Hlavní obsah

Dosáhli jsme pokroku v jednání, hlásí diplomaté Ruska a Ukrajiny

• Aktualizováno

Mírové jednání mezi Ruskem a Ukrajinou dosáhlo pokroku. Shodli se na tom zástupci obou zemí.

Foto: Sergei Kholodilin, ČTK/AP

Stůl připravený k jednání

Článek

„Neustoupíme v žádné pozici, což Rusko nyní chápe a začíná mluvit konstruktivně. Myslím, že nějakých výsledků dosáhneme doslova během několika dní,“ řekl ukrajinský vyjednavač a poradce prezidenta Mychajlo Podoljak.

Jeho ruský protějšek Leonid Sluckij pro agenturu Ria Novosti hovořil dokonce o významném progresu. „Doufáme, že brzy dosáhneme společného postoje,“ citovala Sluckého agentura Reuters.

Bennett: Izrael chce pomoci při řešení ukrajinské krize, šance nejsou velké

Válka na Ukrajině

„Podle mých osobních očekávání může tento pokrok v nejbližších dnech přerůst ve společné stanovisko obou delegací, v dokumenty k podpisu,“ řekl Sluckij.

Ještě v sobotu přitom francouzský prezident Emmanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz po jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem tvrdili, že Putin neprojevil ochotu válku na Ukrajině ukončit.

Ukrajina nekapitulovala, řekl Kuleba, rozhovory s Lavrovem průlom nepřinesly

Zahraniční

Jednání mezi oběma zeměmi pokračují na pozadí války, která v neděli vstoupila do svého osmnáctého dne.

Vyjednávací týmy Ruska a Ukrajiny za sebou zatím mají tři kola jednání, to poslední se uskutečnilo v pondělí v Bělorusku. Ve čtvrtek v turecké Antalyi jednali ministři zahraničí obou zemí Sergej Lavrov a Dmytro Kuleba. Jejich dialog ale pokrok v otázce možného vyhlášení příměří nepřinesl. Šéf ukrajinské diplomacie Kuleba po jednání uvedl, že požadavky Moskvy jsou nepřijatelné.

Jedním z předmětů jednání je otevření humanitárních koridorů z některých ukrajinských měst pro odchod civilistů. I když byly trasy ostřelovány, části lidí se odejít podařilo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli potvrdil, že koridory bylo dosud evakuováno 125 tisíc Ukrajinců.

Satelitní snímky ukazují poškození obytných budov a nemocnice v MariupoluVideo: AP

Reklama

Výběr článků

Načítám