Hlavní obsah

Nadějná čínská vakcína. Před koronavirem ochránila morčata, krysy i makaky

Novinky, Alex Švamberk
Peking

Jedna z vyvíjených vakcín proti novému typu koronaviru v Číně prokázala slibné výsledky při testování na zvířatech. Před nákazou virem ochránila látka BBIBP-CorV před nákazou morčata, činčily, krysy, myši i opice, uvedla agentura Reuters s odvoláním na článek zveřejněný na internetovém serveru Cell.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Testování vakcíny proti covid-19

Článek

„Tyto výsledky opravňují další zkoumaní BBIBP-CorV při klinických testech,“ stojí ve zprávě výzkumníků. Účinná byla látka zejména při ochraně makaků rhesus. Pitvy usmrcených očkovaných zvířat nakažených vysokou dávkou virem ukázaly, že neměli poškozené plicní laloky ani v případě nízké dávky vakcíny. U kontrolní skupiny, která dostala placebo, byl jasně patrný oboustranný zápal plic.

Měsíc dlouhé testy u makaků jávských, kteří dostali čtyři dávky, neprokázaly, že by jim vakcína způsobila patologické změny v těle, patrná byla jen místní reakce. Proto se už zahájily klinické testy účinnosti na tisícovce lidí.

Látka je jednou z pěti vakcín vyvíjených v Číně, které testují na lidech. Látka dostala souhlas s klinickými testy v dubnu. V první fázi se testovalo jen to, zda nevyvolává vedlejší účinky.

Čína zahájila klinické testy dalších dvou vakcín na lidech

Koronavirus

BBIBP-CorV vyvinul Pekingský institut pro biologické produkty, který vlastní státní Čínská národní farmaceutická skupina Sinopharm. Základem vakcíny jsou neutralizované viry získané od tří nakažených lidí. Vakcína aktivuje v těle velké množství protilátek, které mohou blokovat napadení buněk, a tím zamezit množení viru.

Testy na zvířatech ukázaly, že látka u nich nevyvolává přehnanou imunitní reakci, takzvanou cytokinovou bouři, která zhoršuje stav pacientů. Výzkumníci však dodali, že není jasné, zda se bude látka chovat stejně i u lidí.

Sinopharm investoval miliardu jüanů (3,34 miliardy korun) do vývoje vakcín proti SARS-CoV-2. Jenu z nich už klinicky testuje jeho pobočka ve Wu-chanu na dvou tisících lidech.

V Číně vyvíjejí vakcíny proti koronaviru i společnost CanSino Biologics. S klinickými zkouškami je nejdále americká společnost Moderna, která jako první vstoupila do jejich druhé fáze, kdy se testuje účinnost očkovací látky na lidech.

Američané hlásí zlom: testovaná vakcína vyvolala tvorbu správných protilátek

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám