Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do pondělního podvečera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší informace z online reportáže z války na Ukrajině.

Foto: Adam Stepien/agencja Wyborcza, Reuters

Uprchlíci na varšavském nádraží

Článek

14: března 16:16 - Bezpilotní průzkumný letoun ruské výroby Orlan-10 se v neděli večer zřítil poblíž rumunské obce Dumitra v okrese Bistrița-Năsăud na severu země.

Další dron spadl na území NATO. Ruský průzkumník havaroval v Rumunsku

Válka na Ukrajině

15:59 - Polský premiér po jednání s protějšky z Litvy a Ukrajiny vyzval k zabavení ruského majetku ve světě, aby posloužil k rekonstrukci Ukrajiny.

15:29 - Britský herec Benedict Cumberbatch chce ubytovat ukrajinské uprchlíky. „Doufám, že se budu moci podílet na novém programu ´Domov pro Ukrajinu´, který nabízí ubytování ukrajinským uprchlíkům,” řekl televizi Sky News.

15:24 - Zelenskyj ve středu promluví ke Kongresu USA, oznámili lídři demokratů. Ukrajinský prezident se už podobně spojil s britským i polským parlamentem.

14:44 - Od počátku ruské invaze na Ukrajině zemřelo nejméně 636 civilistů, z toho 46 dětí, uvádí podle Reuters Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva.

14:37 - Evropská unie projednává v rámci svého nejnovějšího balíčku sankcí proti Rusku zákaz vývozu luxusních vozidel v hodnotě vyšší než 50 tisíc eur (1,25 milionu Kč). S odvoláním na dva diplomaty o tom informovala agentura Bloomberg

14:22 - Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba jmenoval 26 západních firem, které dál podnikají v Rusku, a vyzval k bojkotu. Další stovky firem se z Ruska stáhly jen částečně, uvedl.

13:47 - Squateři obsadili v Londýně sídlo, které má údajně vlastnit ruský oligarcha Oleg Děripaska. Z budovy na Belgrave Square v centru Londýna vyvěsili nápis „Tato nemovitost byla osvobozena“.

13:43 - Ukrajinský traktorista odtahuje sovětský salvový raketomet BM-21 Grad ráže 122 mm.

13:35 - Pro ubytování uprchlíků chce Liberecký kraj využít i léta prázdnou budovu Skloexportu, která patří státu. Náklady na úpravy odhadl na 25 až 30 milionů korun.

13:33 - Ukrajinská raketa zabila v baště separatistů Doněcku dvě desítky lidí a dalších 28 zranila, tvrdí ruské ministerstvo obrany podle tiskové agentury Reuters.

13:07 - Soukromý tryskáč sankcionovaného ruského oligarchy Romana Abramoviče byl v neděli spatřen v izraelském Tel Avivu, uvedl zpravodajský server Times of Israel. Začaly se tak množit spekulace o jeho možném pobytu. Úspěšný majitel londýnského fotbalového klubu Chelsea má kromě ruského také izraelské a portugalské občanství.

Soukromý tryskáč ruského miliardáře Abramoviče byl spatřen v Izraeli

Válka na Ukrajině

12:52 - Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov obvinil USA a EU, že podněcují Rusko k dobývání velkých měst na Ukrajině, aby pak na Rusko svalovali vinu za smrt civilistů.

Peskov perlí: Západ nás podněcuje, abychom dobývali ukrajinská města

Válka na Ukrajině

12:40 - Středočeský kraj se připravuje na zřizování nouzového ubytování pro uprchlíky z Ukrajiny. Hledá prázdné budovy či sály. Jde podle něj o krajní řešení.

12:34 - Válka na Ukrajině oslabila kurz ukrajinské hřivny proti světovým měnám včetně koruny, což podle analytiků snižuje kupní sílu Ukrajinců v Česku.

12:24 - Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon, který umožňuje, aby si ruské letecké společnosti mohly jako vlastní majetek zaregistrovat dosud pronajatá letadla.

12:11 - Ruské nálety na ukrajinské hlavní město Kyjev se stupňují. Jen za pondělní ráno čelila metropole třem útokům, řekl stanici Sky News přímo na místě ukrajinský poslanec Oleksij Hončeranko. Nejméně tři byli při bombardování zabiti.

Rusko stupňuje útoky na Kyjev. Během rána udeřilo třikrát

Válka na Ukrajině

12:01 - Ruské síly znovu poškodily elektrické vedení do Černobylu, které v neděli opravili Ukrajinci. Opraváři tak opět jedou na okupované území, píše Unian.

