Hlavní obsah

Pentagon nakupuje služby Starlinku pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pentagon kupuje pro Ukrajinu od společnosti Elona Muska Space X služby satelitní komunikace Starlink i terminály. Uvedla to 1. června agentura Bloomberg s odvoláním na americké ministerstvo obrany. Mezi Pentagonem a Muskem přitom panuje napětí, protože podnikateli vadí, že se satelitní komunikace přes Starlink používá vojensky. Space X uvedla, že podnikla kroky, které tuto možnost omezují.

Foto: Profimedia.cz

Terminál Starlinku u fronty poblíž místa vypuštění dronu Valkyrja s dosahem 35 km

Článek

Ministerstvo při potvrzení kontraktu oznámilo, že satelitní komunikace představuje „životně důležitou vrstvu v ukrajinské komunikační síti“. Podle Bloombergu se terminály kupují zřejmě v rámci dlouhodobé Inciativy pro asistenci ukrajinské bezpečnosti.

Podrobnosti o dohodě zveřejněny nebyly a není jasné, zda jsou služby dále omezené. Pentagon neuvedl ani rozsah smlouvy, ani cenu, což vysvětlil „bezpečnostními důvody a klíčovou povahou systému“.

Z vyjádření Pentagonu je však patrné, že navzdory kontraktu se Space X hledá i jiné cesty: „Pokračujeme ve spolupráci s řadou globálních partnerů, abychom zajistili, že Ukrajina má satelitní a komunikační schopnosti, které potřebuje.“

Na Ukrajině přestalo fungovat přes tisíc terminálů Muskovy satelitní sítě

Zahraniční

Rána pro ukrajinskou armádu. Starlink omezil použití pro útočné drony

Internet a PC

Musk po začátku ruské invaze věnoval Ukrajině 20 000 terminálů pro Starlink a služby za miliony dolarů. Bylo to velmi důležité, protože Rusko se zaměřovalo na rušení satelitní a mobilní komunikace. Pokoušelo se proniknout i do Starlinku, Space X však posiloval ochranu.

Loni v říjnu Musk oznámil, že už s touto podporou skončí, a požádal Pentagon, aby za poskytované služby platil. Měsíčně podle Muskova sdělení vycházely na 20 milionů dolarů (441 mil. Kč).

Spory o použití

Na konci roku Musk zašel ještě dál, zástupci firmy oznámili, že podnikli kroky, aby se terminály nemohly používat na bojišti.

Prezidentka Space X Gwynne Shotwellová letos uvedla, že společnost „byla ráda, že mohla poskytnout Ukrajině připojení a pomoci jim v boji za svobodu“. Zdůraznila však, že Starlink „nikdy nebyl zamýšlen tak, že by měl být používán jako zbraň“.

„Ukrajinci jej využili způsoby, které nebyly plánované a nebyly součástí žádné dohody, takže na tom ve Starlinku musíme zapracovat,“ řekla Shotwellová podle CNBC a upřesnila, co jí vadí. Problémem není podle ní „používat tento systém v armádě, ale naším záměrem nikdy nebylo, aby jej používali k útokům“.

Zmínila v této souvislosti zprávy, že je Ukrajinci používali k řízení a navádění dronů identifikujících a ničících nepřátelské cíle. O tom letos psaly noviny The Times. Shotwellová sdělila, že lze omezit využití Starlinku v tomto směru, a firma to udělala. Systém neměl fungovat u fronty.

Omezení služeb vadilo jak veliteli amerických kosmických sil Jamesi Dickinsonovi, tak i některým senátorům.

Musk kvůli Ukrajině ostrouhá. Konkurent Starlinku je na námluvách v Pentagonu

Válka na Ukrajině

Starlink je dvousečný. Rusové podle něj umějí najít ukrajinské vojáky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám