Hlavní obsah

Víza pro Rusy pouze zdraží. Na plošném zákazu se ministři EU neshodli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministři zahraničí EU na neformálním setkání v Praze (Gymnich) představili plán, jak omezit vydávání víz pro ruské turisty. Shodli se však pouze na pozastavení takzvané facilitační dohody, v důsledku čehož už nebudou Rusové za vízum platit 35, ale 80 eur a celý proces se pro ně o několik dní prodlouží.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Český ministr zahraničí Jan Lipavský, vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell a německá ministryně Annalena Baerbocková na setkání v Praze

Článek

Od začátku války na Ukrajině překročil hranice do Evropské unie z Ruska téměř milion ruských občanů.

„To se stalo pro sousedící státy bezpečnostním rizikem. Kromě toho jsme viděli, jak řada Rusů cestuje za zábavou a nákupy, jako by žádná válka na Ukrajině nebyla. Nemůžeme dělat, jako by se nic nedělo. Již existují zákazy pro osoby podporující Putinův režim. Z politického hlediska jsme se shodli na tom, že je třeba něco udělat,“ uvedl na tiskové konferenci šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

A představil několik kroků, na kterých se ministři zahraničí unijních států shodli.

Východní země mají páku na zbytek Unie, pokud nezakáže víza ruským turistům

Zahraniční

„Za prvé: úplné pozastavení platnosti dohody o zjednodušení vízového režimu mezi Evropou a Ruskem. Tím se výrazně sníží počet nových víz vydávaných členskými státy EU. Bude to pro ně (Rusy) obtížnější a delší,“ uvedl Borrell.

Podle něj je cílem tohoto kroku zabránit „nakupování víz“ ze strany ruských žadatelů, kteří si chtějí usnadnit vstup do Evropské unie prostřednictvím členských států s jednoduššími pravidly.

„Rusové přijdou o ty výhody, které plynuly z této facilitační dohody,“ doplnil svého kolegu český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Doufá, že půjde jen o první krok a další bude následovat.

Vzhledem k tomu, že však jde o neformální setkání, nejedná se o žádnou oficiální dohodu, nýbrž jen o jakési usnesení.

Borrell uvedl, že členské státy budou dbát na to, aby každou žádost o vydání víz posuzovaly jednotlivě. Ministři současně vzali na vědomí, že státy mohou přijmout vlastní regionální opatření, a to za předpokladu, že budou jednat podle pravidel schengenského kodexu. Pobaltské státy spolu s Finskem a Polskem již avizovaly, že implementace vlastních tvrdších opatření jsou ve hře.

„Zazněly určité obavy ohledně množství již vydaných milionů víz. I to je třeba řešit a tato situace vyžaduje společný přístup. Proto jsme vyzvali Komisi, aby se touto složitou situací zabývala a poskytla pokyny,“ pokračoval Borrell.

Kuleba: Zmražení dohody je polovičaté řešení

Závěry jednání nepotěšily Kyjev. „Dal jsem najevo, že Ukrajina už nebude akceptovat žádná polovičatá řešení. Zmražení facilitační dohody je polovičaté řešení,“ vyjádřil se z jednání ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. „Předpokládám, že však nejde o finální řešení,“ dodal.

„Kdybych si měl vybrat mezi tvrdým opatřením a žádným opatřením, pak volím žádné opatření a ať se pokračuje v jednáních, dokud se nenalezne tvrdé řešení,“ komentoval závěr diplomatických špiček evropské unie Kuleba.

Uvedl, že Ukrajina bude akceptovat vydávání víz pouze těm Rusům, kteří je potřebují z humanitárních důvodů nebo kvůli politické perzekuci. „Pokud nerespektujete hranice jiných států, nemůžete je pak chtít přecházet,“ zdůvodnil Kuleba.

Francie a Německo odmítají celounijní zákaz víz pro ruské turisty

Zahraniční

K zemím, které požadovaly kompletní zákaz vydávání turistických víz pro občany Ruské federace do schengenského prostoru, patřily kromě České republiky také pobaltské státy nebo Polsko. „Turismus není lidské právo,“ zaznívalo v kuloárech v průběhu jednání.

Opatrnější přístup naopak zastávaly Francie, Německo, Maďarsko, Rakousko, Španělsko a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám