Hlavní obsah

V Německu začali testovat vakcínu proti koronaviru na lidech

V univerzitní nemocnici v německém Tübingenu, konkrétně na klinice parazitologie, tropické a cestovní medicíny, odstartovala ve čtvrtek první klinická studie vakcíny proti koronaviru, napsala agentura DPA. Studie společnosti CureVac se účastní více než stovka lidí ve věku 18 až 60 let.

Foto: Imperial College London/thomas A, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Je to poprvé, kdy je vakcína v klinické fázi testována na lidech. Cílem je určit toleranci a specifickou imunitní odpověď na virus,“ uvedl vedoucí studie profesor Peter Kremsner. CureVac pracuje na vakcíně, která by měla organismu umožnit bránit se nákaze vlastními silami tak, že vyrobí protilátky a další imunitní buňky.

Univerzitní klinika uvádí, že studie bude probíhat v několika fázích. Vakcína by se měla nejprve podávat testovaným osobám v nejnižší dávce, a to dva mikrogramy. Počet účastníků a dávka účinné látky by měla být zvýšena v závislosti na toleranci látky.

Čtyři evropské země si „předplatily” vakcínu na covid

Evropa

První výsledky z těchto testů se očekávají na podzim a v září by mohla začít druhá fáze testování, kdy by se měly rozšířit věkové limity a provést mezinárodní testy.

V Německu dosud povolení k podobným testům obdržela jen firma BioNTech, a to v dubnu. Na celém světě se nyní na lidech testuje zhruba tucet možných očkovacích látek proti koronaviru.

Německá vláda v pondělí oznámila, že do společnosti CureVac vloží 300 milionů eur (osm miliard Kč), a získá v ní tak 23procentní podíl.

Reklama

Výběr článků

Načítám