11:33 - Dron natočil ostřelování vozidel v ulicích Mariupolu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dron zachytil ostřelování vojenských vozidel stojících mezi budovami v Mariupolu.Video: Azov Mariupol, Reuters

11:26 - Ukrajinští vojáci mají na bojištích plné ruce práce s odrážením ruských útoků, válka nicméně zuří také v kyberprostoru. Jak vyplývá z dat bezpečnostního systému Turris Sentinel, ruští hackeři si oťukávali ukrajinské cíle na webu už 36 hodin před samotnou invazí.

Ruští hackeři si oťukávali ukrajinské cíle na webu už 36 hodin před invazí

Válka na Ukrajině

10:55 - Z Ukrajiny do Polska před ruskou invazí uprchlo 1,758 milionu lidí, jen za neděli jich bylo 82 100, uvedl úřad předsedy polské vlády.

10:48 - Ruská pravoslavná církev v Amsterdamu oznámila, že se oddělí od moskevského patriarchátu. Podle britského deníku Guardian jde o první případ, kdy západní církev přerušila vztahy kvůli invazi na Ukrajinu. Moskevský patriarcha Kirill odmítl invazi odsoudit a za jeden z důvodů ruského vpádu na Ukrajinu označil průvody homosexuálů na Západě.

Invaze kvůli průvodům homosexuálů? Ruská pravoslavná církev v Amsterdamu se odřízla od Moskvy

Válka na Ukrajině

10:41 - Na pondělí je zorganizováno deset humanitárních koridorů: sedm v Kyjevské oblasti a tři v Luhanské, píše deník Kyiv Independent. Pro obléhaný Mariupol stále nic.

10:35 - Kraje požádají vládu o zvýšení státního příspěvku na ubytování uprchlíků z Ukrajiny ze 180 Kč na den na 250 až 270 Kč, 180 je málo, řekl ČTK hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

10:16 - Ruské síly od počátku invaze přišly o více než 12 tisíc vojáků, uvedl Kyjev. Moskva informovala o zničení bezmála 4000 ukrajinských vojenských objektů.

10:12 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil v nemocnici v Kyjevě zraněné vojáky.

BEZ KOMENTÁŘE: Zelenskyj navštívil zraněné vojáky v nemocnici a předal jim medaileVideo: AP

10:10 - Čínské ministerstvo zahraničí popřelo, že by Rusko po Pekingu žádalo pomoc s konfliktem na Ukrajině.

Čína popírá, že by Moskva žádala o vojenskou pomoc

Válka na Ukrajině

9:55 - Ruští a běloruští handicapovaní sportovci budou mít od pátku 18. do pondělí 21. března náhradní soutěž za paralympijské hry, z níž byli kvůli okupaci Ukrajiny vyloučeni. Akce se uskuteční v sibiřském středisku Chanty-Mansijsk a závodit se bude v šesti sportech – běžeckém a alpském lyžování, biatlonu, curlingu, snowboardingu a ledním hokeji.

9:54 - Čečenský prezident Ramzan Kadyrov tvrdí, že byl na Ukrajině poblíž Hostomelu, napsaly ruské listy Komsomolskaja Pravda a server RBK. Kadyrov to navíc uvedl na svém kanálu na Telegramu, kde se vysmívá ukrajinské tajné službě SBU a vyhrožuje jí.

Kadyrov se chlubí, že byl u Kyjeva. Vyhrožuje ukrajinské tajné službě

Zahraniční

9:51 - Začalo další kolo rusko-ukrajinských rozhovorů. Ukrajinci budou žádat příměří a stažení vojsk.

Podoljak tweetuje z jednání s Ruskem: Komunikace je obtížná

Válka na Ukrajině

9:40 - V jihoukrajinském městě Mariupol bylo od počátku invaze zabito přes 2500 lidí, uvádí stanice Nexta.

9:39 - Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) upozornil, že se již objevily první pokusy o tzv. zastřené agenturní zaměstnávání Ukrajinců. Zdůraznil proto, že ukrajinští uprchlíci se zájmem o práci nebudou potřebovat zprostředkovatele, neboť poté, co obdrží příslušné vízum, budou moci pracovat bez pracovního povolení. Zákon má být účinný od 31. března.

Za nelegální zaměstnávání Ukrajinců budou tvrdé sankce, varoval Jurečka

Domácí

9:26 - Čínské ministerstvo zahraničí v reakci na zprávy v některých médiích, podle nichž Moskva požádala Peking o vojenské vybavení poté, co podnikla invazi do sousední země, uvedlo, že se jedná o dezinformaci.

9:20 - Do ulic Kyjeva se pomalu vracejí lidé i auta. Podle kyjevského reportéra Novinek je to nejvíc od začátku války. Vláda dokonce vyzvala obyvatele, aby se vrátili do práce. Po ulicích sem tam přejede auto či přejdou lidé, rozhodně se ale zatím nedá mluvit o čilém ruchu. Všechno je navíc zavřené. Na každém rohu jsou pasové kontroly.

Reportér Novinek z Kyjeva: Do ulic se o víkendu vraceli lidé

Válka na Ukrajině

9:05 - Rusko varuje, že pokud kvůli sankcím nebude moct splácet dluhopisy v cizích měnách, bude je splácet v rublech. Popírá, že by nebylo schopno splácet.

9:03 - Ministerstvo vnitra zatím uprchlíkům z Ukrajiny vydalo 150 024 víz. Na cizinecké policii se přihlásilo 84 815 osob.

8:53 - Hackerská skupina Anonymous vyzvala obyvatele Ruska, aby se vzepřeli prezidentovi Vladimiru Putinovi a sesadili jej. Hackeři, kteří vyhlásili Rusku kvůli vpádu na Ukrajinu již minulý měsíc kybernetickou válku, výzvu zveřejnili prostřednictvím videa na Twitteru.

Sesaďte Putina, vyzývají hackeři z Anonymous obyvatele Ruska

Internet a PC

8:41 - Rusko zablokovalo Instagram kvůli údajnému šíření nenávistných projevů vůči Rusům. Stránky jsou nedostupné a aplikaci nelze obnovit, píše AFP.

Výhrůžky se naplnily. Rusové zablokovali už i Instagram

Software

8:26 - Na Slovensko vstoupilo z Ukrajiny od zahájení ruské invaze už přes 200 tisíc lidí, uvedla slovenská policie. Za poslední den se proud uprchlíků zmírnil.

8:38 - Na vesnici Stavišče v Žytomyrské oblasti dopadaly rakety. Při ostřelování utrpěli čtyři lidé zranění. Při náletu byla také poškozena kolem 5:20 televizní věž v Rivne (Rovno). V oblasti bylo přerušeno televizní a rozhlasové vysílání.

8:15 - Žena ve vysokém stupni těhotenství, kterou zachytila fotografie, jak ji zraněnou vynášeli z vybombardované mariupolské porodnice, zemřela. Nepřežilo ani její nenarozené dítě, napsala v pondělí Ukrajinska pravda s odvoláním na novinářku Hlasu Ameriky Asju Dolinovou.

Těhotná žena z ikonické fotografie po náletu na porodnici zemřela. Nepřežilo ani její dítě

Válka na Ukrajině

8:09 - Rusové ostřelovali závod Antonov v kyjevské svjatošynské čtvrti, uvedla Ukrajinska pravda. Dopadly na něj tři rakety. Požár se podařilo lokalizovat.

8:03 - Při náletu na město Snigurivka zemřel jeden člověk, šest lidí se podařilo z trosek vyprostit. Kolem šesté ráno byl zasaženo pět obytných domů v ulici Žovtnevij, které začaly hořet. Požár se podařilo uhasit kolem osmé ráno.

7:52 - Pražské centrum pomoci Ukrajincům v neděli odbavilo 2471 lidí, o 300 méně než v sobotu. Od začátku ruské invaze se na něj obrátilo 33 096 lidí.

7:35 - Ruští vojáci za posledních 24 hodin zásadně nepostoupili, uvádí ukrajinský generální štáb. Při ostřelování Kyjeva zemřeli dva lidé, když dělostřelecký granát zasáhl devítipodlažní dům na sídlišti Obolon na severu města. První až třetí etáž byly poškozeny, od třetího se šířil požár.

Rusko požádalo Čínu o vojenskou pomoc

Válka na Ukrajině

7:20 - Nové kolo rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou začne prostřednictvím videohovoru v 09:30 SEČ. Informoval o tom poradce ukrajinského ministra vnitra.

7:04 - Do Británie přicestovalo 21 ukrajinských dětí, které mají rakovinu. Spojené království jim bezplatně poskytne léčbu, oznámilo britské ministerstvo zdravotnictví podle serveru The Guardian. Ukrajinské děti do ostrovní země přiletěly s pomocí polských úřadů a lékařů, uvádí se v tiskové zprávě.

Do Británie přiletělo 21 ukrajinských dětí s rakovinou, budou se tam léčit

Válka na Ukrajině

6:48Hasiči likvidují požár v devítipatrovém bytovém domě v kyjevské čtvrti Oboloň. Zasažen měl být kolem páté ráno místního času, uvedla státní pohotovostní služba.

5:54 - Prioritou Číny je zabránit tomu, aby se situace na Ukrajině vymkla kontrole, uvedlo v neděli čínské velvyslanectví ve Spojených státech. Učinilo tak v reakci na zprávy v některých médiích, podle nichž Moskva požádala Peking o vojenské vybavení poté, co podnikla invazi do sousední země.

4:27 - Rusko vyznamenalo několik vojáků za nasazení na Ukrajině. Náměstek ministra obrany Gennadij Šidko ve vojenské nemocnici v moskevském regionu udělil řády a medaile 11 vojákům za odvahu, informovala agentura TASS v noci na pondělí.

Podporujete zabíjení ukrajinských žen a dětí, obvinil Zelenskyj Microsoft a další technologické firmy

Software

3:58 - Výstražné sirény zní nejméně v 19 z 24 ukrajinských regionů, píše Kyiv Independent.

3:00 - Podle britského ministerstva obrany ruské námořnictvo vytvořilo vzdálenou blokádu ukrajinského pobřeží Černého moře, a odřízlo tak Ukrajinu od mezinárodního obchodu po moři.

Začíná kontrola marží u čerpacích stanic

Ekonomika

2:26 - Velení ukrajinských vzdušných sil oznámilo, že v neděli sestřelilo sedm ruských letadel a jeden bezpilotní letoun pomocí protiletadlových raket.

1:42 - Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba zkritizoval Německo za jeho dlouholetou spolupráci s Ruskem. „Mrzí mě, že to musím říct: Opravdu jste přispěli k posilování aktuální moci Ruska,” řekl Kuleba v neděli večer televizi ARD.

1:19 - Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov říká, že je blízko Kyjeva. Video zveřejněné v sobotu čečenskou televizní stanicí Groznyj údajně ukazuje čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, jak hovoří s čečenskými bojovníky o útoku, který se podle nich odehrál poblíž Kyjeva. V příspěvku Kadyrov tvrdil, že se blíží ke Kyjevu.

Francie přispěje lidem 15 centů na litr benzinu

Zahraniční

0:00 - Ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že jeho ozbrojené síly při nedělním útoku na vojenskou základnu v západoukrajinském městě Javoriv zlikvidovaly přibližně 180 zahraničních žoldnéřů a množství zahraničních zbraní. Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany později tvrzení Moskvy o likvidaci 180 žoldnéřů popřel.

23:15 - Ruské námořní síly vytvořily blokádu ukrajinského pobřeží Černého moře, čímž izolovaly Ukrajinu od mezinárodního námořního obchodu, uvedl deník Kyiv Independent s odvoláním na ukrajinské ministerstvo obrany.

22:19 - Rusko od začátku invaze na Ukrajinu žádá Čínu o vojenské vybavení a další pomoc. Informoval o tom list Financial Times s odvoláním na představitele USA.

Dron, který se zřítil v Záhřebu, nesl výbušniny

Válka na Ukrajině

21:38 - Česká chemická společnost Draslovka, největší světový výrobce kyanidu sodného, pozastavuje produkci této chemikálie v Evropě. Donutily ji k tomu ceny zemního plynu, které prudce stoupají kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Informoval o tom britský hospodářský list Financial Times. Výroba chemikálie používané při získávání drahých kovů z rudy se stala v Evropě neekonomickou. V regionu má Draslovka 15 procent své výrobní kapacity.

21:23 - V pondělí by se měli v Římě setkat bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan a vysoce postavený čínský diplomat Jang Ťie-čch'. Podle listu New York Times Rusko požádalo Čínu o podporu pro jeho invazi na Ukrajině, USA by naopak chtěly, aby Peking podpořil zavedené sankce proti Rusku.

20:38 - Kraje v pondělí odevzdají vládě písemně aktuální požadavky pro vyrovnání se s uprchlickou krizí, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan po jednání s hejtmany.

20:07 - Na dnešních demonstracích proti válce na Ukrajině bylo zatím v 37 ruských městech zadrženo více než 860 lidí, informovala organizace Ovd-Info.

Po celém Rusku se demonstruje proti válce, policie hromadně zatýká

Válka na Ukrajině

19:48 - Nejméně 596 civilistů zemřelo od počátku ruské invaze na Ukrajinu. Oznámil to Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva. Zároveň upozornil, že zveřejňuje pouze údaje o civilních úmrtích, které sám nezávisle ověřil.

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že mezi mrtvými civilisty je také 85 dětí.

Podle úřadu OSN skutečný počet mrtvých civilistů bude mnohem vyšší, protože příjem informací se opožďuje a mnoho ohlášených případů ještě nebylo potvrzeno. Ověřit se podařilo také 1067 případů zranění civilistů.

19:45 - Český premiér Petr Fiala si večer telefonoval s ukrajinským prezidentem Zelenským. Ujistil ho, že dodávky humanitární i vojenské pomoci z Česka budou pokračovat.

Zelenskyj Fialovi a také britskému premiérovi Borisu Johnsonovi poděkoval za „důležitou podporu”.

19:36 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na Twitteru softwarové firmy Oracle, Microsoft a SAP, aby přestaly s podporou svých produktů v Rusku. Podle něj není čas na polovičatá rozhodnutí. „Můžete být buď pro mír, nebo podporovat krvavého ruského agresora v zabíjení ukrajinských žen a dětí,“ napsal.

19:07 - Z ukrajinských konfliktních zón bylo dosud evakuováno více než 140 000 civilistů. V ukrajinské televizi to oznámila vicepremiérka Iryna Vereščuková.

18:12 - Ukrajině se podařilo obnovit dodávky elektřiny do odstavené Černobylské jaderné elektrárny, uvedl ministr pro energetiku Herman Haluščenko.

17:17 - Rusko uvedlo, že při útoku na základnu v Javorivu na západě Ukrajiny zlikvidovalo až 180 zahraničních žoldnéřů a velké množství zahraničních zbraní.

Při útoku jsme zlikvidovali 180 žoldnéřů, tvrdí Rusko. Propaganda, reaguje Kyjev

Válka na Ukrajině

17:00 - Pokud Rusko vystřelí na území států NATO, zareaguje Severoatlantická aliance plnou silou podle pátého článku smlouvy o NATO o společné obraně, uvedl bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan.

Poradce Bílého domu: Pokud Rusko vystřelí na země NATO, odpovíme plnou silou

Válka na Ukrajině

16:20 - V jihoukrajinském Mariupolu bylo podle městské rady od začátku ruské invaze zabito 2187 obyvatel. Městu dochází poslední zásoby potravin a vody.

15:50 - Proti ruské invazi na Ukrajinu v neděli demonstrují i desetitisíce lidí v Německu. V Berlíně se protestujících v okolí známé televizní věže sešly tisíce, v jihoněmeckém Stuttgartu kolem 35 000, uvedla agentura DPA.

Co udělá raketa. Záběry z vybombardované školy v Žytomyru

Válka na Ukrajině

15:45 - K ruské invazi na Ukrajinu neexistuje důvod. V Rumunsku to v neděli řekl izraelský ministr zahraničí Jair Lapid a vyzval Rusko k ukončení palby. Izraelský ministr zdravotnictví Nican Horovic v rozhovoru s rozhlasem prohlásil, že Izrael uznává nezávislost Ukrajiny a Rusko se z ní musí okamžitě stáhnout. Ministr financí Avigdor Lieberman v rozhovoru se zpravodajským serverem Walla řekl, že Izrael musí dovolit vstup Ukrajincům prchajícím ze své země.

15:16 - Z ukrajinských konfliktních zón bylo dosud bezpečnostními koridory evakuováno téměř 125 000 civilistů. Řekl to v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Nejdůležitější je teď podle něj dostat pomoc do obléhaného Mariupolu, kam míří konvoj s humanitární pomocí.

15:13 - Rusko verbuje pro své boje na Ukrajině lidi v Sýrii a Libyi. S odvoláním na rozvědku ukrajinského ministerstva obrany o tom informoval portál RBK Ukrajina. Podle jeho zdroje Rusko nabízí žoldnéřům měsíčně 300 až 600 dolarů (7000 až 14 000 korun).

14:40 - Podle ruského delegáta pro jednání s Ukrajinou se v rozhovorech dosáhlo významného pokroku. Hovořil o něm i ukrajinský zástupce.

Dosáhli jsme pokroku v jednání, hlásí diplomaté Ruska a Ukrajiny

Válka na Ukrajině

14:29Ruská armáda při útoku na město Popasna použila fosforové bomby. Uvedl to šéf Luhanské oblastní správy Serhij Hajdaj. Podle dodatku Ženevské úmluvy z roku 1980 je použití munice na bázi bílého fosforu v oblastech obydlených civilisty přísně zakázáno. O nasazení fosforové bomby informovala také ukrajinská ombudsmanka a šéf luhanské policie.

Rusové použili fosforové bomby, uvedli Ukrajinci

Válka na Ukrajině

13:55 - V Irpini zemřel jednapadesátiletý dopisovatel listu New York Times, uvádí ukrajinská média.

Při ruském útoku na Ukrajině zemřel americký novinář

Válka na Ukrajině

Starší záznamy z on-line reportáže najdete v článku [zde].

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám