Hlavní obsah

Při ruském útoku na Ukrajině zemřel americký novinář

Kyjev
Aktualizováno

Život amerického novináře a zranění jeho kolegy si podle ukrajinské policie vyžádal útok ruských sil ve městě Irpiň u Kyjeva. Informaci přinesla agentura Reuters. Podle ukrajinských médií je obětí útoku 51letý Brent Renaud, kterého místní policie identifikovala. Americký deník The New York Times jeho smrt potvrdil, zdůraznil však, že ve válečné zóně nepůsobil jako jeho dopisovatel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Jsme hluboce zarmouceni, když slyšíme o smrti Brenta Renauda. Brent byl talentovaný fotograf a filmař, který v průběhu let přispíval do The New York Times,“ vyjádřil se nyní mluvčí NY Times.

Dodal však, že naposledy Renaud do těchto novin či na jejich server přispíval v roce 2015. První zprávy, že pracoval pro Times, kolovaly prý proto, že měl u sebe starý novinářský průkaz tohoto média, jak list vysvětlil na Twitteru ve svém prohlášení.

Renaud v minulosti jako filmař pokrýval také války v Iráku či Afghánistánu.

Italská novinářka Annalisa Camilliová na Twitteru zveřejnila video, na němž Renaudův kolega popisuje, jak se útok odehrál, zatímco je v nemocnici ošetřován.

„Překročili jsme první most v Irpini, chystali jsme se natáčet odcházející uprchlíky. Nastoupili jsme do auta, někdo se nabídl, že nás vezme k druhému mostu. Projeli jsme kontrolní stanoviště – a začali na nás střílet,“ uvedl americký novinář.

Řidič auto otočil a snažil se odjet, střelba ale pokračovala. „Můj kamarád Brent Renaud byl střelen a zůstal tam,“ poznamenal s tím, že neví, jak na tom Renaud je. Zmínil, že byl ale zasažen do krku. Ukrajinská média zveřejnila fotky Renaudova pasu i údajnou fotku jeho těla po útoku.

Korespondent Novinek z Kyjeva: Lidé při pomoci evakuovaným pamatují i na zvířata

Válka na Ukrajině

Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan v první reakci řekl, že se o věci bude snažit zjistit více a bude ji konzultovat se spojenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám