Hlavní obsah

Pět minut na rozmyšlenou. „Putinův šéfkuchař“ na videu verbuje vojáky v ruském vězení

– Moskva

Rusko se snaží vyhnout mobilizaci, nové síly do svých řad ale zkouší verbovat neustále. Pravděpodobný majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin tak činí ve věznicích. Trestancům slibuje za jejich případnou službu svobodu. Video s Prigožinem, jak verbuje vojáky v ruské trestanecké kolonii, se objevilo na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin

Článek

Podle listu The Wall Street Journal dal Prigožin vězňům na rozmyšlenou pět minut.

„Pokud odsloužíte na Ukrajině šest měsíců, v žádném případě neskončíte zpátky ve vězení,“ motivuje vězně. Těm, kteří na Ukrajině padnou, slibuje, že budou ve svých rodných městech pochováni jako hrdinové.

„Nikdo ale necouvne, nikdo neustoupí, nikdo se nevzdá. Jestli přijedete na Ukrajinu a nebude se vám líbit, kam jste se dostali, označíme vás za dezertéry a následuje popravčí četa,“ dodal.

Prigožin ve videu také říká, že je připraven přijímat muže ve věku mezi 22 až 50 lety, ale se souhlasem rodiny klidně přijme i mladší. Vítáni jsou i lidé se závislostmi či sexuální delikventi, protože „každý může udělat chybu“.

Šéf vagnerovců přežil útok na základnu v Popasné

Evropa

Rozvědka: Wagnerovci povraždili zajatce bez vědomí Moskvy. Báli se, že inspekce odhalí zpronevěru

Válka na Ukrajině

Ukrajinský server RBK-Ukrajina si všiml, že Prigožin ve videu naznačuje, že je skutečným majitelem Wagnerovy skupiny. Vyvozuje to z výroku, že v žoldnéřské skupině „má“ bojová letadla, raketomety a tanky. Podle serveru se wagnerovcům podařilo v ruských věznicích zverbovat již více než tisíc lidí.

Prigožin vlastní síť restaurací a cateringovou firmu Concord Catering, jejímž prostřednictvím dlouhodobě pomáhá ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi i ruským ozbrojeným silám. Vysloužil si díky tomu přezdívku „Putinův šéfkuchař“.

Reklama

Výběr článků

Načítám