Hlavní obsah

Velikonoce 2023: Datum, prázdniny a jak jsou otevřené obchody

Velikonoce neboli také svátky jara patří k pohyblivým křesťanským svátkům, jsou spjaté s umučením a vzkříšením Ježíše Krista. Pro křesťany jsou Velikonoce nejdůležitějšími svátky v roce. Nakdy letos vycházejí, jak budou otevřené obchody a jaké tradice a symboly jsou s těmito svátky spjaté, to přinášíme v článku přehledně.

Foto: Envato

Velikonoce. Ilustrační foto

Článek

1. Velikonoce 2023: kdy jsou prázdniny a volno

Velikonoce připadají vždy na první neděli po prvním jarním úplňku, tedy po úplňku, který proběhne po 21. březnu, kdy dochází k jarní rovnodennosti. Letos vycházejí na duben, konkrétně nedělní Boží hod velikonoční na 9. duben 2023.

Velikonoční prázdniny jsou letos od čtvrtka 6. dubna do Velikonočního pondělí 10. dubna 2023.

Velikonoce: Zvyky, tradice i termín svátků a kdy jsou velikonoční prázdniny

Velikonoce

2. Obchody a otevírací doba na Velikonoce 2023

Na Velký pátek 7. dubna jsou obchody otevřené podle běžné otevírací doby, zákon o prodejní době v maloobchodě se ale týká Velikonočního pondělí, kdy bude zavřeno ve všech prodejnách s plochou nad 200 m². Nakoupit v tento den budete moci prostřednictvím online obchodů a rozvážkových služeb.

Velikonoce 2024: Otevírací doba obchodů během svátků

Velikonoce

3. Tradice, zvyky a symboly Velikonoc

Křesťané o Velikonocích oslavují tzv. svatý týden (či pašijový nebo velký týden), který začíná Květnou nedělí, a Velikonoce jako takové končí Bílou nedělí (2. velikonoční nedělí). Každý z dní má svůj vlastní název, význam a s ním i spojené tradice.

Termíny svatého týdne 2023

  • Květná neděle - 2. dubna 2023
  • Modré pondělí - 3. dubna 2023
  • Šedivé úterý - 4. dubna 2023
  • Škaredá středa - 5. dubna 2023
  • Zelený čtvrtek - 6. dubna 2023
  • Velký pátek - 7. dubna 2023
  • Bílá sobota - 8. dubna 2023
  • Velikonoční neděle - 9. dubna 2023
  • Velikonoční pondělí - 10. dubna 2023

Význam a tradice všech dní pašijového týdne jsme sepsali přehledně v článku níže:

Velikonoční barevné dny: Křesťanské tradice od Květné po Bílou neděli

Velikonoce

K Velikonocům patří i řada symbolů, které dodržují nejen věřící. Mezi ně patří pomlázka (návod, jak uplést pomlázku), vajíčka (návod, jak vyfouknout vejce) a kraslice, velikonoční zajíček, beránek a další tradiční velikonoční jídla.

Co nám napovídají symboly Velikonoc

Velikonoce

4. Velikonoční recepty

Tradičními velikonočními pokrmy jsou již zmíněný beránek, ale také velikonoční mazanec, nádivka, jidáše, boží milosti, velikonoční perníčky či jehněčí. Po koledě na Velikonoční pondělí se pak na mnoho způsobů zpracovávají vajíčka. Ty nejlepší recepty na velikonoční pochutiny jsme sepsali v odkazu níže.

5. Velikonoce ve světě

Podobně jako Vánoce jsou Velikonoce svátky, které každá část světa oslavuje trochu jinak. Víte, kde o svátcích čtou detektivky, kde inscenují pašijové hry a kde se děti strojí jako čarodějnice?

Neobvyklé velikonoční tradice ve světě

Velikonoce

Výběr článků

Načítám