Hlavní obsah

Na síti X nezablokujete už ani hulváty. Musk opět mění pravidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetová sociální síť X odebere v dohledné době uživatelům možnost blokovat si nežádoucí sledující. Doposud tuto funkci využívali lidé, kteří chtěli konkrétním uživatelům zamezit v přístupu ke čtení a komentování jejich příspěvků. Informoval o tom Elon Musk, majitel sítě X, která byla dříve známá jako Twitter.

Foto: repro Twitter

Nové logo Twitteru

Článek

„Funkce blokování bude odstraněna, nemá již opodstatnění,“ prohlásil Musk. Blokace bude podle něj i nadále možná pouze ve formě zasílání přímých zpráv mezi uživateli.

Multimiliardář Elon Musk dlouhodobě tvrdí, že na své sociální síti X prosazuje absolutní svobodu slova. Odstranění funkce blokování tak zapadá do jeho konceptu, aby se na této internetové platformě mohl vyjádřit skutečně každý.

Zablokování účtů novinářů? EU hrozí Twitteru sankcemi

Internet a PC

Musk blokoval také

Server CNBC nicméně poukázal na fakt, že tuto funkci lidé často používají proto, aby blokovali nenávistné a obtěžující komentáře od jedinců, kteří reagují na jejich příspěvky. To však do budoucna možné nebude.

Pikantní na tom je, že koncem loňského roku sám Musk blokoval některé novináře. Twitter zablokování účtů novinářů zdůvodnil tím, že se dopouštějí takzvaného doxingu, tedy veřejného sdílení soukromých informací. Šlo o redaktory deníků The New York Times, The Washington Post nebo stanice CNN.

Kdy přesně by měla být funkce blokování odstraněna, však Musk zatím neprozradil.

Zrušení této funkce by navíc podle serveru BBC mohlo představovat porušení podmínek obchodních platforem, jako jsou App Store a Google Play. To v podstatě znamená, že aplikace sítě X by mohla být kvůli změnám pravidel z těchto obchodů pro mobilní zařízení zcela vyřazena.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Miliardář Elon Musk

Kodex proti dezinformacím vypovězen

Právě kvůli tomu, že Musk prosazuje absolutní svobodu slova, vypověděla sociální síť X před letními prázdninami Evropské unii (EU) kodex pro boj proti dezinformacím. „Sice opouští kodex EU proti dezinformacím, který je dobrovolný, závazky však stále zůstávají,“ uvedl tehdy eurokomisař pro vnitřní obchod Thierry Breton a vyslal Muskovi jasný vzkaz: „Můžete utíkat, ale nemůžete se schovat.“

Eurokomisař zdůraznil, že už 25. srpna začne platit nový unijní Akt o digitálních službách (DSA), na jehož základě budou mít firmy povinnost bojovat proti dezinformacím. „A evropské orgány jsou připraveny tuto povinnost prosazovat,“ uzavřel Breton s tím, že za porušení předpisů budou firmám hrozit vysoké pokuty.

Kodex byl s EU podepsán ještě za starého vedení Twitteru, loni v červnu. Musk se ujal vlády nad touto sociální sítí až na přelomu října a listopadu. Od té doby propustil tisíce zaměstnanců, a to včetně těch, kteří měli na starosti boj s dezinformacemi. Zároveň síť minulý měsíc přejmenoval na X.

Twitter pod taktovkou Muska přišel o téměř polovinu tržeb

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám