Hlavní obsah

V USA vyhodili experta na vývoj vakcín, byl proti neprověřené léčbě covid-19

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký expert na vakcíny Rick Bright, který vedl americký vládní Úřad pro pokročilý biomedicínský vývoj a výzkum BARDA, byl tento týden odvolán ze svého postu. Uvedl, že k tomu došlo, když odmítal tlak prezidenta Donalda Trumpa používat k léčení nakažených covid-19 antimalarikum hydroxychlorochin, uvedl list The New York Times.

Foto: Alexander Drago, Reuters

Americký prezident Donald Trump prosazoval použití antimalarika.

Článek

Bright uvedl, že odmítal používat k léčbě nakažených koronavirem antimalarikum hydroxychlorochin, které prosazoval prezident Donald Trump, i když chybí studie potvrzující jeho účinnost a lék má silné vedlejší účinky.

Antimalarikum Plaquenil může pomoci při léčbě Covid-19, Česko ho schraňuje

Koronavirus

„Zejména v rozporu se zavádějícími nařízeními jsem omezil široké použití chlorochinu a hydroxychlorochinu, propagovaných vládou jako všelék, byť to jasně postrádalo vědecký podklad,“ řekl Bright.

„Zatímco jsem byl připraven dívat se po všech možnostech a myslet na efektivní léčbu mimo škatulky, správně jsem vzdoroval úsilí poskytnout neprověřený lék americké veřejnosti,“ dodal ještě.

Trump popřel, že by Brighta znal

Trump na dotaz ohledně osudu Brighta řekl: „Nikdy jsem o něm neslyšel. Jestliže někdo říká, že byl odsunut z práce, možná byl, možná ne. Měli byste slyšet druhou stranu. Já nevím, kdo on je.“

Trump opakovaně prosazoval hydroxychlorochin jako lék na covid-19, s jehož pomocí se snadno pandemie zvládne. Dokonce schválil použití 25 milionů dávek hydroxychlorochinu z národních zásob.

V úterý ale analýza amerických nemocnic starajících se o válečné veterány uvedla, že třetina veteránů nakažených covid-19, kteří dostali toto antimalarikum, zemřela. To je výrazně více než v případě jiných lidí, kteří byli léčeni odlišnými metodami.

Ve Švédsku přestali léčit covid-19 antimalarikem chlorochin. Vedlejší účinky byly nesnesitelné

Koronavirus

„Tato zjištění vyzdvihují důležitost počkat s širokým použitím na výsledky ověřených studií,” řekl komisař amerického Úřadu pro potraviny a léky FDA Stephen Hand. A dodal, že ani 368 pacientů nepředstavuje dostatečný vzorek a že by se to při předepisování antimalarika u covid-19 mělo brát v úvahu.

Antimalarikum by mohlo sloužit jako prevence proti covid-19

Koronavirus

Zatím neexistuje ověřená slepá studie dostatečně velkého rozsahu, která by potvrzovala, nebo vyvracela účinky hydroxychlorochinu při léčbě covid-19. Antimalarikum však má silné vedlejší účinky, ve velkých dávkách poškozuje sítnici a vyvolává srdeční arytmii, proti SARS-CoV-2 se navíc užívají vysoké dávky. Testy v Brazílii musely být zastaveny, když po podání vysokých dávek zemřelo 11 nemocných.

Prymula varuje před preventivním užívám plaquénilu. Může způsobit ztrátu zraku

Koronavirus

Bright dodal, že bude požadovat po generálním inspektorovi ministerstva zdravotnictví, aby vyšetřil, jak Trumpova vláda „politizovala práci BARDA a tlačila na mě a další vědce, abychom podporovali společnosti s politickými vazbami a snahy, které nebyly vědecky podložené“.

„Slepý spěch při využití neprověřených léků může být katastrofický a vést k nepočítaně více obětem. Věda ve službách zdraví a bezpečí amerického lidu musí vždy trumfovat nad politikou,“ dodal Bright.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám