Hlavní obsah

Ukrajinci unášejí romské děti, šířili muži z Rokycan lživou zprávu. Potrestáni nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávejte si pozor na své malé děti, Ukrajinci je unášejí. Jeden z posledních případů se stal v Rokycanech. Takovou zprávu šířili letos v červenci na sociálních sítích dva muži z Rokycan. I když se nic takového nepotvrdilo, potrestáni nebudou. „Po provedeném šetření kriminalisté dospěli k závěru, že se nejedná o trestný čin šíření poplašné zprávy,“ sdělila v úterý Novinkám mluvčí policie Dagmar Brožová.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle ní oba muži ve věku 68 a 32 let vše vysvětlili, omluvili se a příspěvky stáhli. „Dozvěděli se informaci o únosu dětí a mysleli si, že je pravdivá,“ doplnila mluvčí.

Na podezřelé příspěvky ze 13. července policii upozornili uživatelé Facebooku. „Přijali jsme oznámení o údajném únosu romských dětí ze strany ukrajinských občanů v Rokycanech,“ uvedla tehdy policie.

Podle zjištění Novinek byli autoři příspěvků muži z místní romské komunity. V textu upozornili občany České republiky, aby si dávali pozor na své malé děti. „Ukrajinci unášejí děti. Jeden z posledních případů se stal v Rokycanech. Dítě se mu vyškublo z ruky a uteklo. Na celou věc upozornil Vietnamec, který to viděl před večerkou!!!!!!!!! Prosím sdílejte!!!!!!“ napsal doslova jeden z nich.

Policie: Nic takového se nestalo

Policisté však vyloučili, že by se něco takového stalo. „Ujišťujeme veřejnost, že k události nedošlo,“ zdůraznili tehdy policisté a doplnili, že prověřují, zda nejde o trestný čin šíření poplašné zprávy.

Příspěvek z Facebooku tehdy sdílely téměř dvě stovky lidí a byly pod ním desítky komentářů, včetně některých nenávistných. V jednom z nich například uživatelka píše, aby Ukrajinci táhli do pekla. „Náležitou pozornost věnujeme i příspěvkům na sociálních sítích, které byly v této souvislosti zveřejněny,“ upozornili dále policisté.

Podobný případ se stal nedávno v Přerově. Šestatřicetiletá žena na Facebook napsala, že ji napadli Ukrajinci a plánují prý Romy zabít. Policie ji obvinila ze šíření poplašné zprávy, za což jí hrozí až roční trest.

Šíření dezinformací mezi Romy řeší experti

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám