Hlavní obsah

Reportér Novinek z Kyjeva: Do ulic se o víkendu vraceli lidé

Ján Husár, Novinky, Ján Husár
Kyjev, Ukrajina

Do ulic Kyjeva se pomalu vracejí lidé i auta. Podle kyjevského reportéra Novinek je to nejvíc od začátku války. Vláda dokonce vyzvala obyvatele, aby se vrátili do práce. Po ulicích sem tam přejede auto či přejdou lidé, rozhodně se ale zatím nedá mluvit o čilém ruchu. Všechno je navíc zavřené. Na každém rohu jsou pasové kontroly.

Do ulic Kyjeva se vrací lidé a autaVideo: Ján Husár, Novinky

 
Článek

V sobotu jeden z ministrů vyhlásil, že by se lidé měli vrátit do práce, aby se znovu nastartovala ekonomika. „Ale nevím, jestli ho někdo vyslyšel, v centru je všechno zavřené,” popsal reportér Novinek.

Lidí v ulicích ale bylo v neděli nejvíc od začátku války. I tak jsou to ale jen jednotlivci.

Foto: Jan Husár, Novinky

Ulice Kyjeva v pondělí ráno

Také se ovšem zpřísnily kontroly na různých křižovatkách a hranicích podstatných strategických měst a v jejich centrech.

„Lidé na kontrolách už nás poznají, protože nás viděli už xkrát,” popsal reportér.

Už nekontrolují jenom press karty, ale i pasy. „Už se mi stalo, že se mě pán zeptal na nějakou věc z pasu, kde jsem se narodil, odkdy mám platný pas. Nebo se mě ptají: Slovensko nebo Slovinsko?”

Foto: Jan Husár, Novinky

Ulice Kyjeva v pondělí ráno

Bezpečnostní opatření se zpřísňují i na dopravních uzlech typu vlaková stanice, kam už nikoho nepustí bez kontroly. Například když autobus přiveze lidi, které evakuuje z Irpině, policisté jim pomůžou vystoupit, ale pak hned každému kontrolují doklady a nikoho nepustí bez kontroly na vlak. Také kontrolují vstupy do metra, centrální stanice jsou úplně zavřené.

Foto: Jan Husár, Novinky

Ulice Kyjeva v pondělí ráno

Reklama

Výběr článků

Načítám