Hlavní obsah

V Německu přitvrdí: Pokuty za nenošení roušky a omezení svateb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Vysoké pokuty za nenošení roušky, razantní omezení počtu účastníků soukromých oslav či zrušení všech větších společenských akcí mají v Německu platit až do konce letošního roku. Navrhuje to kancléřka Angela Merkelová (CDU) v souvislosti s růstem počtu lidí nakažených covidem.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

O nových opatřeních by měla Merkelová jednat s premiéry všech spolkových zemí během čtvrtka, píše server týdeníku Focus.

Odborníkům dělají starosti soukromé oslavy, především svatby, během nichž se v posledních dnech nakazil rekordní počet lidí. Například v Hesensku se během velkolepé svatby, které se účastnily téměř dvě stovky lidí, nakazilo zatím 41 svatebčanů, všichni ale ještě nemají udělané testy.

Podobně skončilo svatební veselí v Bavorsku, kde dokonce musely jít do karantény tři školní třídy, protože se nakazily tři sestry, jež se veselky účastnily. Ve městě Kleve se nakazilo 61 z celkové stovky svatebních hostů.

Řada Nizozemců měla covid, aniž to věděla. Ukázaly to testy při darování krve

Koronavirus

Kancléřka proto přichází s návrhem, aby se počet účastníků privátních oslav omezil. Maximální počet by měl být 25 lidí. Soukromých oslav a večírků s účastí lidí mimo okruh rodiny a známých by se mohlo zúčastnit maximálně 50 osob. Merkelová současně žádá, aby se velké akce, jako například koncerty, festivaly či vesnické slavnosti, zrušily až do konce letošního roku.

Látka v repelentu může ochránit před koronavirem

Evropa

Zatím není jasné, jak se vláda postaví ke konání vánočních trhů a masopustních karnevalů. Ve středu už adventní trhy zrušil jako první německé město Kolín nad Rýnem. Ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) by také rád zrušil konání všech masopustních akcí, které v Německu začínají už v listopadu.

Kancléřka současně navrhuje přitvrdit tresty pro lidi, kteří odmítají nosit roušku. Za porušení povinnosti nosit ochranu dýchacích cest by podle kancléřky měli dostat pokutu nejméně 50 eur (1300 korun).

Němci koncertem pro 1500 lidí testují přenos viru v davu

Koronavirus

Změn by mělo doznat i testování. Lidé, kteří se budou od 15. září do Německa vracet z oblastí, jež nejsou považovány za rizikové, už nedostanou k dispozici test zdarma. Navrátilci z rizikových oblastí budou mít dál povinnost uchýlit se do čtrnáctidenní karantény.

V Německu za posledních 24 hodin přibylo 1507 lidí nakažených koronavirem, pět lidí zemřelo, vyplývá z údajů Institutu Roberta Kocha. O den dříve hygienici zaznamenali 1576 nových případů nákazy, zato v sobotu jich poprvé od konce dubna bylo více než 2000.

Reklama

Výběr článků

Načítám