Hlavní obsah

Jaderní inspektoři našli škody blízko reaktorů záporožské elektrárny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jaderní inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v úterý zveřejnili závěry své zprávy z inspekce v boji ohrožené Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině. Upozornili, že v blízkosti jaderných reaktorů zaznamenali škody a vyzvali k ukončení bojů v okolí elektrárny.

Foto: Reuters

Snímek z areálu poničené Záporožské jaderné elektrárny během inspekce MAAE

Článek

Inspekce podle zprávy zaznamenala škody v blízkosti reaktorových budov i poškozenou infrastrukturu. MAAE uvádí, že její inspektoři v elektrárně potvrdili přítomnost ruských vojáků a vojenských vozidel a vybavení.

Elektrárna pod palbou

Zařízení okupované ruskými jednotkami se v posledních týdnech opakovaně ocitlo pod palbou, ze které se navzájem viní Ukrajina i Rusko. V chodu ji stále udržují ukrajinští zaměstnanci, jsou ale pod dohledem ruských jednotek a expertů.

Mohutná exploze v ukrajinském Enerhodaru

Zahraniční

Reaktory elektrárny byly v posledních týdnech několikrát odpojeny a zase připojeny do ukrajinské rozvodné sítě.

MAAE už dříve uvedla, že cílem mise je posoudit fyzické poškození elektrárny, funkčnost bezpečnostních systémů a pracovní podmínky zaměstnanců a rovněž provést „naléhavá ochranná opatření“.

Už po prvotní inspekci mezinárodní tým hlásil evidentní narušení fyzické integrity komplexu jaderné elektrárny.

Fyzická integrita Záporožské jaderné elektrárny byla narušena, potvrdili inspektoři

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám