Hlavní obsah

Sestry z Kataru, lůžka v Bavorsku

Právo, Jan Martinek

Společně se strmě rostoucím počtem nakažených lidí se vláda chystá navyšovat kapacity lůžek v případě, že by přestaly stíhat nemocnice. Pomoci by měli medici i zahraniční zdravotníci, možná i z Kataru. Záložní lůžka hledá vláda i v Bavorsku či Polsku. Česká lékařská komora se obrací na české lékaře v zahraničí.

Foto: Novinky

Pacient na plicní ventilaci v pražské nemocnici Na Bulovce

Článek

„S Katarem probíhají předběžná jednání, že v případě potřeby by nám mohl pomoci se zdravotnickým personálem, zejména se sestřičkami. Šlo by o mezinárodní zdravotníky,“ řekl Právu premiér Andrej Babiš (ANO).

Řada z nás je ale už v důchodovém věku a sami by v krátké době obsadili covidová lůžka.

Bavorský premiér Markus Söder po zasedání svého kabinetu v Mnichově podle agentury DPA potvrdil, že Bavorsko na žádost ČR vyjádřilo ochotu přijmout pacienty s koronavirem ve vážném stavu. V Bavorsku je podle něj vytíženost kapacit na jednotkách intenzivní péče vyšší než 40 procent.

Nemocnice v Letňanech může být do 10 dnů

Domácí

Lékařů je zde málo a nemocnice je nechtějí pouštět na nouzová pracoviště, například do polní nemocnice. „Pokud bychom poskytli personál do takových zařízení, asi bychom nemohli pracovat na naší úrovni jako doteď,“ řekla primářka infekčního oddělení v Nemocnici na Bulovce Hana Roháčová.

„Zatím tomu není tak, že by personální kapacita byla na maximu, ale nemocnice, které by měly dodávat personál, se samy potýkají s nedostatkem,“ uvedla.

Ambulantní lékaři do nemocnic? Možná

Prymula jedná se zástupci ambulantních specialistů, jestli by v případě potřeby nenastoupili do nemocnic jako výpomoc. Předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko ale Právu ve čtvrtek řekl, že všichni specialisté určitě nevyhoví. „Pokud to bude na bázi dobrovolnosti, umím si představit, že část z nich pomoci půjde. Řada z nás je ale už v důchodovém věku a sami by v krátké době obsadili covidová lůžka,“ řekl Jojko.

„Máme za sebou těžké jaro, které finančně dotahujeme. Moc si to představit neumím, leda že by stát uhradil ambulancím náklady,“ dodal.

V nejhorším nám pomůžou Němci

Evropa

Nemocnice mají omezit zbytnou péči, co nejdříve pacienty propouštět a vyhradit další lůžka při zachování akutní péče. Z některých modelů vyplývá, že současné kapacity by mohly být bez posílení vyčerpány už na konci října.

„ARO a lůžka s ventilátory jsou dána, u nich dramatické navýšení neočekávám. Chceme ale rozšířit kapacitu o 8000 lůžek, která se budou pojit na kyslík. Zapojí se medici a lékaři,“ řekl ve čtvrtek ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Lůžka nabízejí i sousední země, například Bavorsko a Polsko po stovce a Maďarsko padesát.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek minulý týden lékaře sloužící v cizině vyzval, aby se vrátili domů pomoci. „Obracím se na všechny lékaře a lékařky, kteří v uplynulých letech odešli pracovat do zahraničí a mají potřebnou kvalifikaci i zkušenosti, aby se, pokud to jejich pracovní a rodinná situace dovolí, alespoň na čas vrátili domů a pomohli svým bývalým kolegům v našich nemocnicích. Nejnaléhavější je potřeba anesteziologů a lékařů kvalifikovaných pro poskytování intenzivní péče,“ napsal prezident ČLK.

ON-LINE: S covidem v Česku zemřelo už 1200 lidí, na 3000 je v nemocnici

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám