Hlavní obsah

V Rusku zemřely stovky lékařů a zdravotníků, kteří se nakazili koronavirem

– Moskva

Téměř 500 lékařů a členů zdravotnického personálu v Rusku zemřelo v souvislosti s nákazou novým typem koronaviru Sars-CoV-2. Napsala to agentura DPA s odkazem na údaje, které poskytla vedoucí národního zdravotního dohledu Anna Samojlová. Bilance je vyšší, než úřady donedávna uváděly. Ještě na konci května ministerstvo zdravotnictví uvádělo, že v souvislosti s nákazou podlehlo 101 lidí z řad zdravotníků.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Červená zóna na JIP v moskevské nemocnici

Článek

Zdravotníci si opakovaně stěžovali na špatné vybavení nemocnic ochrannými pomůckami. Chyběly respirátory, ochranné obleky a zdravotníci se nemohli dostatečně chránit při péči o pacienty nakažené koronavirem. Na počátku června dokonce lékaři napsali vládě. V dopise si stěžovali na život ohrožující podmínky.

Média informovala, že rozsah krize v nemocnicích byl nezvládnutelný, mnozí ale raději mlčeli ze strachu před následky, které by to mělo pro jejich profesi. Samojlová připustila, že ruský zdravotní systém nebyl na pandemii koronaviru připravený.

Počet obětí covidu v Petrohradu je nejspíš mnohem vyšší, ukazují aktuální data o mrtvých

Koronavirus

Z nejnovějších statistických údajů vyplývá, že denně se v nejrozlehlejší zemi světa nakazí koronavirem přes sedm tisíc lidí. Od začátku epidemie registruje Rusko 561 091 potvrzených případů nákazy. Z nákazy se vyléčilo 313 963 lidí. Nákaze podlehlo 7660 osob.

Rusko rovněž zahájilo klinické testy vakcíny na 50 dobrovolnících. Ministerstvo obrany ve čtvrtek oznámilo, že zatím nenastaly žádné komplikace.

Reklama

Výběr článků

Načítám