Hlavní obsah

V nejhorším nám pomůžou Němci

Novinky, Petr Jemelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Berlín

Německo přislíbilo, že v případě zahlcení českých nemocnic převezme část pacientů s nemocí covid-19 do vlastních zdravotnických zařízení v příhraničních oblastech. Novinky o tom ve čtvrtek informovala mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Článek

„Máme předběžnou dohodu s Němci, že pokud by došlo k přetížení českého zdravotního systému, zejména co se týče kapacity covidových lůžek, tak budeme moci využít kapacity německých nemocnic v příhraničních regionech,“ řekla Štíchová Novinkám.

O tom, že se jedná o velmi reálný scénář, napovídají čísla z posledních dní, kdy počet nově odhalených nákaz během jednoho dne začíná atakovat hranici 10 tisíc.

Foto: koláž Novinky.cz s ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová

Premiér Andrej Babiš proto ve čtvrtek konstatoval, že čísla jsou katastrofální, a vláda pověřila armádu, aby na výstavišti v pražských Letňanech narychlo zbudovala armádní nemocnici s 500 lůžky.

Čísla jsou katastrofální, nemáme čas, říká Babiš. Armáda v Letňanech postaví 500 lůžek

Koronavirus

Desítky až stovky lůžek

V jakém okamžiku by vláda Němce požádala o pomoc, zatím nebylo stanoveno, a předjednaný není ani počet lůžek, která by mohla Spolková republika pro české pacienty vyhradit.

„Když jsme podobnou situaci předběžně řešili na jaře, tak to bylo v řádu několika desítek lůžek v okolí Karlovarského kraje a severních Čech, a zhruba v těchto intencích se pohybujeme i nyní,“ řekla Novinkám Štíchová.

Po právní stránce je dohoda s Němci podle Štíchové už dojednána, vláda však nepočítá s tím, že by měla být realizována v nejbližších dnech. „Je to skutečně jen nouzový plán B, pokud by české kapacity nestačily,“ dodala.

Nejsou pokyny k vyskladnění lůžek, polní nemocnice se má stavět v sobotu

Domácí

Spolupráce V4

Na úzké spolupráci v boji s epidemií koronaviru se dohodli také premiéři zemí visegrádské čtyřky, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Byť na této úrovni je vyjednána především výměna informací a případně koordinace přijímaných opatření. V případě nouze by však bylo možné požádat o pomoc ze zahraničí i prostřednictvím této platformy.

O tom, jak je nyní situace v České republice vážná, vypovídají aktuální čísla. Nakažených je přes 77 tisíc, uvedlo po středeční půlnoci ministerstvo zdravotnictví. Počet obětí z řad nakažených stoupl za středu o 35 na celkových 1172.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula zveřejnil ve čtvrtek tři vteřiny trvající výzvu. Jednou větou žádá o to, aby lidé zůstali doma.

Vraťte se domů pomoci, žádá komora lékaře v zahraničí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám