Hlavní obsah

Další lež o Ukrajincích: Policie varuje před tvrzením o pobodání dvojice Čechů v Doksech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doksy

Kriminalisté pátrají po autorovi lživého textu, který se objevil na sociálních sítích, v němž se píše, že v Doksech na Českolipsku měli dva muži původem z Ukrajiny pobodat dvojici Čechů, z nichž jeden útok nepřežil a jeho tělo skončilo ve vodách Máchova jezera. Podobných nesmyslů podněcujících nenávist mezi lidmi policie v poslední době řešila několik.

Foto: Policie ČR

Lež o vraždě v Doksech

Článek

Policie o případu v pátek informovala na Twitteru, kde zveřejnila rovněž zmíněný text.

Kdy přesně podezřelý tvrzení zveřejnil, policie neupřesnila. Rovněž nezmínila, na které sociální síti se lež s několika chybami v diakritice i pravopisu objevila, zveřejněný snímek nasvědčuje tomu, že se mohlo jednat o komentář v diskuzi pod příspěvkem na Facebooku. Odpovídalo by tomu i oslovení v úvodu a výzva na závěr.

„Tak kamaráde, v Doksech pobodali dva Ukrajinci dva český kluky. Jeden umřel, našli ho v Mácháči. Ty zm*di ho hodili do jezera. Pro druhého přiletěl vrtulník. Byl v kritickém stavu. Je zakázáno o tom mluvit, hlavně záchranáři a policie mají přísný zákaz. Ty zm*di tady tady hledal vrtulník, ale jestli je chytli, nevím. Stalo se to cca před 20 dny. Rozmazni to. Máš na to páky,“ tvrdil pisatel.

Osmačtyřicetiletý muž, který měl napadnout Ukrajinky, skončil ve vazbě

Krimi

Kriminalisté otisk textu zveřejnili s důrazným varováním, že se jedná o další ze série naprostých lží, které se šíří na internetu.

„Nic takového se samozřejmě nestalo a autorovi či autorce doporučujeme v zájmu ušetření času nás dobrovolně navštívit na služebně českolipské kriminální policie,“ vzkázali policisté.

Podobných případů řešili kriminalisté na různých místech Česka v poslední době několik. Policie přitom varuje pisatele před nerozvážností, za šíření poplašných zpráv hrozí až dvouleté vězení.

Naposledy koncem srpna obvinila policie z šíření poplašné zprávy 34letého muže ze Zábřehu na Šumpersku, který na sítích tvrdil, že se měl Ukrajinec pokusit znásilnit u místní loděnice mladou dívku, což nebyla pravda.

Za protiukrajinské nálady mohou politici. Opoziční i vládní, upozorňují experti

Domácí

Trestní stíhání kvůli cílené lži publikované ve snaze vyvolat strach v lidech již dříve zahájili rovněž u 36leté ženy, která tvrdila, že ji v Přerově napadli Ukrajinci. Navíc prý měli v plánu zabít Romy.

Další případ byl z Rokycan, kde dva muži šířili nesmysl o tom, že Ukrajinci unášejí malé děti. Zmíněnou dvojici ale policie nakonec neobvinila, policie totiž dospěla k závěru, že i když se nic takového nestalo, nejednalo se o trestný čin šíření poplašné zprávy.

Rakušan: Kolektivní vina v případě trestných činů neexistuje

Domácí

Odložením případu skončilo prověřování údajného napadení ženy v Brně čtveřicí mužů z Ukrajiny. Žena přišla s tvrzením na sociální síti. Podle kriminalistů se neprokázalo, že by k události došlo, policisté ale rovněž neshledali, že by informace byla účelová.

Podle zjištění serveru Manipulátoři měla žena pod různými profily v minulosti šířit také smyšlená napadení od Romů nebo příběh o odebrání dítěte kvůli covidu. I proto si následně profily na Facebooku mazala.

Pavel k dvěma případům znásilnění: Odsuzuji zneužívání nenávisti k politickým hrám

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám