Hlavní obsah

Rusko by mohlo zneužít zprávu MAAE k uznání okupace, varuje institut

Ruský prezident Vladimir Putin by mohl zneužít strachu z jaderné katastrofy v záporožské elektrárně a dotlačit Mezinárodní agenturu pro atomovou energii, aby uznala, že Rusko je zapojeno do správy elektrárny. Uvedl to v úterý Institut pro studium války (ISW) s tím, že by tak Kreml mohl nepřímo dosáhnout uznání ruské okupace mezinárodním společenstvím.

Foto: Reuters

Záporožská jaderná elektrárna

Článek

Washingtonský institut upozornil na některé body zprávy, z nichž tato hrozba plyne. Ve spletitém jazyku dokumentu stojí, že Ukrajina zůstává provozovatelem záporožské jaderné elektrárny a je dál odpovědná za její bezpečný provoz.

Jaderní inspektoři našli škody blízko reaktorů záporožské elektrárny

Evropa

Zpráva ale zároveň uvádí nejen to, že v jaderné elektrárně je umístěna ruská vojenská technika ve dvou halách s turbínami a na dalších místech, ale také, že na místě působí experti ruského Rosatomu. Ti by se mohli vměšovat do řízení elektrárny a ovlivňovat rozhodování, což by mohlo vytvářet třenice.

Zpráva varuje, že přítomnost Rusů vytvořila podmínky zvyšující riziko, že by mohla nastat nouzová situace, a významně zvětšila nebezpečí, že pracovníci elektrárny nebudou schopni při krizi rychle a účinně zasáhnout.

Zapojit Rusy do řízení znamená uznat okupaci

Institut upozorňuje, že MAAE nemůže zapojit Rusko přímo do řízení provozu elektrárny, aniž by mlčky přiznalo, že Rusko má jistá práva být konzultováno. Ruský prezident Putin by toho mohl využít a pokusit se vytvořit proces obdobný minským dohodám, které zajistily příměří na Ukrajině v roce 2015.

V Záporožské jaderné elektrárně si hrajeme s ohněm, varoval šéf MAAE

Zahraniční

Nyní by se Putin mohl pokusit o vytvoření podobného mechanismu, který by podkopal práva Ukrajiny na teritoriální integritu a připravil ji o kontrolu nad mnohem větší územím okupovaným nyní Rusy, než to udělaly minské dohody

ISW upozorňuje, že v obou minských protokolech bylo Rusko vlastně bráno jako neutrální strana, a ne jako přímý aktér bojů, byť otevřeně podporovalo vojensky i materiálně separatisty a válku na Donbasu iniciovalo. Tak se tiše akceptovalo Putinovo tvrzení, že na Ukrajině probíhala občanská válka a nešlo o ruskou agresi.

Výběr článků

Načítám