Hlavní obsah

Invaze kvůli průvodům homosexuálů? Ruská pravoslavná církev v Amsterdamu se odřízla od Moskvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Ruská pravoslavná církev v Amsterdamu oznámila, že se oddělí od moskevského patriarchátu. Podle britského deníku Guardian jde o první případ, kdy západní církev přerušila vztahy kvůli invazi na Ukrajinu. Moskevský patriarcha Kirill odmítl invazi odsoudit a za jeden z důvodů ruského vpádu na Ukrajinu označil průvody homosexuálů na Západě.

Foto: Profimedia.cz

Moskevský patriarcha Kirill

Článek

Duchovní amsterdamské farnosti Ruské pravoslavné církve se přestěhují do Konstantinopolského patriarchátu, což je další hnutí v rámci východních pravoslavných církví.

„Duchovní jednomyslně oznámili, že již není možné, aby působili v moskevském patriarchátu a poskytovali našim věřícím duchovně bezpečné prostředí,” stojí v prohlášení zveřejněném na internetových stránkách.

Čína popírá, že by Moskva žádala o vojenskou pomoc

Válka na Ukrajině

Čtyři kněží spolu s děkanem se pro tento krok rozhodli kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. „Toto rozhodnutí je pro všechny zúčastněné nesmírně bolestné a těžké,” píše se v textu.

Ruské ministerstvo zahraničí prý chování amsterdamské odnože pečlivě sleduje.

Průvody LGBT jako důvod pro invazi

Hlava ruské pravoslavné církve Kirill, patriarcha moskevský a celé Rusi, je blízkým spojencem Vladimira Putina a z tohoto důvodu odmítl ruskou agresi na Ukrajinu odsoudit. Ukrajince dokonce označil za „síly zla”.

Podoljak tweetuje z jednání s Ruskem: Komunikace je obtížná

Válka na Ukrajině

Minulý týden při nedělní mši Kirill řekl, že jedním z důvodů pro napadení Ukrajiny jsou homosexuální průvody hrdosti (angl. pride parades) organizované na Západě.

„Pride průvody mají demonstrovat, že hřích je součástí lidského chování. Pro to,  abyste vstoupili do klubu těchto zemí, musíte mít průvod homosexuálů,” řekl Kirill.

Separatistické republiky na Donbasu takové průvody mít nechtěly, a proto se k nim ukrajinská vláda chovala údajně nehezky, vysvětlil Kirill.

Reklama

Výběr článků

Načítám