Hlavní obsah

Rakušan: Kolektivní vina v případě trestných činů neexistuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory nárůstu počtu cizinců v České republice míra kriminality, za níž stojí cizí občané, prakticky nevzrostla. Na nedělní tiskové konferenci to uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). V souvislosti s nedávnými násilnými činy, z nichž jsou podezřelí Ukrajinci, ministr chápe nervozitu, podle něho jde ale o individuální činy a kolektivní vinu odmítl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan 25. dubna 2023 při rozhovoru pro deník Právo

Článek

„Kolektivní vina v případě trestných činů neexistuje,“ zdůraznil Rakušan. Všechny trestné činy budou podle něho řádně vyšetřovány a pachatelé budou potrestáni. „Cílem je, aby se v České republice cítil bezpečně každý,“ řekl.

Tento týden vzbudil pozornost případ z Plzně, při němž osmnáctiletý cizinec podle kriminalistů brutálně napadl, znásilnil a pokusil se zavraždit dívku, které je podle neoficiálních informací 15 let. Podle plzeňského primátora Romana Zarzyckého (ANO) je obviněným Ukrajinec, který v Česku delší dobu žije.

V sobotu se pak na sociálních sítích objevily informace o tom, že šestnáctiletý mladík, který napadl ženu v pražské Hostivaři, je také Ukrajinec. Policie v obou případech národnost podezřelého neuvedla.

Lidé svolávají do Plzně protest, patnáctiletou dívku znásilnil Ukrajinec

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám