Hlavní obsah

Velikonoční týden bude studený, o sněhové vločky nebude nouze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První dubnový týden bude teplotně podprůměrný. Počasí ve vrátí do zimy kvůli studenému severovýchodnímu proudění, které se do Česka dostává, a nahoru půjdou teploty jen pozvolna. Novinkám to sdělila meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 3. 4. 2023Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Na pořadu budou i nebezpečné meteorologické jevy. „Po ránu se ojediněle mohou tvořit zmrazky nebo náledí na komunikacích, na horách v kombinaci sněžení a čerstvého větru i sněhové jazyky, sněhové vločky se vyskytnou ale i v nížinách. Noční mrazy, které nás budou provázet do pátku, opět přinesou škody na vegetaci, zejména kvetoucích stromech,“ uvedla Honsová.

Velikonoce podle ní budou bohaté na srážky. „Déšť očekáváme na většině území,“ poznamenala.

Meteorologové varují před mrazem

Počasí

V pondělí bude oblačno až polojasno, ojediněle se objeví sněhové přeháňky, na horách sněžení četnější. Tam napadne kolem 5 cm sněhu a tvořit se tam mohou i sněhové jazyky.

Odpolední teploty se budou pohybovat jen mezi 0 a 5 °C, v Jihomoravském kraji 7 °C. Během dne začne zesilovat severní až severovýchodní vítr na čerstvý s nárazy o rychlosti 55 km/h, který sníží pocitovou teplotu.

Nejchladnějším dnem týdne bude úterý. Očekává se oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky. Na horách místy sněžení. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty 1 až 5 °C.

Ve středu bude oblačno až polojasno, místy sněhové přeháňky, v nížinách i déšť se sněhem. Ranní teploty -2 až -6 °C. Denní teploty 3 až 7 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, ojediněle se objeví sněhové přeháňky. Během dne bude od východu dál přibývat oblačnosti, postupně s deštěm. Ranní teploty -1 až -5 °C. Přes den 4 až 8 °C.

V pátek se čeká oblačno až zataženo, místy déšť, od vyšších poloh, během dne jen na horách sněžení. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 5 až 9 °C.

V sobotu bude oblačno až zataženo, místy déšť, na vrcholcích hor sněžení. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 6 až 10 °C.

V neděli by mělo být oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 8 až 12 °C.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“

:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.

:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.

:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.

:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.

:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.

:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.

:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.

:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.

:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.

:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakryta.

:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Velikonoce 2023: Datum, prázdniny a jak jsou otevřené obchody

Velikonoce

Velikonoce 2024

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadlo na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám