Hlavní obsah

Němci koncertem pro 1500 lidí testují přenos viru v davu

Právo, Novinky, DPA, vpl, mso

Vědci z univerzitní kliniky v německém Halle spustili v sobotu studii nazvanou Restart-19, zaměřenou na zjištění rizik nákazy koronavirem při významných událostech. Série koncertů v Lipsku se původně mělo zúčastnit čtyři tisíce lidí, nakonec jich bylo 1500.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Němci koncertem pro 1500 lidí testují přenos viru v davuVideo: AP

 
Článek

Zpěvák Tim Bendzko vystoupil v sobotu v Lipsku na třech koncertech. Experimentu se mohli zúčastnit pouze mladí zdraví lidé, aby se zabránilo riziku infekce. U vchodu do koncertní síně Arena Leipzig změřili všem dobrovolníkům teplotu. Všichni účastníci musí být vybaveni poměrně účinným respirátorem FFP2.

Velké akce zůstanou v Německu zakázané nejméně do konce října

Evropa

Jejich pohyb po koncertním sále monitorovalo elektronické zařízení. Pomocí fluorescenčního dezinfekčního prostředku vědci budou moci určit, kterých povrchů se lidé na koncertech nejčastěji dotýkají. Zaměřují se i na trajektorie vydechovaných malých aerosolových částic. Velká shromáždění německé úřady zakázaly nejméně do konce října.

Tři simulace

„Samozřejmě že nulové riziko existovat nebude. Chceme politikům poskytnout nástroj, na jehož základě se mohou racionálně rozhodnout, zda podobné akce povolit, nebo zakázat. Tato data nám pomohou udělat co nejpřesnější předpověď,” uvedl děkan univerzitní kliniky v Halle Michael Gekle.

Zpěvák Tim Bendzko měl hned tři vystoupení, přičemž každé z nich mělo jiný scénář. První varianta simulovala koncert před pandemií koronaviru, druhá během koronaviru a se zvýšenými hygienickými opatřeními a třetí se sníženým počtem účastníků. Vědci nyní výsledky vyhodnotí, finální podobu dat by měli znát na konci letošního roku.

Velkolepá svatba v Hesensku skončila karanténou, desítky nakažených

Koronavirus

Sám Bendzko si pochvaloval, že po měsících konečně mohl vystoupit před větším publikem. „Atmosféra byla překvapivě dobrá, skoro jako na skutečném koncertě. Doufám, že v blízké době budeme moci nějaký velký koncert uspořádat, ale chápu, že při současné situaci by to bylo riziko,” řekl zpěvák pro CNN.

„Ze začátku jsem se skoro cítila špatně, když jsem si uvědomila, že při prvním koncertu jsme všichni seděli tak blízko u sebe. Ale bylo skvělé, že jsme konečně mohli vidět vystoupení naživo,” řekla jedna z účastnic experimentu Kira Stützová.

Reklama

Výběr článků

Načítám