Hlavní obsah

Východní země mají páku na zbytek Unie, pokud nezakáže víza ruským turistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před středečním jednáním ministrů zahraničí EU vydaly pobaltské země (Estonsko, Lotyšsko a Litva), Finsko a Polsko společné stanovisko k otázce zákazu ruských turistických víz. V případě, že se na úrovni Schengenu nezamezí vstup ruským turistům, zavedou vlastní opatření. V posledních měsících Rusové ve velkém překračují jejich pozemní hranice na cestách po Evropě a země je vnímají jako bezpečnostní hrozbu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (vlevo) se šéfem unijní diplomacie Josepem Borrellem (vpravo).

Článek

Na neformálním jednání ministrů zahraničí EU se bude probírat změna strategie vůči Rusku. Součástí toho je i debata o vízech pro ruské turisty, jejichž zákaz v srpnu navrhly pobaltské státy.

Podle jejich zástupců je nepřijatelné, aby v době, kdy Rusko okupuje Ukrajinu, mohli jeho turisté cestovat po schengenském prostoru.

O návrhu se proto bude ve středu v Praze jednat, ačkoli podle zdrojů Novinek z vysokých diplomatických kruhů se zřejmě plošný zákaz neprosadí.

Před jednáním proto zmíněná pětice států vydala zbytku Unie varování. Buď schválí zákaz, nebo pobaltské státy, Finsko a Polsko samy omezí přísun ruských turistů.

Avizovaly totiž vízová opatření, která by značně snížila přísun ruských občanů do Evropské unie a schengenského prostoru.

Ministři zahraničí EU v Praze otevřou cestu k zákazu víz pro ruské turisty

Zahraniční

„Dokud taková opatření nebudou platit v rámci EU, zvážíme zavedení dočasných řešení na národní úrovni, kterými odpovíme na bezprostřední rizika pro veřejnou bezpečnost kvůli zvýšenému přechodu ruských občanů přes naše hranice,“ píšou státy ve společném prohlášení.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell (vpravo) a náměstkyně německé ministryně obrany Siemtje Möller (vlevo),

Podle Financial Times hranice pěti zmíněných zemí překročilo od začátku ruské invaze na Ukrajinu asi 700 tisíc Rusů, jiné zdroje uvádějí dokonce číslo blížící se milionu.

Většina z nich jsou turisté, kteří se díky přechodu hranic sousedních států dostanou dál do schengenského prostoru, často na dovolené v západní Evropě. Podle některých zdrojů je v současné době v oběhu přibližně 10 milionů ruských pasů se schengenskými vízy.

Přestože je evropské země označily za možné bezpečnostní riziko, mají též za nutné výjimky pro disidenty a osoby spojené s humanitárním sektorem.

„Musíme pokračovat v podpoře odpůrců Putinova režimu a poskytnout jim dostatek příležitostí pro opuštění Ruska,“ podotýká prohlášení Evropské unie.

Gymnich, jak se neformálnímu setkání ministrů zahraničí EU přezdívá, je vůbec první možností pro špičky unijních diplomacií o zákazu víz pro ruské turisty jednat.

Změna u víz pro ruské turisty? Můžeme se jich třeba ptát, čí je Krym, nadnesl Litevec

Válka na Ukrajině

Přestože vysocí diplomaté shodu na zákazu nepředpokládají, jsou optimističtí alespoň v otázce zmrazení vízové dohody z roku 2007. 

Kvůli tomu se Rusům udělování víz prodraží a prodlouží. Diplomaté to považují za jasný signál Rusku, i když to podle nich není dostatečné.

Plošnému zákazu turistických víz pro občany Ruské federace oponují některé západní a jižní státy v čele s Německem a Francií.

Podle jejich úterního vyjádření by se neměly zavádět dalekosáhlé změny schengenské vízové politiky, které by živily ruský narativ. Místo toho volají po důkladných kontrolách ruských víz kvůli bezpečnostním rizikům.

Podle zdroje Novinek, který je obeznámen s průběhem jednání, je atmosféra velmi dobrá. Vzhledem k neformální nátuře Gymnichu nečtou ministři z papíru, nemají alokovaný čas a baví se mezi sebou přirozeně.

Francie a Německo odmítají celounijní zákaz víz pro ruské turisty

Zahraniční

Panuje přesvědčení napříč členskými státy, že je potřeba dosáhnout společného přístupu k vydávání takzvaných „turistických víz“ ruským občanům, ale některé státy, zejména ty sousedící s Ruskem, své partnery upozorňují, že jsou připraveny přistoupit k vlastnímu řešení, jak ostatně avizovaly před schůzkou.

Vedle německo-francouzského návrhu, který v podstatě navrhuje jenom posílení boje proti dezinformacím, budou diskutovat ministři také o dokumentu připraveném českou stranou, uvedl vysoce postavený úředník jedné z unijních zemí.

Ten obsahuje tři navrhované kroky: zmrazení zmíněné vízové dohody z roku 2007, pozastavení vydávání turistických víz a nakonec i zneplatnění již vydaných víz.

Podle zdroje Novinek se mezi země, které na jednání nesouhlasí s tvrdým postupem vůči ruským turistům, řadí Německo, Francie, Maďarsko, Rakousko a Lucembursko. Řecko a Kypr jsou obezřetné z ekonomických důvodů.

Výběr článků

Načítám