Hlavní obsah

Velikonoce: Zvyky, tradice i termín svátků a kdy jsou velikonoční prázdniny

Velikonoce jsou takzvaný pohyblivý svátek. Každý rok se slaví jindy. Jak je to letos a kdy se mohou školáci těšit na velikonoční prázdniny?

Datum Velikonoc se sice každý rok mění, tradice ale zůstávají stejné.

Článek

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, ale také obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara.

Kdy jsou Velikonoce 2024

V západní křesťanské tradici přicházejí Velikonoce, během kterých se oslavuje vzkříšení Ježíše Krista a nastupující jaro, vždy první neděli po prvním jarním úplňku, tedy po úplňku, který proběhne po 21. březnu, kdy dochází k jarní rovnodennosti. Pokud je úplněk v neděli, slaví se Velikonoce až neděli následující.

V letošním roce připadá Velikonoční neděle na 31. března 2024. Velký pátek oslavíme 29. března a Velikonoční pondělí 1. dubna 2024.

Velikonoce 2024: Otevírací doba obchodů během svátků

Velikonoce

Velikonoční prázdniny 2024

Velikonoční prázdniny letos školáky čekají od čtvrtka 28. března do Velikonočního pondělí 1. dubna 2024. Výuka se tedy opět rozběhne v úterý 2. dubna 2024.

Recepty na velikonočního beránka z piškotového, třeného, tvarohového a kynutého těsta

Velikonoce

Pravoslavné Velikonoce 2024

Pravoslavné Velikonoce označované jako Pascha se slaví jindy než křesťanské, a to proto, že pravoslavná církev pro jejich výpočet používá starší juliánský kalendář a zachovává ustanovení, že křesťanská Pascha nesmí být před židovským svátkem Pesach nebo spolu s ním, a to kvůli tomu, že Kristus vstal z hrobu až po svátku Pesach.

V roce 2024 pravoslavné Velikonoce připadají až na neděli 5. května.

Jak se počítají termíny Velikonoc

Velikonoce

Velikonoce 2025

Příští rok vychází Velikonoční neděle na 20. duben 2025, Velký pátek tedy na 18. dubna a Velikonoční pondělí na 21. dubna 2025. Termín pravoslavných Velikonoc připadá v roce 2025 rovněž na neděli 20. dubna.

Velikonoce 2024

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Termín Velikonoc každoročně vychází na přelom března a dubna, letošní Velikonoční pondělí připadá na 1. dubna 2024. Mezi nejznámější tradice a zvyky Velikonoc patří pletení pomlázky nebo barvení vajíček a kraslic.

Velikonoční symboly a tradice

Mezi velikonoční symboly patří beránek, který v židovské tradici představuje boží stádo, které vede Hospodin. V křesťanské tradici je beránek boží přímo jedním ze symbolů Ježíše Krista, protože se Ježíš obětoval za spásu lidstva. Dalším symbolem je například kříž jako odkaz k tomu, že byl Ježíš usmrcen ukřižováním.

Mezi tradice patří například řehtání, kdy od čtvrtka do soboty chodí kluci po vsi a řehtají speciálními řehtačkami. Nahrazují tak zvony, které odletěly do Říma.

V Česku je známou tradicí i hodování a pomlázka. Na Velikonoční pondělí ráno muži a chlapci chodí po domácnostech a šlehají ženy a dívky ručně upletenou pomlázkou z vrbového proutí ozdobenou barevnými stužkami. Muži při hodování recitují koledy a za odměnu od žen dostanou obarvená vajíčka – v současnosti se ale dávají i koupené sladkosti nebo sklenička alkoholu.

Proč vlastně bývají ženy šlehány pomlázkou? Podle tradice to má ženám přinést zdraví a plodnost pro další rok. Tradice se liší kraj od kraje. Někde například ženy mohou oplatit mužům vyšlehání tak, že na ně vylijí kbelík studené vody.

Velikonoční barevné dny: Křesťanské tradice od Květné po Bílou neděli

Velikonoce

Reklama

Výběr článků

Načítám