Hlavní obsah

Musk mluvil s Putinem a napadlo ho vypnout Ukrajincům internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amerického miliardáře Elona Muska nepřestává znervózňovat jeho klíčová role v rusko-ukrajinském konfliktu. Začal proto zvažovat, že Ukrajincům odpojí internet, který zemi prostřednictvím satelitní sítě Starlink poskytuje od loňského začátku invaze. S ruským prezidentem Vladimirem Putinem prý situaci konzultoval a s Kremlem udržuje kontakty trvale. Upozornil na to tento týden list The New Yorker.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Miliardář Elon Musk

Článek

„Zdálo se mi, že je nervózní z toho, že zapojení Starlinku je v Rusku stále více vnímáno jako podpora ukrajinského válečného úsilí. Hledal způsob, jak uklidnit ruské obavy,“ řekl New Yorkeru nyní již bývalý náměstek ministra obrany Colin Kahl, který s Muskem o dalším poskytování služeb Starlinku Ukrajincům jménem americké vlády jednal.

S 52letým miliardářem zkraje léta vyjednával proto, že se začal – už poněkolikáté od začátku války – cukat.

Soustava satelitů společnosti SpaceX Ukrajincům slouží ke koordinaci úderů dronů a dělostřelectva, k živému přenosu videa z bojiště a ke shromažďování zpravodajských informací. Musk opakovaně vyslovil obavy, aby snahy o protiofenzívu nevedly k další eskalaci konfliktu. „Vysvětloval jsem mu, že tím, že Starlink odpojí, válku neukončí,“ líčil dále bývalý náměstek z Pentagonu. Jenže svůj postoj mu naléhavě v osobním telefonátu objasňoval také ruský prezident Vladimir Putin.

Pentagon nakupuje služby Starlinku pro Ukrajinu

Amerika

Skvělý rozhovor s Putinem

„Chlubil se mi, že na mapě aktivity Starlinku vidí, jak se ‚celá válka vyvíjí‘. A řekl, že ho tyhle živé informace přiměly váhat nad tím, zda je jeho satelitní internetový systém využíván k mírovým účelům, nebo k vedení války. To bylo asi tak tři minuty předtím, než zmínil, že měl skvělý rozhovor také s Putinem,“ vzpomínal Kahl podle New Yorkeru.

Foto: Profimedia.cz

Satelitní přijímač Starlink na Ukrajině

Nejednalo se prý navíc o ojedinělý případ. Konzultovat situaci s Kremlem měl Musk pravidelně.

Autor citovaného článku v New Yorkeru Ronan Farrow v úterý řekl CNN, že ačkoliv to Musk neřekl, panují v Pentagonu obavy, že Musk přerušuje služby Starlinku v místech, kde má – i po konzultaci s Rusy – pocit, že by mohlo dojít k nejcitlivějším zásahům, respektive k největší eskalaci. Tedy například v oblasti Krymu nebo ruské Černomořské flotily.

Rtuťovitý spasitel

Nejbohatší muž světa v prvních dnech ruské invaze na Ukrajinu v únoru roku 2022 vyslyšel prosby Ukrajinců a začal zemi poskytovat bezplatný přístup ke svým bezdrátovým internetovým terminálům Starlink. Ty tak rychle začaly plnit zásadní úlohu v komunikaci Ukrajinců a koordinaci odporu včetně protiofenzívy.

Na síti X nezablokujete už ani hulváty. Musk opět mění pravidla

Internet a PC

Na konci loňského roku ale Musk začal vyjadřovat obavy, aby nebyl Starlink ukrajinskou armádou zneužíván k plánování útočných vojenských operací. Nejméně jednu z nich také vypnutím připojení zastavil, bezpočet jich narušil.

Starlink rovněž blokuje využívání svých satelitů k operacím bezpilotních letounů. Později si Musk vymohl, aby mu Pentagon a další země začaly za poskytování internetu Ukrajině platit.

V červnu letošního roku Pentagon s Muskovou společností Space X uzavřel smlouvu, která by měla zajistit stabilní službu za jasných (ale neveřejných) podmínek. Ukrajinci mají přesto obavy. Vzhledem k Muskově nestálé a excentrické povaze se bojí, aby je nepříjemně nepřekvapil, upozorňuje britský deník The Daily Mail.

Starlink je dvousečný. Rusové podle něj umějí najít ukrajinské vojáky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám