Hlavní obsah

Ukrajinci mě zmlátili a okradli, hlásila žena v Brně. Nejasný případ policie odložila

Brno

Odložením případu skončilo prověřování údajného napadení ženy v Brně čtveřicí mužů z Ukrajiny. Žena přišla s tvrzením na internetové sociální síti. Podle kriminalistů se ale neprokázalo, že by k události došlo, policisté ale rovněž neshledali, že by informace byla účelová.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Nepodařilo se zjistit skutečnosti pro zahájení trestního stíhání konkrétních osob,“ informoval ve středu o vývoji v případu mluvčí policie Pavel Šváb.

Sociálními sítěmi se v květnu šířila zpráva o údajném napadení ženy v Brně-Bystrci čtyřmi Ukrajinci. Poškozenou měli podle jejího tvrzení brutálně zmlátit, okrást a  také se ji pokusili znásilnit.

„Věcí jsme se bohužel začali zabývat až s několikadenním zpožděním, nebyla ze strany oznamovatelky policii nahlášena bezprostředně. Prokázalo se, že poškozená tísňovou linku státní či městské policie nekontaktovala, ač byla záchranáři v tomto směru poučena. Při ošetření záchranářům měla prohlásit, že pachatele zná, poté toto vyvracela,“ uvedl Šváb.

Na záznamech bezpečnostních kamer poškozená ani lidé odpovídající popisu pachatelů nebyli. Světlo do případu nepřinesly ani stopy z místa činu, které byly vzhledem k prodlevě mezi samotnou událostí a oznámením zničené.

„Šetřením bylo také ověřeno, že žádný vůz se zapnutou sirénou, kterého se měli pachatelé leknout a následně upustit od dalšího protiprávního jednání, místem v kritickou dobu neprojížděl,“ zmínil Šváb.

Kriminalisté pracovali s několika verzemi, nakonec se ale podle mluvčího ukázalo, že přímo v souvislosti s údajným napadením není koho obvinit, rovněž se ale nepodařilo prokázat, že by oznámení bylo pouze účelové, kdy by se mohlo případně jednat o šíření poplašné zprávy.

Žena původně zveřejnila informaci na sociální síti. „Probuďte se, vy s těma ukrajinskýma vlaječkama. Takhle mě zřídili čtyři Ukrajinci, ukradli pět tisíc korun, bili mě pěstma a kamenem do obličeje. Chtěli mě znásilnit, naštěstí je vyrušila kolem projíždějící policie. Tak utekli,“ psala autorka příspěvku Jitka V. a přiložila k němu své fotografie s podlitinami ve tváři.

Podle zjištění serveru Manipulátoři měla žena pod různými profily v minulosti šířit také smyšlená napadení od Romů nebo příběh o odebrání dítěte kvůli covidu. I proto si následně profily na Facebooku mazala.

Reklama

Výběr článků

Načítám