Hlavní obsah

V Záporožské jaderné elektrárně si hrajeme s ohněm, varoval šéf MAAE

New York

Hrajeme si s ohněm, mohlo by se stát opravdu něco katastrofálního, prohlásil Rafael Grossi, šéf mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), na zasedání Rady bezpečnosti OSN k situaci v Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině. Varoval, že v jaderném zařízení, které je od března obsazené ruskými vojáky a čelí ostřelování, by mohlo dojít ke katastrofě.

Foto: Profimedia.cz

Šéf MAAE Rafael Grossi

Článek

Ostřelování budovy je podle něj extrémně nebezpečné. Podle Grossiho je nutné vytvořit kolem jaderné elektrárny zónu jaderné bezpečnosti, jakýsi „ochranný štít či bublinu“. Vojenská vozidla u budov zařízení se musí podle jeho slov odstranit. Musí se zajistit i vnější napájení reaktorů, aby se zabezpečilo chlazení jaderné elektrárny.

Na tom by se musely dohodnout obě strany zapojené do konfliktu, aby se předešlo ještě vážnějším škodám z nepřátelských akcí a úniku radioaktivity. Moskva ale návrhy odmítá a tvrdí, že na elektrárnu útočí Ukrajinci.

Proti myšlence vytvoření demilitarizované zóny se v úterý postavil ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja. „Ukrajinci by okamžitě vtrhli dovnitř a všechno zničili. My elektrárnu chráníme,“ řekl diplomat.

Jaderní inspektoři našli škody blízko reaktorů záporožské elektrárny

Evropa

Z ostřelování elektrárny a útoků v jejím okolí se vzájemně obviňují Kyjev i Moskva. Obě strany zároveň odmítají, že by na zařízení útočily.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v úterý zveřejnila zprávu, v níž informovala o výsledcích své mise do elektrárny. Inspekce podle zprávy zaznamenala škody v blízkosti reaktorových budov i poškozenou infrastrukturu. MAAE také uvedla, že její inspektoři v elektrárně potvrdili přítomnost ruských vojáků a vojenských vozidel a vybavení, a vyzvala k ukončení bojů v areálu elektrárny.

Výběr článků

Načítám