Hlavní obsah

Pavel k dvěma případům znásilnění: Odsuzuji zneužívání nenávisti k politickým hrám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel vnímá s velkým znepokojením informace o násilných útocích na dvě mladé ženy, uvedl v prohlášení k případům, jež se odehrály tento týden v Praze a Plzni. Obětem a jejich rodinám popřál hodně sil, ocenil práci policie a odsoudil „zneužívání nenávisti, vzteku a paniky k politickým hrám“. Z činů mají být podle neoficiálních informací podezřelí dva mladí Ukrajinci.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Petr Pavel

Článek

„Informace o násilných útocích na dvě mladé ženy vnímám s velkým znepokojením. Je jisté, že i když se jim podaří zotavit fyzicky, trauma a šrámy na duši zůstanou. Přeji hodně sil obětem i jejich rodinám,“ uvedl Pavel na sociální síti.

Ocenil práci policie a poznamenal, že pravidla musí platit pro všechny stejně. „Násilí a agrese nemají národnost ani náboženství. Jejich projevy nebudeme tolerovat bez ohledu na to, kdo se jich dopouští,“ napsal.

Napadení ženy v Hostivaři: Policie obvinila mladíka ze znásilnění

Krimi

Upozornil ale zároveň, že konkrétní zločin konkrétního člověka nelze dávat za vinu celé skupině.

„V naší historii máme více smutných případů, kdy byla uplatněna kolektivní vina, vždy to mělo tragické důsledky. O to víc mě zaráží někteří jednotlivci, kteří neváhají zneužít strach a negativní emoce k prosazování vlastních politických zájmů či zisku silnějšího postavení. Odsuzuji zneužívání nenávisti, vzteku a paniky k politickým hrám. Podněcování negativních emocí do nezvladatelné úrovně vede pouze k tomu, že se sami stáváme tím, proti čemu vystupujeme,“ doplnil prezident.

Okresní soud v Plzni v pátek odpoledne rozhodl o vazbě pro mladíka podezřelého ze znásilnění a pokusu o vraždu 15leté dívky. Čin se odehrál v úterý v noci, zadrženým je osmnáctiletý Ukrajinec. Policie uvedla, že jde o cizince, a upřesnila, že nejde o uprchlíka, ale o mladíka, který ve městě dlouhodobě žije.

Velvyslanectví Ukrajiny k znásilnění v Plzni: Jsme znepokojeni, viník musí být potrestán

Domácí

V neděli pražští kriminalisté obvinili ze znásilnění šestnáctiletého chlapce, který v noci na sobotu napadl ženu v pražské Hostivaři.

Na sociálních sítích se objevily informace o tom, že i v tomto případě je podezřelým Ukrajinec. Policie to nepotvrzuje, případ z Hostivaře však společně s nedávným znásilněním a pokusem o vraždu mladé dívky z Plzně zmínil policejní prezident na nedělní tiskové konferenci, na níž ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) odmítl kolektivní vinu u trestných činů cizinců.

V minulých týdnech rozvířily veřejné dění opakované konflikty mezi Romy a ukrajinskými uprchlíky. Vášně odstartoval konflikt v Brně, který skončil smrtí mladého Roma.

„Sláva Putinovi!“ Romové se v Krupce utrhli ze řetězu. Policie tomu záměrně nechává volný průběh

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám