Hlavní obsah

Starlink je dvousečný. Rusové podle něj umějí najít ukrajinské vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro úspěch ukrajinských jednotek na počátku války bylo klíčové použití satelitní komunikace přes síť Starlink. Ovšem příslušníci speciálních ukrajinských jednotek, kteří podnikají diverzní akce v Rusku, dobře vědí, že pokud se přes něj budou pokoušet komunikovat, Rusové je rychle odhalí.

Foto: Profimedia.cz

Satelitní talíř pro komunikaci pomocí konstelace Starlink

Článek

„Musíš to udělat rychle a pak honem zmizet,“ řekl serveru Defense One k instalaci talíře pro komunikaci přes systém Starlink jeden Ukrajinec s krycím jménem Boris. „Jinak tě najdou,“ dodal.

Bývalý příslušník francouzské cizinecké legie, který je nyní členem diverzní a zvědné jednotky, považuje Starlink za dvousečnou zbraň. Použít se může jen v případě, kdy je nutné se spojit s velitelstvím.

Ukrajinští vojáci si obecně Starlink pochvalují, protože jim napomáhá řídit zničující ukrajinské dělostřelecké útoky.

Kyjev vzkazuje Muskovi: Přestaňte vymýšlet, jak nám uškodit

Válka na Ukrajině

Rusové však komunikaci mohou nejen rušit, ale dokonce umějí detekovat každého, kdo se k síti připojuje přes zařízení, které nebylo zkonstruováno pro vojenské využití.

Podle profesora texaské univerzity Todda Humpreyse zřejmě Rusové monitorují přenosy a zaměřují ty podezřelé.

Daří se jim komunikaci i rušit. Ukrajinský operátor dronu s volacím jménem Profesor si stěžoval na dlouhodobé rušení komunikace přes Starlink u své jednotky: „Na jednom místě je vše v pořádku a na jiném to nefunguje.“

Někdy rušení trvalo celý den a bylo velmi silné. V dalších místech se zase signál nedal zachytit. Zkusil proto trik. Komunikační zařízení dal do vyhloubené jámy. Pak už signál byl, byť jen občas.

Rušení GPS

Expert na elektronický boj z Hudsonova institutu Bryan Clark se domnívá, že umístění do jámy zabránilo rušení GPS.

Jak řekl serveru Defense One, Starlink je náchylný na rušení GPS, protože každý terminál používá jednotku GPS a pomocí ní systém určuje, přes který přelétávající satelit proběhne komunikace.

Naštěstí pro Ukrajince nejsou ruské rušičky příliš silné, takže stačí schovávat se za betonovým sloupem. Dokud je nějaká hráz mezi přijímačem a rušičkou, tak rušení nefunguje.

Rána pro ukrajinskou armádu. Starlink omezil použití pro útočné drony

Internet a PC

Na rušení GPS si stěžoval i další operátor dronu Morgenštern: „Myslím, že zavedli nějaké pokročilejší (rušicí) zařízení nebo jejich počet stoupl.“

Clark podotkl, že dron není možné dát do vykopané díry. Navíc Rusové svá rušicí zařízení umisťují na vlastní drony Orlan-10. 

Rušení GPS lze ale celkem snadno obejít, když se levný přijímač GPS signálu umístí mimo rušenou oblast a pak se nastaví souřadnice přijímače, protože u Starlinku to jde i ručně.

Omezování komunikace

Rusové však používají i mnohem sofistikovanější metody rušení. Jeden z velitelů ukrajinské jednotky dronů, která působila u Bachmutu, uvedl, že jeho potíže nesouvisely s GPS. Funkčnost zařízení byla tak omezená, že přes ně nešlo ani telefonovat, ale jen posílat textové zprávy. Terminálu také déle trvalo, než se spojil se satelitem.

Podle Clarka se ruský rušicí systém zaměřující se na připojování terminálu k satelitu většinou používal jen pro ochranu vlastního území před hrozbou ukrajinských útoků.

Je ale možné, že některé Rusko přesunulo k Bachmutu. Podle Clarka ale lze problém rušení vyřešit použitím upraveného softwaru. K tomuto kroku firma SpaceX miliardáře Elona Muska, která systém Starlink provozuje, přistoupila loni v březnu.

Ukrajinci zatím musejí zůstat u Starlinku, protože jiné velké konstelace zatím nemají dostatečné množství družic, což je například případ Astranisu.

V poslední době však problémů s rušením ubylo, což by mohlo značit, že Rusové rušičky přesunuli jinam, podotkl server Defence One.

Musk kvůli Ukrajině ostrouhá. Konkurent Starlinku je na námluvách v Pentagonu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám