Hlavní obsah

První vakcíny možná nebudou chránit před nákazou, jen před vážným průběhem covidu

Novinky, Alex Švamberk

Snaha získat co nejrychleji očkovací látku proti covidu-19 může vést k tomu, že první vakcíny nezabrání tomu, aby se lidé nemocí nakazili. Měly by alespoň zajistit, že lidé nebudu umírat a nepropukne u nich nejzávažnější forma, kdy musejí být připojeni na plicní ventilátory, uvedl server časopisu Fortune.

Foto: Sean Elias, Reuters

Britská vakcína proti kornaviru ChAdOx1 nCoV-19

Článek

I když je cílem zajistit ochranu před nákazou SARS-CoV-2, tu možná první vakcíny nezajistí, uvedl profesor Robin Shattock působící na londýnské Imperial College, když si kladl otázky, jakou funkci budou mít vakcíny: „Je to ochrana proti nákaze? Nebo je to ochrana proti nemoci? Či je to ochrana proti vážnému průběhu?“ Ani to poslední by podle něj nebylo špatné: „Je docela možné, že i pouhá ochrana před vážným průběhem by byla velmi užitečná.“

„Vakcíny potřebujeme, aby chránily před nemocí, ne před nákazou,“ dodal imunolog Dennis Burton ze Scrippsova výzkumného institutu v kalifornské La Jolle.

V Německu začali testovat vakcínu proti koronaviru na lidech

Koronavirus

Ve snaze získat očkovací látku co nejrychleji se používají přístupy, které se nikdy neuplatnily u schválených vakcín, jako je využití syntetických nápodob viru (VLP) za využití genetické sekvence RNA viru. Jejich výhodou je rychlost vývoje očkovací látek a snadnější masová výroba.

Problémy u makaků

Úvahy, že by vakcína mohla chránit jen před vážným průběhem nemoci, se objevily poté, co se ukázalo, že v Británii vyvíjená vakcína ChAdOx1 nCoV-19 nezabránila testovaným makakům, aby se nakazili. Nakazili se očkovaní i neočkovaní makakové, ale ti očkovaní neměli tak vážné projevy nemoci, jako byly zrychlený dech a zápal plic.

Vývoj oxfordské vakcíny provází pochybnosti. Infikované opice byly dál nakažlivé

Koronavirus

To znamená, že by očkování i tak mělo význam, uvedl ředitel amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci Anthony Fauci. „Nevypadá to jako knokaut při ochraně před nákazou, ale mohlo by to být velmi dobré při ochraně před nemocí,“ řekl medicínskému webu Stat. Ředitel farmaceutické firmy AstraZeneca Pascal Soriot řekl, že i v takovém případě by bylo očkování dobré. Společnost už plánuje výrobu 400 milionů balení.

Čtyři evropské země si „předplatily” vakcínu na covid

Evropa

I bostonská firma Moderna, která jako první zahájila testy své očkovací látky mRNA-1273 na lidech, 11. června uvedla, že primárním cílem je zabránit rozvoji příznaků a až druhotným zabránit nákaze.

Jak však dodal výzkumník Daniel Barouch z bostonského Centra virologie a výzkumu vakcín a z Harvardovy univerzity, který se podílí na vývoji očkovací látky proti koronaviru u firmy Johnson & Johnson, je důležité bránit i šíření nemoci, aby se omezilo šíření viru v těle dříve, než může být přenesen na další lidi. U makaků tomu ChAdOx1 nezabránila.

Americký Úřad pro potraviny a léky, který schvaluje použití jednotlivých preparátů, uvedl, že také netrvá na tom, že schválená látka musí chránit před nákazou. „Pro udělení licence nebudeme vyžadovat, aby vakcína chránila před nákazou. Zvažovali bychom i použití vztahující se na předejití vážného průběhu,“ uvedl mluvčí FDA Michael Felberbaum.

Reklama

Výběr článků

Načítám