Hlavní obsah

Meteorologové varují před mrazem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noční mrazy mohou poškodit kvetoucí stromy po celém území České republiky. Upozornil na to v nedělní výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha platí od nedělní půlnoci až do středečních 8:00.

Foto: Windy

Noc na úterý může být mrazivá celá. Animace windy.com ukazuje předpokládané teploty v úterý nad ránem

Článek

„Mráz ve vegetačním období by mohl v polohách pod 500 metrů poškodit zejména kvetoucí meruňky, broskvoně a rané odrůdy slivoní,“ uvedli meteorologové.

Pro většinu ČR platí výstraha už od noci na pondělí. Pouze pro jižní části Jihomoravského a Zlínského kraje začíná až od pondělních 22:00.

Zeleninu a nízké rostliny doporučují meteorologové zakrýt netkanou textilií, která může být ponechána i více dní – až do odeznění ranních mrazů. V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí či lehký postřik porostů drobnými vodními kapičkami anebo spalováním vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů.

Teploty v noci na pondělí by se podle ČHMÚ měly pohybovat mezi 1 a -3 °C, při slabším větru mohou klesnout až k -5 stupňům. V noci na úterý se teploty zřejmě vůbec nedostanou nad nulu a budou mezi -2 a -6 stupni. V noci na středu pak meteorologové očekávají teploty mezi -1 a -5 stupni.

U Letovic to bylo tornádo

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám