Hlavní obsah

Vakcína proti koronaviru poskytne dlouhodobou ochranu, slibují vědci z Oxfordu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcína proti koronaviru poskytne dlouhodobou ochranu proti nákaze, tvrdí vědci z Oxfordu, kteří pracují na vývoji očkovací látky. Měla by podle nich mít několikaletou účinnost, píše server deníku Daily Mail s odkazem na vyjádření profesorky Sarah Gilbertové. Oxfordský tým slibuje, že vakcína bude hotová dříve než na konci letošního roku, jak původně sliboval.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Gilbertová uvedla, že je optimistická v pohledu na délku účinnosti vakcíny. Poskytne podle jejích slov „dobrou ochranu“. Obavy z krátké ochrany vakcín se začaly objevovat ve chvíli, kdy se zveřejnila část studie, v níž čínští vědci zjistili, že někteří lidé po prodělání nákazy vykazují velmi malou koncentraci protilátek proti koronaviru a během roku se mohou opět nakazit, další neměli žádnou.

Nadějná čínská vakcína. Před koronavirem ochránila morčata, krysy i makaky

Koronavirus

„V otázce účinnosti vakcíny jsme optimističtí,“ uvedla Gilbertová. Nechtěla přesně sdělit délku účinnosti s odkazem na chybějící data. „Musíme to v průběhu času testovat a sledovat. Dokud nebudeme mít k dispozici skutečná data, nemohu sdělit žádný přesný termín. Jsme ale optimističtí. Vycházíme z našich dřívějších studií a předpokládáme, že po aplikaci vakcíny získá člověk imunitu vůči nákaze v podobně několika let. Rozhodně bude lepší než získaná imunita po prodělané nemoci,“ uvedla.

Šance na vakcínu proti koronaviru zvyšuje jeho malá schopnost mutace

Koronavirus

Oxford už v dubnu oznámil, že vakcína by mohla být hotova do konce letošního roku.

„Doufám, že se nám podaří tento časový harmonogram nejen dodržet, ale spíše vylepšit,“ uvedla. Testů oxfordské vakcíny se účastní asi 8000 Britů, ale také 4000 Brazilců a 2000 lidí v Jižní Africe.

V honbě za vakcínou proti koronaviru nezaostává ani americká laboratoř společnosti Pfizer. Ta ve spolupráci s německou Biontech vyvinula látku, která má pomoci buňkám vytvářet protein proti látce, jímž napadá koronavirus buňky. Američané tvrdí, že jejich prostředek vytvoří třikrát vyšší hladinu protilátek, než je u zotavených pacientů.

První vakcíny možná nebudou chránit před nákazou, jen před vážným průběhem covidu

Koronavirus

Společnost testuje čtyři vakcíny s nízkou, střední a vysokou dávkou látky. „V této chvíli však můžeme říct, že existuje životaschopný kandidát založený na údajích o schopnosti navodit tvorbu protilátek a včasné snášenlivosti,“ řekl Philip Dormitzer, hlavní vědecký pracovník v laboratořích Pfizer.

Klíčovou otázkou v těchto studiích je ale to, zda vakcína bude chránit před nákazou, nebo zvýší imunitu a lidé po nakažení budou mít lehčí průběh nemoci. Tento prostředek by mohl pomoci seniorům, jejichž imunitní systém je slabší.

V Německu začali testovat vakcínu proti koronaviru na lidech

Koronavirus

John Bell, profesor medicíny na Oxfordské univerzitě, apeloval na britskou vládu, aby se nespoléhala na novou vakcínu, ale že se musí „připravit na nejhorší“ během zimy.

Reklama

Výběr článků

Načítám