Hlavní obsah

Za nelegální zaměstnávání Ukrajinců budou tvrdé sankce, varoval Jurečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) upozornil, že se již objevily první pokusy o tzv. zastřené agenturní zaměstnávání Ukrajinců. Zdůraznil proto, že ukrajinští uprchlíci se zájmem o práci nebudou potřebovat zprostředkovatele, neboť poté, co obdrží příslušné vízum, budou moci pracovat bez pracovního povolení. Zákon má být účinný od 31. března.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda lidovců Marian Jurečka

Článek

„Chci velmi silně varovat všechny ty, kteří by zkoušeli zneužívat situace těchto lidí. Budeme se na to zaměřovat, kontrolovat a tvrdě sankcionovat,“ řekl Jurečka.

„Není možné, aby si kdokoliv dovolil zneužívat nouze těchto lidí, kteří sem přišli z válkou napadené země, a zneužívat je k nějaké nelegální formě práce nebo neférovému odměňování,“ dodal vicepremiér.

Podle něj se již objevily první „pochybné“ agentury, které nabízely práci lidem z Ukrajiny.

Firmy na jihu Čech nabízí uprchlíkům z Ukrajiny přes 800 míst

Válka na Ukrajině

Pro Novinky resort upřesnil, že se zaměřuje na tzv. zastřené agenturní zaměstnávání. Agentury tak často do firem posílají cizince na práci, o kterou čeští občané nestojí.

Společnosti i jednotlivci se mohou dopustit „zastřeného zaměstnávání“ například tím, že dohodu o dočasném přidělení zaměstnance mezi agenturou a zájemcem o pracovní sílu nahrazují tzv. obchodním vztahem (např. smlouva o dílo, smlouva o vzájemné spolupráci či smlouva mandátní).

Za nelegální zaměstnávání pokuta až 10 milionů

Podle zákona o zaměstnanosti, který přestupek upravuje, agenturám práce i dodavateli bez povolení ke zprostředkování zaměstnání hrozí za případné umožnění výkonu nelegálního zaměstnávání a činnost zastřené agentury práce pokuta až do výše 10 milionů korun, ale nejméně pak 50 tisíc korun.

Přetížené úřady práce posílily směny

Domácí

Jurečka proto zdůrazňoval, že lidé, kteří budou chtít získat v ČR práci, nebudou potřebovat zprostředkovatele. „Budeme dělat všechno proto, aby se tu nerozvíjela žádná šedá zóna,“ uvedl.

Od 31. března bez pracovního povolení

Odkazoval přitom na návrh, který v pátek schválili poslanci. Podle předlohy ukrajinští uprchlíci, kteří získali vízum za účelem strpění, budou moci v Česku pracovat bez pracovního povolení.

Sněmovna odklepla dočasnou ochranu Ukrajinců. Není to růžové, připustil Rakušan

Válka na Ukrajině

„Cizinec s dočasnou ochranou se pro účely zákona o zaměstnanosti považuje za cizince s povoleným trvalým pobytem podle zákona o pobytu cizinců na území České republiky,” stojí v návrhu zákona.

O povolení by proto Ukrajinci žádat nemuseli. Práci by si mohli najít přímo, zaměstnavatelé by je bez překážek mohli přijmout.

Ukrajinským uprchlíkům už Česko vydalo 133 tisíc víz

Domácí

Podle dosavadních pravidel totiž cizinci ze zemí mimo EU v Česku většinou potřebují zaměstnanecké a modré karty či povolení k zaměstnání. Nemusí je mít migranti, kteří smějí v ČR žít trvale.

Senát by měl předlohu tento týden projednat, následně by ji měl podepsat prezident. Zákon má začít platit dnem vyhlášení a jeho účinnost skončí po roce, tedy 31. března 2023.

Reklama

Výběr článků

Načítám