráhá vyhlásit mobilizaci. Ta by mohla zvednout mezi ruským obyvatelstvem masivní vlnu odporu.

„Je to jako s koronavirem, kdy Kreml nechtěl, aby ho ruská veřejnost považovala za zodpovědného za lockdowny, a tak všechna taková nepopulární rozhodnutí delegoval na regionální úřady,“ připomíná Scarr.

Otázkou nicméně zůstává, zda a jak jsou jednotlivé regiony připraveny na logisticky náročnou operaci, jakou je mobilizace, se kterou se v původních plánech „speciální vojenské operace na Ukrajině“ vůbec nepočítalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám